Nem csak a zsírleadást stoppolja, de az éhséget is növeli a D-vitamin hiánya: hogyan és miért érdemes fogyasztani?

Sokan nem is tudják, hogy a fogyókúrájukat éppen a D-vitamin hiánya teszi tönkre.

GettyImages-1227088253

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Köztudott, hogy a vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez, a sejtek, szövetek és izmok regenerációjához. Míg a vízben oldódó vitaminokat csak rövid ideig képes tárolni a szervezet, ezért napi szinten fontos az utánpótlásuk, addig a zsírban oldódó vitaminok a bevitt zsírokkal együtt a bélben szívódnak fel, fő feladatuk bizonyos fehérjék képzésének a serkentése, valamint befolyásolják az egész immunrendszer működését is.

Ilyen például a zsírban oldódó D-vitamin, aminek nem csupán az a feladata, hogy szabályozza a kalciumháztartást, és részt vegyen a csontépítésben, feladata ennél összetettebb. Sokan talán nem is tudják, hogy a fogyókúrájukat éppen a D-vitamin hiánya teszi tönkre, mi több, bizonyos betegségek, mint például a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség, a veseelégtelenség, a csontok leépülése, a daganatos vagy asztmás megbetegedések is összekapcsolhatóak a D-vitamin-hiánnyal.

A D-vitamin szerepe a fogyókúrában

A D-vitamin valójában a D1-, D2-, D3-vitaminból alakul át. Szervezetünket többféle módon juttathatjuk ehhez a vitaminhoz, legkönnyebb nyáron, amikor is napfény hatására termelődik a szervezetben, de táplálkozás révén vagy étrend-kiegészítők formájában is bevihető. Mindezek ellenére a magyar felnőtt lakosság több mint kétharmada szenved D-vitamin-hiányban.

GettyImages-496763858

A zsírban oldódó vitamin hiánya nemcsak az anyagcserét stoppolja, ezzel pedig megakasztja a fogyókúrát, de a zsírleadást is szabotálja.

Egy kutatásban ötven túlsúlyos nőt vizsgáltak. A kísérleti alanyokat két csoportra osztották, míg az egyik csoport hat héten keresztül placebót, addig a másik csoport 50 ezer nemzetközi egységnyi D-vitamint kapott. A kutatók nézték a koleszterin-triglicerid szintet, a BMI-t, a csípő- és derékkörtérfogatot, és megállapították, hogy a D-vitamin-fogyasztóknál mind a testtömegindex, mind a triglicerid- és koleszterinszint alacsonyabb lett, ugyanakkor nem mutatkozott jelentős eltérés a derék és csípő körtérfogatát illetően.

Egy másik tanulmányban 218 túlsúlyos nőt vizsgáltak egy év alatt. A nők fele placebót, másik fele D-vitamin-kiegészítést kapott. Megállapították, hogy azok a nők, akik D-vitamint fogyasztottak, átlagosan 3,2 kilogrammal többet veszítettek, mint a kontrollcsoport tagjai. A kutatások alapján tehát megállapítható, hogy D-vitamin-pótlással beindul a súlyvesztés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

A D-vitamin hiánya a leptin termelődésére is hatással van, ez pedig fontos szerepet játszik a zsíranyagcsere-szabályozásban. Az éhséghormonnak is nevezett leptin a test fehér zsírszöveteiben termelődik. A fogyókúra során, amikor zsírt veszít a test, csökken a leptin mennyisége is a szervezetben. Ez vészjelzést küld az agy számára az éhezésről, melyre válaszként az lelassítja az anyagcserét, majd növeli az éhséget. A D-vitamin pótlásával a leptinszint is normalizálódik. 

Hogyan pótold a D-vitamint?

A felnőttek napi D-vitamin-adagját 1500-2000 nemzetközi egységben határozzák meg, ehhez az év nagy részében táplálékkiegészítőt is szedni kell, mert pusztán természetesen, élelmiszerekből nem fedezhető ekkora mennyiség. D-vitamint tartalmaz a lazac, a tonhal, a szardínia, a tej és tejtermékek, a gomba, a tojás vagy a máj. A legbiztosabb és legtermészetesebb forrása mégis a napsütés.

GettyImages-1243289756

A nyári napsütést ezért kifejezetten érdemes kihasználni a D-vitamin-raktárak feltöltésére. A szervezetünkben az UV-B sugarak hatására termelődik a vitamin. Napi 15-20 perc napon való tartózkodással már jelentősen növelni lehet a D-vitamin-mennyiségét a szervezetben.

8 ásványi anyag, ami leradírozza a pluszkilókat

Az alábbi ásványi anyagok nélkül nem létezhet egészséges fogyókúra. Nézd meg, mi nem hiányozhat az étrendedből, ha azt szeretnéd, hogy kevesebbet mutasson a mérleg!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük