A depresszió 14 jele

Nincs kedved kikelni az ágyból, egy ideje semmi nem érdekel, és a telefonod is ki van kapcsolva napok óta. A depresszió súlyos betegség, viszont gyógyítható!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Egészségügyi Világszervezet már 1997-ben a társadalom negyedik legsúlyosabb betegségének tartotta a depressziót. A helyzet azóta sem változott sokat, stresszel teli világunkban ugyanis egyre több azoknak a száma, akiket érint a betegség.

Nők többségben

Az eddigi statisztikák szerint minden nyolcadik ember életében legalább kétszer átesik a depresszión. Hazánkban ez havonta megközelítőleg félmillió embert jelent, ráadásul kétszer annyi nőt érint, mint férfit.

A legnagyobb problémát az okozza, hogy a depresszióban szenvedők többsége nem fordul orvoshoz, a tünetekről igyekeznek nem tudomást venni, a krónikus fáradtságot és kimerültséget pedig a mindennapi gondoknak betudni. Pedig a betegség jó eredménnyel gyógyítható - bár akár évekig is eltarthat.

Genetika és biológia

A statisztikai adatok szerint a depresszió az egyik leggyakoribb mentális betegség, mely az úgynevezett hangulatzavarok körébe tartozik, amelynek esetében a beteg vagy kicsattanóan jókedvű, vagy mély boldogtalanságot érez. E két szélsőséges érzelem alapján különböztetik meg a betegség két kategóriáját: a mániát és a depressziót. Ez utóbbiról abban az esetben van szó, ha csak a depresszió tünetei jelentkeznek. Ha azonban a hangulat a két szélsőség között ingadozik, akkor nagy valószínűséggel a diagnózis mániás depresszió.

Az orvostudomány történetében számtalan alkalommal állt már a kutatások középpontjában a depresszió. Egyes vélemények szerint a depressziós állapotot - elsősorban felnőttkorban - valamilyen veszteség idézi elő, amivel vagy éppen aktuálisan, vagy - az egyén véleménye szerint - a jövőben szembe kell néznie. Mások úgy tartották, hogy a betegség kiváltó okai az önértékelésben keresendők, melyek a betegek esetében valamilyen korábbi, a fejlődési szakaszban átélt kudarcélményekre vezethetők vissza.

Ezen kívül olyan elméletek is napvilágot láttak, amelyek szerint a nem egészséges mértékű, emberi kapcsolatoktól való függőség, a megfelelő társas kapcsolatok hiánya, vagy a depresszióra egyébként is hajlamos embereknél megfigyelhető, nehezen irányítható általános negatív önszemlélet váltja ki a depressziós állapotot.

A legjobb tippek szorongás és depresszió ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ma már tudományosan bizonyított, hogy a depresszió megjelenésében bizonyos ingerületátvivő anyagok - többek között a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin -, pontosabban azok egyensúlyának megbomlása játssza a főszerepet. Ezek az anyagok ugyanis amellett, hogy többek között a táplálkozás és az alvás folyamatának szabályozását végzik, a hangulatot is irányítják.

Jó, ha tudod! A betegség kialakulásában az ingerületátvivő anyagok mellett jelentős szerepet játszanak a genetikai jellemzők és a környezeti hatások is. Az erre vonatkozó adatok azt mutatják, hogy a mániás depresszióban szenvedők családtagjainál 8-10%-kal gyakrabban jelenik meg a betegség, mint máshol.
Bizonyos, nehezen feldolgozható események, a fejlődési szakaszban ért kudarcélmények vagy megrázkódtatások, a családi légkör és a neveltetés , valamint a társadalomban elfoglalt hely és betöltött szerep mind hajlamosíthatnak későbbi depresszióra.

Ami depresszióra utal

Fontos hangsúlyozni, hogy a betegség tünetei nem mindenkinél jelentkeznek egyformán, és az egyes tünetek, mint például a fáradtság, vagy a nem kielégítő minőségű alvás mögött sem minden esetben a depresszió áll. A következő tünetek együttes előfordulása esetén azonban már érdemes szakorvoshoz fordulni!

A leggyakoribb tünetek

 • hosszabb ideje fennálló kedvetlenség, szomorúság
 • szorongás, félelemérzet
 • üresség érzése
 • ingerlékenység
 • nyugtalanság
 • szégyenérzet
 • értéktelenség érzése
 • túlzott pesszimizmus
 • túl sok vagy túlzottan kevés alvás gyakori és korai ébredéssel
 • étvágytalanság és jelentősebb súlyveszteség, vagy
 • fokozott étvágy, hirtelen hízás
 • memória- és koncentrációs zavarok
 • az érdeklődés teljes elvesztése korábban kedvelt dolgok iránt
 • szexuális vágy elvesztése

Ezek közül az alvászavarok, az étvágy fokozott vagy nem kielégítő mértéke, illetve a szorongás fordulnak elő a leggyakrabban. Ez utóbbit természetesen időszakosan az egészséges emberek is tapasztalják, betegségről akkor beszélhetünk, ha már olyan mértékű, hogy a beteget a mindennapi életében, tevékenységeiben és a munkájában is gátolja. A depresszióhoz társuló, nagymértékű szorongás ráadásul jelentősen megnehezíti a betegség kezelését.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szorongás mellett az alvászavar szintén igen gyakran jelentkező tünet. Hogy a depresszió váltja-e ki, vagy az alvászavarok következménye a betegség, nem tudni, az azonban tény, hogy az érintettek 90%-át érinti. Általában képtelenek a normálisnak tekinthető, 7-8 órás folyamatos alvásra: az éjszaka második felében már rendszeresen felébrednek, és ha sikerül is visszaaludniuk, az alvás akkor is felszínes, nyugtalan, és korántsem pihentető.

A depresszióban szenvedők 80%-a emellett fokozott étvágytalanságról és jelentős súlycsökkenésről számol be, ami azért is veszélyes, mert a nem megfelelő mértékű táplálékbevitel további betegségeket eredményez.

Jó, ha tudod! A depresszió hatással van a szexuális életre is. A betegség csökkenti a nemi vágyat, de gátolhatja az izgalmi állapot és az orgazmus elérését is. A férfiaknál merevedési zavarokat, a nők esetében pedig a hüvely nedvesedésének hiányát okozhatja.

Kezelhető!

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy megfelelő orvosi és terápiás segítséggel a depresszió eredményesen kezelhető és gyógyítható. Sokan még ma is szégyellik bevallani betegségüket, és nem is kérnek segítséget, hiszen úgy érzik, képesnek kell lenniük arra, hogy egyedül megbirkózzanak a dologgal.
Pedig az eredményes gyógyulásra csakis segítséggel van esély! Ha úgy érzed, érintett vagy, mindenképpen keress fel egy szakorvost vagy kérd a háziorvosod tanácsát! A megfelelő gyógyszeres vagy terápiás kezeléssel ráadásul nemcsak ismét egészséges lehetsz, hanem meg is előzheted a depresszió visszatérését!

Jó, ha tudod! A gyógyszerek mellett pszichoterápiás kezeléseket is alkalmaznak a depresszió legyőzésére. A terápiák során segítséget kapsz ahhoz, hogy szembe tudj nézni a betegséget kiváltó okokkal, képes legyél kezelni az addig megoldhatatlannak hitt konfliktusokat, és ismét kapcsolatot teremteni a barátaiddal, a családtagjaiddal, és a társadalom többi tagjával.

Hasznos oldalak

Ha szeretnél többet megtudni a depresszióról, akkor látogass el a www.depresszio.hu oldalára!

Ide kattintva megtalálhatod a lakóhelyedhez legközelebb rendelő szakorvost! »
Itt tesztelheted magad, ha tudni szeretnéd, hogy téged érint-e a betegség »

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
 • menstruáció
 • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük