Meddig vezethet a demens beteg? 8 jel, amikor ideje lemondani az autóról
Enyhe demencia esetén még képes lehet vezetni a beteg, ám egy idő után le kell mondani az autóról.

demencia vezetés
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jó sofőr figyelme élénk, gondolkodása tiszta és megfelelő döntéseket hoz. Az Alzheimer-kór előrehaladása esetén azonban eljöhet a pillanat, hogy mindezeket már nehezen tudja kivitelezni az ember. Ebben az esetben sajnos abba kell hagyni a vezetést, akármilyen nehéz változást is jelent mindez.

A személyes gondoskodást nyújtóknak fontos feladata, hogy ezt elfogadtassák szerettükkel, ezáltal pedig biztonságban tudhassák a demenciával élő személyt. Mindezt ugyanakkor rendkívül tapintatos és empatikus módon, hiszen az Alzheimer-kórban érintettek számára a döntés megterhelő, esetleg érthetetlen is lehet.

Meddig szabad vezetni?

Habár a nagyon enyhe Alzheimer-kór esetében előfordulhat, hogy valaki még képes megfelelően kivitelezni az autóvezetést, a betegség középső stádiumában már kétségkívül erősen érintettek a memóriafolyamatok, a döntéshozatali képességek és a reakciókészség.

GettyImages-88377147
Fotó: Lisa Kyle Young / Getty Images Hungary

Ekkor a testi épsége érdekében is elkerülhetetlen, hogy meghozzuk a döntést a vezetés abbahagyásáról. A következő jelek mind arra utalnak, hogy itt az idő letenni az autót.

  • Új karcolások és horpadások a gépjárművön,
  • az egyszerű elintéznivalók ideje is meghosszabbodik, és a szerettünk nem tudja megmondani ennek az okát - ez arra utalhat, hogy nem tud kellőképpen tájékozódni az utakon,
  • két vagy több közlekedési bírság vagy a kötelező felelősségbiztosítás prémiumának emelkedése,
  • a barátok vagy szomszédok megjegyzései a vezetésre,
  • gyorshajtás vagy hirtelen sávváltások,
  • a fék és gázpedál összekeverése,
  • orvosi javaslat a vezetés abbahagyására,
  • más, a vezetést befolyásoló egészségügyi problémák, például a látás, hallás, mobilitás változásai.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vannak, akik maguktól feladják a vezetést, ám mások nehezebben látják be, hogy nehézségeik kiterjednek az életnek erre a területére is. Érdemes időről időre felméretni szerettünk vezetési képességeit, hogy biztonságban tudhassuk az utakon. Az orvosunk ebben is támogatást tud nyújtani, ezért forduljunk hozzá bizalommal!

Védik a memóriát, megelőzik a demenciát: 8 ital, amit napi szinten kellene fogyasztani

A memóriaprobléma nem csak demencia következményeként alakulhat ki, az agyműködést a vitamin- vagy tápanyaghiány, illetve gyógyszermellékhatás is hátráltathatja.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük