Miért több a rákos férfi, mint a nő? Nem az életmódban keresendő az ok

A daganatok előfordulásának gyakoriságában a biológiai sajátosságok is számíthatnak.

GettyImages-1352251583

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rák világszerte vezető halálok, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2020-ban közel tízmillió halálesetért felelt, ami azt jelenti, hogy körülbelül minden hatodik halálozással kapcsolatba hozható volt. 

A legtöbb daganatos megbetegedés magasabb arányban fordul elő a férfiak körében, mint a nőknél, egy friss kutatás magyarázatot keresett a jelenség okára.

Ezért lehetnek gyakoribbak a daganatok a férfiaknál

A daganatos megbetegedések kialakulásában a genetikai faktorokon túl bizonyos életmódbeli tényezők is szerepet játszanak. A WHO becslése szerint például a rák miatt bekövetkező halálozások mintegy harmada dohányzás, magas testtömegindex, alkoholfogyasztás, alacsony zöldség- és gyümölcsbevitel, valamint mozgáshiány miatt történik. Felmerült, hogy az életmódbeli tényezők miatt lehetnek gyakoribbak a daganatos kórképek a férfiak körében, azonban egy friss kutatás más megállapítást tett. A tanulmány 2022 augusztusában jelent meg a Cancer című folyóiratban.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Szervezet alá tartozó Nemzeti Rákkutató Intézet szakemberei egy 1995 és 2011 között zajló kutatás résztvevői, 171 274 férfi és 122 826 nő adatait elemezték. Az előfeltevésük az volt, hogy a fentebb is említett faktorok, kiegészítve az egészségügyi előzményekkel és az alanyok által szedett gyógyszerekkel, nem tehetők önmagukban felelőssé a rák előfordulásának nemek közötti aránytalanságaiért. 

A vizsgálati idő alatt 17 951 új daganatos megbetegedést regisztráltak a férfiaknál, és 8742-t a nőknél, csak a pajzsmirigy és az epehólyag rosszindulatú elváltozásai voltak gyakoribbak a nők esetében a 21 kutatott ráktípus közül, más testtájékokon a férfiaknál 1,3-10,8-szor magasabb volt a kockázat. Különösen a nyelőcsőnél, a gégénél, a gyomorszájnál és a húgyhólyagnál mutatkoztak jelentős eltérések. Az elemzés arra jutott, hogy valószínűleg a két nem közötti biológiai különbségek okozzák a jelenséget. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

A kutatók szerint a nők előnye abból származhat, hogy az ösztrogén hormon befolyásolja az immunrendszerük működését, a jelátviteli útvonalakat. Továbbá az X kromoszóma számos tumorszuppresszor gént tartalmaz, így a nők szervezetében a két X kromoszóma miatt több lehet jelen belőlük, mint a férfiakéban, akik egy X és egy Y kromoszómával rendelkeznek. A pontos mechanizmusok jelenleg még nem ismertek, azonban a kutatásból a szakemberek szerint az látszik, hogy a női sejtek viszonylagos védelmet élveznek a férfiakéhoz képest. 

A témában további vizsgálatok szükségesek, ugyanakkor a kutatók hangsúlyozzák, hogy a megelőzés szempontjából mindkét nem számára továbbra is kulcsfontosságú az egészséges életmód, valamint a rákszűréseken való rendszeres részvétel. 

8 tünet, ami nőgyógyászati daganatot jelezhet

A méhnyakrák, a méhtestrák és a petefészekrák a szakemberek szerint több nőt érint, mint azt az emberek általában gondolnák. A betegségek közül az egyik leggyakoribb a méhnyakrák, ami a szűréssel akár meg is előzhető, illetve már korai stádiumban felismerhető, és jól kezelhető. A nőgyógyászati daganatokra is igaz, hogy a tünetek gyakran későn jelentkeznek, és könnyebb a rákmegelőző elváltozást kezelni, mint egy előrehaladottabb problémát.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük