Hogyan beszéljünk demens rokonnal? 6 dolog, ami javasolt, és ami kerülendő
Nem mindig könnyű alkalmazkodni a demenciával járó változásokhoz, érdemes kicsit átalakítani a kommunikációt a könnyebb együttéléshez.

demencia felkészülés (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Alzheimer-kór egyik jellegzetessége, hogy a betegség előrehaladtával a kommunikáció is megváltozik. Gyakori a szótalálási nehézség, a gesztikuláció felerősödése, a zavarodottság, sőt időnként még illetlen megnyilvánulások is előfordulhatnak.

A felejtek.hu szakemberei szerint személyes gondoskodást nyújtóként nem mindig könnyű alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz és úgy alakítani saját kommunikációnkat, hogy az segítse a beteggel kialakított kapcsolat erősítését és az együttélést a demenciával.

Amit javasolt tenni

Mindenekelőtt próbáljuk meg legyőzni a frusztrációnkat, ha kommunikációs nehézségekbe ütközünk, és emlékeztessük magunkat rá, hogy a szerettünk nem tehet a betegségéről. Ha biztonságban érzi magát a demenciával élő személy, akkor könnyebb is lesz szót érteni egymással.

GettyImages-175484764
Fotó: fotografixx / Getty Images Hungary
 • Beszéljünk lassan, hangosan, kellően artikuláltan. A kommunikációnk legyen rövid, tömör és egyszerű - egyszerre mindig csak egyetlen utasítást adjunk, vagy csak egy kérdést tegyünk fel.
 • Mindig a nevén szólítsuk a szerettünket, és ha úgy látjuk, hogy elbizonytalanodik azt illetően, kik vagyunk, mondjuk meg neki.
 • Érdemes igen/nem kérdéseket feltenni. Ahelyett például, hogy "Mit ettél ebédre?" kérdezhetjük azt is, hogy "Ízlett a marhahús az ebédnél?"
 • Ha valamit nem ért a szerettünk, próbáljuk meg ugyanazt egyszerűbben elmondani neki. Arra is készüljünk fel, hogy a dolgokat majd meglehetősen sokszor kell elmondani.
 • Amennyiben a teljes igazság csak felkavarná a demenciával élő szerettünket, alkalmazzunk elterelést. Arra a kérdésre például, hogy "Hol van az anyukám?", ahelyett, hogy "már húsz éve meghalt", jobb válasz, hogy "most nincs itt".
 • Alkalmazzunk figyelemfelhívó technikákat, például szemkontaktust, testi érintést, gesztikulációt, mosolyt.

Amiket kerülni érdemes

 • Sose mondunk olyanokat, mint "De emlékszel?" "Próbálj emlékezni!" "Elfelejtetted?" "Hogyhogy nem tudod?"
 • Felesleges a rövid távú emlékezetet igénybe vevő kérdéseket feltennünk, például, hogy mit csináltunk előző este. A válasz jó eséllyel az lesz, hogy "nem tudom", amit a demenciával élő személy szégyellhet.
 • Ne beszéljünk hosszú bekezdésekben sem. Helyette egyszerre csak egy dolgot mondjunk.
 • Akármennyire is frusztráló ugyanazokat dolgokat egymás után elmondani, ne hívjuk fel a másik figyelmét állandóan a feledékenységére. 
 • Soha ne beszéljünk a másikról úgy a jelenlétében, mintha ott sem lenne. Mindig próbáljuk őt is bevonni a beszélgetésbe.
 • Kerüljük a szakszavak és a szleng használatát, mert ezek összezavarhatják a demenciával élőt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Annak érdekében, hogy ne bántsuk meg akár akaratlanul is szerettünket, ne beszéljünk hozzá úgy, mint egy gyerekhez, és a szarkasztikus és ironikus közléseket is mellőzzük. 

8 ital, amit napi szinten kellene fogyasztani

Nemcsak ételek, italok is bevethetők a memória védelme érdekében: agyserkentő hatásúak, segítenek megelőzni a demenciát.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük