Erős rákmegelőző hatással bír a fontos vitamin: 4 súlyos betegség kockázatát is csökkenti a pótlása

A D-vitamin hiánya különböző nőgyógyászati problémákat is okozhat, ezeket részletezte a szakorvos.

D-vitamin hiány okozta betegségek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A D-vitamin az egyik legfontosabb vitamin, mely hormonként is működik. Nem csak az immunrendszer és a csontok egészségéhez járul hozzá, de a nőgyógyászatban is igen fontos szerepe van.

A D-vitamin nélkül több kóros állapot is kialakulhat, dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza ezeket ismerteti.

D-vitamin-hiány okozta betegségek nőknél

Mióma 

A mióma a méh belsejében növő, jóindulatú daganat, mely főleg izomból és rostos szövetekből áll. A problémát nem mindig lehet észrevenni, hiszen nem minden esetben okoz tüneteket, így gyakran megesik, hogy más okból végzett kismedencei ultrahang során fedezik fel. Ha mégis okoz panaszokat, az általában alhasi fájdalom, menstruációs zavarok, gyakoribb vizelési inger.

GettyImages-1403155239

Méretüket tekintve igen változatos képet mutatnak, a pár milliméterestől az ökölnyi méretűig is terjedhet. A mióma kialakulásának esélyét nagyban növeli a D-vitamin hiánya, hiszen ösztrogéndominanciát okozhat, az ösztrogén hozzájárul a jó- és rosszindulatú daganatok megjelenéséhez. Jó hír azonban, hogy a megfelelő D-vitamin-ellátottság nemcsak preventív értékkel bír, hanem a pótlása segíthet a mióma méretének csökkentésében is.

Endometriózis

Az endometriózis igen fájdalmas betegség, melytől sajnos egyre több nő szenved. Ilyenkor a méh nyálkahártyája olyan helyeken is megjelenik a hasüregben, mely nem a természetes közege. Mivel ugyanúgy reagál a hormonális változásokra, mint a méh belsejében, vagyis vastagszik, leválik, így komoly problémákat okozhat, ha máshol is jelen van. Az endometriózis egyik provokáló tényezője a D-vitamin hiánya.

A Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című lapban lévő tanulmány szerint a D-vitamin hatással van a méhnyálkahártya-sejtek gyulladására, valamint az abnormális sejtek elszaporodására. Azonban érdemes tudni, hogy több kutatás is folyt a témában, és van, hogy ellentmondásos információkat kaptak a kutatók, ezért még több vizsgálatra van szükség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

PCOS

A PCOS nagyon sok nőt érint, mely a meddőség és a menstruációs zavarok egyik vezető oka. Ilyenkor a jelen lévő hormonális eltolódások miatt nem tud kialakulni egy repedésre kész, domináns tüsző, hanem több kisebb-nagyobb ciszta keletkezik a petefészkekben. Statisztikák szerint a PCOS-ban szenvedő nők körülbelül 67-85%-a D-vitamin-hiányos.

Hogy miért is okozhat PCOS-t, annak háttere többrétű: egyrészt a csökkent D-vitamin-szint hozzájárul az IR, azaz inzulinrezisztencia kialakulásához, ami gyakran PCOS-t eredményez, másrészt az LH/FSH hormonok egyensúlyát is kibillentheti, ráadásul a D-vitamin-hiány hozzájárul az androgén hormonok túlsúlyba kerüléséhez is - mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. 

HPV, rosszindulatú nőgyógyászati daganatok

A kutatók szerint a D-vitamin hiánya a HPV-fertőzés, és bizonyos daganatok esélyét is növeli. Ennek pontos oka egyelőre nem ismert, ám valószínűleg a D-vitamin így nem tud kellően hozzájárulni a gyulladáscsökkentő és immunszabályozó folyamatokhoz, valamint nem képes mérsékelni megfelelően az ösztrogénszintet, mivel a magas ösztrogénszint megnöveli a daganatok fellépésének rizikóját. Tanulmányok szerint főleg a méhnyakrák, a petefészekrák és a mellrák prevenciójában van nagy szerepe a megfelelő D-vitamin-ellátottságnak. 

GettyImages-536612603

A D-vitamin-pótlás, mint kiegészítő terápia

Amennyiben valaki az említett betegségekben szenved, nagyon fontos, hogy ellenőriztesse D-vitamin-szintjét! Amennyiben a referenciatartománynál kevesebb az érték, úgy mindenképp pótlás javasolt! Természetesen egyedül a D-vitamin-bevitel nem elegendő a gyógyuláshoz, ám jelentősen felgyorsíthatja azt, valamint segít a kiújulás megelőzésében is!

10 étel, ami tele van D-vitaminnal

Bár a legfőbb forrásaként a napfényt tartják számon, élelmiszerekben is megtalálható: a szuper fogások immunerősítőnek is kiválóak, segítenek a krónikus betegségek megelőzésében.

Rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, immunerősítő: 10 étel, ami tele van D-vitaminnal

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük