Hátfájás, fejfájás és zavaros látás is jelezheti a depressziót: nemcsak lelki, fizikai tünetei is vannak

A folyamatosan jelentkező lehangoltság mellett testi tünetek is jelezhetik a depressziót.

depresszió-fájdalom5
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Depressziónak azt a tartósan lehangolt állapotot szokták nevezni, aminek hatására a beteg elveszti a lelkesedését szinte minden iránt, folyamatosan a magányt keresi, és gyakran az öngyilkosság gondolata is felmerül. Ezt szakember tudja a leghatékonyabban kezelni, aki nemcsak lelki támogatást nyújt, hanem sok esetben antidepresszánsokat is felír.

A tünetek között a rossz hangulatot, az érdeklődés elvesztését, alvászavarokat, fáradtságot és az étvágy megváltozását szokták feltüntetni, de arról már kevesebben tudnak, hogy a depressziót akár testi problémák is kísérhetik. Fontos tudni, hogy a fizikai kezeléssel nem oldódnak meg a gondok, vagy csak átmenetileg: a depresszió lelki részét is ugyanúgy gyógyítani kell.

Az izmokra is ráhúzódhat a lelki betegség

Mióta egyre többen fel merik vállalni a mentális betegségeiket, a tudósok is nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a lehető legjobban megismerjék a problémát. Számos kutatás vizsgálta a depresszió és a fizikai fájdalom közötti kapcsolatot, és arra a megállapításra jutottak, hogy valóban okozhat testi tüneteket a lelki leterheltség.

depresszió-fájdalom2
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Egy 2017-es tanulmányban 1013 kanadai egyetemi hallgatót vizsgáltak, akik közvetlen összefüggést mutattak a depresszió és a hátfájás, valamint az izomfájdalmak között. A pszichológusok és a pszichiáterek már régóta úgy gondolják, hogy az érzelmi problémák krónikus fájdalmakat okozhatnak. Ám a sajátosságokat továbbra is vizsgálják, például a depresszió és a test gyulladásos reakciójának kapcsolatát. Újabb tanulmányok arra is rávilágítottak, hogy a panaszoknak köze lehet az agy idegrendszeréhez. Úgy gondolják, hogy a gyulladás megszakíthatja az agyi jeleket, ezért szerepet játszhat a depresszióban és annak kezelésében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nemcsak hát- és izomfájdalom jelentkezhet depresszió esetén, hanem fejfájás is. Ezt gyakran az időjárás változása vagy a stressz váltja ki, de nem mindig ezekre vezethető vissza. Főleg abban az esetben érdemes odafigyelni rá, ha napi szinten jelentkezik a fájdalom, hiszen az a depresszió jele lehet.

A nagyon kellemetlen migrénes fájdalommal ellentétben a depresszióval összefüggő fejfájás nem feltétlenül sorolható az elviselhetetlen kategóriába. Sokkal inkább csak enyhén lüktető érzés tapasztalható, különösen a szemöldök körül. Noha ez a tünet a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal is kezelhető, ezek rendszerint újra és újra visszatérhetnek.

depresszió-fájdalom4
Fotó: courtneyk / Getty Images Hungary

A szemekre is rossz hatással van a depresszió

A depresszió miatt az egész világ sötétnek és szürkének tűnhet, de ez sok esetben nem csak egy metafora: a lelki problémák valóban kihatnak a szemekre is. Egy 2010-es német kutatás 80 embert vizsgált, akik között voltak pszichés nehézségekkel küzdők is. Az utóbbi csoportnál azt vették észre, hogy sokkal nehezebben látták meg az árnyalatok közötti különbségeket, valamint a vizsgálatok azt igazolták, hogy zavarosabban és homályosabban láttak. A korábban nem tapasztalt tünetek egyértelműen a depresszióra vezethetők vissza.

Emésztőrendszeri problémák és gyomorfájdalom is jelentkezhet

A gyomorban és belekben jelentkező tünetek a depresszió legismertebb jelei. Sokan mégis inkább a rossz táplálkozás vagy a menstruációs görcsök számlájára írják fel a panaszokat, pedig a lelki gondok ugyanúgy kiválthatják őket. A depresszió okozta problémák gyakran gyomorfájdalom, hasi görcsök, puffadás formájában jelentkeznek, de hányinger vagy megváltozott széklet is utalhat rá.

depresszió-fájdalom3
Fotó: elenaleonova / Getty Images Hungary

A Harvard Medical School kutatói szerint a depresszió gyulladt emésztőrendszert okozhat, vagy olyan fájdalommal járhat, amelyet könnyen össze lehet téveszteni súlyos emésztőszervi betegségekkel, így a gyulladásos bélbetegségekkel vagy az irritábilisbél-szindrómával.

Az orvosok és a tudósok néha a belet második agynak is nevezik, mert összefüggést találtak a bél egészsége és a mentális jólét között. A gyomor tele van hasznos baktériumokkal, és ha nincs egyensúly a bélflórában, akkor szorongás és depresszió tünetei léphetnek fel. Emiatt a kiegyensúlyozott étrend és a probiotikumok szedése javíthatja a bél egészségét, ez pedig jó hatással van a hangulatra is.

depresszió-fájdalom1
Fotó: baona / Getty Images Hungary

Egy másik fontos tanulmány arra is rávilágított, hogy a depressziós emberek sokkal nehezebben viselik a fájdalmat, a lelki tünetek lecsökkentik a fájdalomtűrő képességet. Néhány szakértő úgy véli, hogy az antidepresszánsok szedése nemcsak a depresszió enyhítésében segíthet, hanem fájdalomcsillapítóként is szolgálhat, ami segít leküzdeni a fájdalmat.

Megrázó képek a depresszióról: saját betegségét örökítette meg a fotós

A fotós megpróbálta megmutatni a képein, hogyan is néz ki, milyen érzés a depresszió.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük