A depresszió 14 jele

Nincs kedved kikelni az ágyból, egy ideje semmi nem érdekel, és a telefonod is ki van kapcsolva napok óta. A depresszió súlyos betegség, viszont gyógyítható!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Egészségügyi Világszervezet már 1997-ben a társadalom negyedik legsúlyosabb betegségének tartotta a depressziót. A helyzet azóta sem változott sokat, stresszel teli világunkban ugyanis egyre több azoknak a száma, akiket érint a betegség.

Nők többségben

Az eddigi statisztikák szerint minden nyolcadik ember életében legalább kétszer átesik a depresszión. Hazánkban ez havonta megközelítőleg félmillió embert jelent, ráadásul kétszer annyi nőt érint, mint férfit.

A legnagyobb problémát az okozza, hogy a depresszióban szenvedők többsége nem fordul orvoshoz, a tünetekről igyekeznek nem tudomást venni, a krónikus fáradtságot és kimerültséget pedig a mindennapi gondoknak betudni. Pedig a betegség jó eredménnyel gyógyítható - bár akár évekig is eltarthat.

Genetika és biológia

A statisztikai adatok szerint a depresszió az egyik leggyakoribb mentális betegség, mely az úgynevezett hangulatzavarok körébe tartozik, amelynek esetében a beteg vagy kicsattanóan jókedvű, vagy mély boldogtalanságot érez. E két szélsőséges érzelem alapján különböztetik meg a betegség két kategóriáját: a mániát és a depressziót. Ez utóbbiról abban az esetben van szó, ha csak a depresszió tünetei jelentkeznek. Ha azonban a hangulat a két szélsőség között ingadozik, akkor nagy valószínűséggel a diagnózis mániás depresszió.

Az orvostudomány történetében számtalan alkalommal állt már a kutatások középpontjában a depresszió. Egyes vélemények szerint a depressziós állapotot - elsősorban felnőttkorban - valamilyen veszteség idézi elő, amivel vagy éppen aktuálisan, vagy - az egyén véleménye szerint - a jövőben szembe kell néznie. Mások úgy tartották, hogy a betegség kiváltó okai az önértékelésben keresendők, melyek a betegek esetében valamilyen korábbi, a fejlődési szakaszban átélt kudarcélményekre vezethetők vissza.

Ezen kívül olyan elméletek is napvilágot láttak, amelyek szerint a nem egészséges mértékű, emberi kapcsolatoktól való függőség, a megfelelő társas kapcsolatok hiánya, vagy a depresszióra egyébként is hajlamos embereknél megfigyelhető, nehezen irányítható általános negatív önszemlélet váltja ki a depressziós állapotot.

A legjobb tippek szorongás és depresszió ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ma már tudományosan bizonyított, hogy a depresszió megjelenésében bizonyos ingerületátvivő anyagok - többek között a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin -, pontosabban azok egyensúlyának megbomlása játssza a főszerepet. Ezek az anyagok ugyanis amellett, hogy többek között a táplálkozás és az alvás folyamatának szabályozását végzik, a hangulatot is irányítják.

Jó, ha tudod! A betegség kialakulásában az ingerületátvivő anyagok mellett jelentős szerepet játszanak a genetikai jellemzők és a környezeti hatások is. Az erre vonatkozó adatok azt mutatják, hogy a mániás depresszióban szenvedők családtagjainál 8-10%-kal gyakrabban jelenik meg a betegség, mint máshol.
Bizonyos, nehezen feldolgozható események, a fejlődési szakaszban ért kudarcélmények vagy megrázkódtatások, a családi légkör és a neveltetés , valamint a társadalomban elfoglalt hely és betöltött szerep mind hajlamosíthatnak későbbi depresszióra.

Ami depresszióra utal

Fontos hangsúlyozni, hogy a betegség tünetei nem mindenkinél jelentkeznek egyformán, és az egyes tünetek, mint például a fáradtság, vagy a nem kielégítő minőségű alvás mögött sem minden esetben a depresszió áll. A következő tünetek együttes előfordulása esetén azonban már érdemes szakorvoshoz fordulni!

A leggyakoribb tünetek

 • hosszabb ideje fennálló kedvetlenség, szomorúság
 • szorongás, félelemérzet
 • üresség érzése
 • ingerlékenység
 • nyugtalanság
 • szégyenérzet
 • értéktelenség érzése
 • túlzott pesszimizmus
 • túl sok vagy túlzottan kevés alvás gyakori és korai ébredéssel
 • étvágytalanság és jelentősebb súlyveszteség, vagy
 • fokozott étvágy, hirtelen hízás
 • memória- és koncentrációs zavarok
 • az érdeklődés teljes elvesztése korábban kedvelt dolgok iránt
 • szexuális vágy elvesztése

Ezek közül az alvászavarok, az étvágy fokozott vagy nem kielégítő mértéke, illetve a szorongás fordulnak elő a leggyakrabban. Ez utóbbit természetesen időszakosan az egészséges emberek is tapasztalják, betegségről akkor beszélhetünk, ha már olyan mértékű, hogy a beteget a mindennapi életében, tevékenységeiben és a munkájában is gátolja. A depresszióhoz társuló, nagymértékű szorongás ráadásul jelentősen megnehezíti a betegség kezelését.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szorongás mellett az alvászavar szintén igen gyakran jelentkező tünet. Hogy a depresszió váltja-e ki, vagy az alvászavarok következménye a betegség, nem tudni, az azonban tény, hogy az érintettek 90%-át érinti. Általában képtelenek a normálisnak tekinthető, 7-8 órás folyamatos alvásra: az éjszaka második felében már rendszeresen felébrednek, és ha sikerül is visszaaludniuk, az alvás akkor is felszínes, nyugtalan, és korántsem pihentető.

A depresszióban szenvedők 80%-a emellett fokozott étvágytalanságról és jelentős súlycsökkenésről számol be, ami azért is veszélyes, mert a nem megfelelő mértékű táplálékbevitel további betegségeket eredményez.

Jó, ha tudod! A depresszió hatással van a szexuális életre is. A betegség csökkenti a nemi vágyat, de gátolhatja az izgalmi állapot és az orgazmus elérését is. A férfiaknál merevedési zavarokat, a nők esetében pedig a hüvely nedvesedésének hiányát okozhatja.

Kezelhető!

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy megfelelő orvosi és terápiás segítséggel a depresszió eredményesen kezelhető és gyógyítható. Sokan még ma is szégyellik bevallani betegségüket, és nem is kérnek segítséget, hiszen úgy érzik, képesnek kell lenniük arra, hogy egyedül megbirkózzanak a dologgal.
Pedig az eredményes gyógyulásra csakis segítséggel van esély! Ha úgy érzed, érintett vagy, mindenképpen keress fel egy szakorvost vagy kérd a háziorvosod tanácsát! A megfelelő gyógyszeres vagy terápiás kezeléssel ráadásul nemcsak ismét egészséges lehetsz, hanem meg is előzheted a depresszió visszatérését!

Jó, ha tudod! A gyógyszerek mellett pszichoterápiás kezeléseket is alkalmaznak a depresszió legyőzésére. A terápiák során segítséget kapsz ahhoz, hogy szembe tudj nézni a betegséget kiváltó okokkal, képes legyél kezelni az addig megoldhatatlannak hitt konfliktusokat, és ismét kapcsolatot teremteni a barátaiddal, a családtagjaiddal, és a társadalom többi tagjával.

Hasznos oldalak

Ha szeretnél többet megtudni a depresszióról, akkor látogass el a www.depresszio.hu oldalára!

Ide kattintva megtalálhatod a lakóhelyedhez legközelebb rendelő szakorvost! »
Itt tesztelheted magad, ha tudni szeretnéd, hogy téged érint-e a betegség »

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
 • menstruáció
 • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük