Kiderült, kiket fenyeget igazán a demencia: új kockázati tényezőt fedeztek fel

A pajzsmirigy-alulműködést a 65 év felettieknél összefüggésbe hozták a demenciával.

GettyImages-1195554303

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Friss tanulmányok szerint összefüggés lehet a demencia és az idősebbek pajzsmirigy-alulműködése között. 

Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája az állapot tüneteire és kezelésére hívja fel a figyelmet.

Demencia kockázati tényezői

A pajzsmirigy egy kicsi, pillangó alakú szerv a nyak elülső részén. Olyan hormonokat termel, mint amilyen a T4 vagy a T3, amelyek szabályozzák a szervezet anyagcseréjét. Ezek a hormonok a test szinte minden szervére komoly befolyást gyakorolnak, így a legfontosabb testi funkciókra is hatnak.

GettyImages-862701000
Fotó: Martin Steinthaler / Getty Images Hungary

Befolyásolják többek között a légzést, a pulzusszámot, a testsúlyt, az emésztést és a hangulatot. Ha túl kevés a pajzsmirigyhormon, akkor a szervezet számos funkciója lelassul, többek között az emésztés, az anyagcsere és a pulzusszám, álmosabbak, fáradékonyabbak lehetnek az érintettek, és súlyfelesleg is kialakulhat. Gyakoriak még a menstruációs zavarok, a hajhullás is.

Mivel ezek igen általános tünetek, sokan nem is gondolják, hogy hormonzavar miatt vannak a panaszaik, így gyakran későn diagnosztizálják, amikor már erősebben jelentkeznek a tünetek.

A pajzsmirigy-alulműködés több problémát is indukálhat: felléphet miatta mixödéma, szívpanaszok, pszichés zavarok, a túlsúly miatt 2-es típusú cukorbetegség, meddőség, magas koleszterinszint és érelmeszesedés.

GettyImages-820952986
Fotó: FredFroese / Getty Images Hungary

Demenciával is összefüggésbe hozták

Friss tanulmányok szerint az idősebbek pajzsmirigy-alulműködése összefüggésbe hozható a demencia fellépésével is.

Az Amerikai Neurológiai Akadémia orvosi folyóirata, a Neurology online számában 2022. július 6-án megjelent tanulmány szerint a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő idős embereknél fokozott a demencia kialakulásának kockázata.

- Bizonyos esetekben a pajzsmirigyzavarok összefüggésbe hozhatók a demenciával - mondta Chien-Hsiang Weng, a tanulmány szerzője, aki hozzátette, hogy “az embereknek tisztában kell lenniük a pajzsmirigyproblémákkal, mint a demencia lehetséges kockázati tényezőjével, és olyan terápiákkal, amelyek megakadályozhatják vagy lassíthatják a kognitív hanyatlást."

GettyImages-942241826
Fotó: Elizabeth Fernandez / Getty Images Hungary

A kutatók nem találtak összefüggést a pajzsmirigy-túlműködés és a demencia között, ám a 65 év feletti, pajzsmirigy-alulműködésben szenvedőknél 80%-kal nagyobb eséllyel alakul ki probléma, mint az olyan azonos korúaknál, akiknél nincs jelen pajzsmirigyzavar. A 65 évnél fiatalabbak esetében nem fedeztek fel összefüggést.

Érdekesség, hogy azoknál, akik a pajzsmirigy-alulműködésre gyógyszert szedtek, háromszor nagyobb valószínűséggel alakul ki demencia, mint azoknál, akik nem alkalmaztak ilyen terápiát.

A tanulmány igen fontos mozzanat a demencia prevenciójához, esetleg terápiájához, ám a vizsgálatnak volt egy lényeges korlátja: a kutatók nem tudtak információt adni arról, hogy milyen súlyos volt a pajzsmirigy-alulműködés a részt vevő betegeknél.

Pajzsmirigy-alulműködés tünetei

 • Túlsúly
 • Fáradékonyság
 • Memóriapanaszok
 • Aluszékonyság
 • Lassú pulzus
 • Székrekedés
 • Menstruációs panaszok
 • Hajhullás
 • Meddőség
 • Sárga tenyér
 • Ritkuló szemöldök

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Több mentális és kognitív problémát is okozhat

A pajzsmirigy-alulműködés több pszichés zavart is okozhat, mivel a pajzsmirigyhormonok komoly hatást gyakorolnak az agyi funkciókra, mentális egészségre az anyagcsere lassulása miatt.

A normál agyi működéshez megfelelő energiaellátás szükséges, lassú anyagcsere mellett ez pedig nem elégséges - magyarázza dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

Éppen ezért, ha valaki a pajzsmirigy-alulműködés tüneteit észleli magán, érdemes vérvétellel ellenőriztetnie pajzsmirigyfunkcióit, és ha kell, akkor gyógyszeresen szükséges pótolnia a hiányzó hormonmennyiséget, így megelőzhető vagy lassítható a mentális hanyatlás.

A pajzsmirigybetegségek 8 figyelmeztető jele a testen

A pajzsmirigy működési zavarai változatos módokon nyilvánulnak meg, az érintettek nem mindig ismerik fel a jeleket.

A pajzsmirigybetegségek 8 figyelmeztető jele a testen: nem csak a fáradtság és a súlyváltozás jelzi

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük