
40%-kal csökkenti Alzheimer-kór kialakulásának esélyét: kívül-belül jó hatással van a szervezetre az olívaolaj
Az olívaolaj közismert jótékony hatásairól, ám kevesen tudják, hogy még az Alzheimer-kór megelőzésében is segíthet.


Az olívabogyóból sajtolják ki az egyik legnépszerűbb olajat, melyet értékes hatóanyag-tartalmának köszönhetően nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is érdemes használni.
A mediterrán étrend alapjául szolgáló szűz olívaolajat nem csupán többszörösen telítetlen zsírsavai teszik különlegessé, hanem más összetevőjének hála segíthet akár komolyabb krónikus betegségek, például az Alzheimer-kór megelőzésében.
Az olívaolaj
A Földközi-tenger vidékéről származó olívaolaj antioxidáns-tartalmának és gyulladáscsökkentő oleokantal vegyületének jótékony hatásai vitathatatlanok. Rendszeres, hosszú távú fogyasztása mellett fejti ki jótékony hatásait. A legegészségesebb, legtöbb hatóanyagot tartalmazó változatai a kinyerés módja szerint az extra szűz, illetve a szűz olajak.

Az extra szűz olívaolaj esetében 24 órával a szüretelés után megkezdik a bogyók sajtolását, a produktum szabadsav-tartalma nem haladhatja meg 0,8 tömegszázalékot, míg a szűz olívaolaj készítésénél nem csak friss bogyókat használnak, és szabadsav-tartalma némileg magasabb, mint az előbbi fajtának. Mindkettő alkalmas közvetlen fogyasztásra is.
Velük szemben az olcsóbb olívapogácsa-olaj fogyasztása nem javasolt, mivel vegyszerrel vonják ki a olíva préselésének felesleges maradványaiból a növényi zsiradékot. A kezelés miatt félő, hogy a forgalomba hozott olajokba rákkeltő vegyszermaradványok jutnak, ráadásul tápanyagokban sem gazdagok.
Az olívaolaj jótékony hatása
Egy átfogó tanulmányban megvizsgálták, hogy az olívaolaj a kardiovaszkuláris megbetegedések mellett az Alzheimer-kór kialakulását is csökkenti, méghozzá 40%-kal kevesebb eséllyel jelentkezik használói körében, és egyéb neurológiai, idegrendszeri rendellenességek kockázata is csökkent. Memóriajavító hatással is bír, az agyi erekkel kapcsolatos és egyéb idegsejteket érintő betegségek is kiküszöbölhetőek vele, a depresszió tüneteit is csökkenti.
Az úgynevezett FINGER tanulmány bebizonyította, hogy az idegrendszer betegségei helyes táplálkozással megelőzhetőek, ilyen a mediterrán diéta is. Ennek alapja a már előbb említett olívaolaj, illetve a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, halak és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, melyeknek gyulladáscsökkentő hatóanyagaik vannak.

Az olívaolaj bizonyítottan redukálja a rákos megbetegedések kialakulását. A mellrák kialakulásának a kockázata kisebb gyakori fogyasztói körében, illetve a kutatások arra is rámutattak, hogy a végbélrák megelőzésében is segíthet. Az oleokantal vegyület gátolja a vérlemezkék összetapadását, a plakkok kialakulását, amivel a legtöbb vérrögök kapcsán kialakuló szövődményes betegség elkerülhető.
Emellett az elhízást gátló hatása is van, ezáltal csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulását is többszörösen telítetlen zsírsavainak és szintén gyulladáscsökkentő polifenol-tartamának köszönhetően.
A cikk az ajánló után folytatódik
-
Ezüst nyaklánc K betűs medállal7 490 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló csepp alakú ezüst foglalatban11 900 Ft
-
Antracitszürke Swarovski® kristálygyöngy karkötő ezüst medállal11 900 Ft
-
Cirkóniával díszített ezüst karika fülbevaló5 550 Ft
-
Ezüst nyaklánc cirkónia kövekkel díszített medállal9 150 Ft
-
Három édesvízi igazgyönggyel és cirkóniával díszített fülbevaló14 990 Ft
-
Krémfehér édesvízi igazgyöngy nyaklánc féldrágakövekkel14 990 Ft
-
Rózsaszín és fehér Swarovski® kristályos nyaklánc14 290 Ft
-
Rock and Roll szív alakú fülbevaló8 490 Ft
-
Kék és fehér cirkónia kristályokkal díszített ezüst ékszerszett27 900 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy nyaklánc négyszög foglalattal14 900 Ft
-
Swarovski® kristályos Eiffel tornyos nyaklánc7 990 Ft
-
Rák ezüst horoszkópos nyaklánc6 990 Ft
-
Ezüst nyaklánc M betűs medállal7 490 Ft
-
Fehér Swarovski® kristályos dupla ékszerszett17 490 Ft
Az olívaolaj köztudottan fontos tápanyagokat veszít hőkezelés hatására, így fogyasztói legtöbbször saláták dresszingjének használják. Kutatás bebizonyította, hogy ezen tulajdonsága megnöveli a nyers zöldségek fogyasztásának hajlandóságát.
Az olívaolaj bőrre is használható
Egy 2000-ben végzett kutatás során az olívaolaj hatását vizsgálták a leégett bőr kezelésére. UV-sugárzásnak tették ki az egereket, és amelyeknél helyileg, külsőleg alkalmazták az olívaolajat, jelentősen csökkent a bőrrák kialakulásának kockázata.

Már Kleopátra is előszeretettel használta az értékes olajat, a szépségiparban sem ismeretlen jótékony hatása a hajra és a szemöldökre. Dermatológus szerint sminklemosóként is nagyszerűen működik, a vízálló sminkmaradványokat hatékonyan eltávolítja, emellett hidratál, és úgy ápolja a szempillákat, akárcsak a hajbalzsam a hajszálakat. Emellett elősegíti a sebgyógyulást gyulladáscsökkentő hatása miatt.
Így szedi le rólad az összes testzsírt a mediterrán diéta: 5 napos mintaétrenddel, hogy rögtön kezdhesd
A mediterrán diéta a hagyományos, egészséges, görög és olasz ételekre alapoz, melyeknek köszönhetően csökkenti a testsúlyt, sőt, a 2-es típusú diabétesz, egyes szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásának kockázatát is.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)
- demencia
- alzheimer-kór
- megelőzés
- kutatások
- egészség
- olívaolaj
- idegrendszer
- védelem
- memória
- memóriaserkentő ételek
- agy
- agyműködés
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!

- tökmagolaj
- gyógyító táplálékok