Verejtékezés, remegés, gyengeség: a rettegett hipózás tünetei és megelőzése
Cukorbetegség esetén a kezelési mód változtatása segíthet elkerülni a hipózást.

vercukor-mero
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbetegek körében olykor előfordulhat úgynevezett hipoglikémiás állapot, mely a vércukorszint kórosan alacsony szintre történő csökkenését jelenti, és amellett, hogy kellemetlen és ijesztő tünetekkel jár, igen veszélyes is lehet. A hipoglikémia elsősorban az inzulinnal kezelt betegek körében fordul elő, de néha bizonyos típusú tablettás terápia mellett is jelentkezhet.

Sajnos előfordulhat, hogy valaki rendszeresen találkozik a jelenséggel - hogy ilyenkor mi a teendő, azt dr. Bibok Györgytől, a Cukorbetegközpont diabetológusától tudtuk meg.

Verejtékezés, remegés, gyengeség - a rettegett hipoglikémia

Hipoglikémiának - vagy a köznyelvben hipózásnak - azt az állapotot nevezzük, amikor a vércukor szintje 4,0 mmol/l alá csökken. Tünetei közt leginkább izzadás, remegés, gyengeség, nyugtalanság, éhségérzet, koncentrációs zavar jelentkezik, és, ha az illető rövid időn belül nem rendezi a vércukorszintjét, úgy a folyamat súlyosbodhat, és tudatzavar, ájulás, görcsös tünetek is felléphetnek. Elsősorban az inzulinnal kezelt betegeknél jelentkezik ilyen állapot, ám előfordulhat más gyógyszerrel kezelt cukorbetegeknél is.

A leggyakoribb ok, hogy a kívülről beadott inzulin mennyiség több, mint amit a szervezet felhasznál az étkezés hatására bekövetkező vércukorszint-emelkedés kompenzálására. Ez úgy jöhet létre, hogy például a beteg kevesebbet eszik a szokásos mennyiségnél, vagy az étel felszívódása zavart szenved, esetleg hirtelen, nagyobb intenzitású mozgás miatt az izmok gyorsabban használják fel a vérben lévő glükózmennyiséget. Éppen ezért fontos, hogy a diabétesszel élők kellően tájékozottak legyenek a hipoglikémia tüneteit, megelőzését és kezelését illetően. A betegek alapos tájékoztatása a hipoglikémia kockázatát növelő tényezőkről alapvető része a cukorbeteg-gondozásnak.

vercukor-meres

Mi minden okozhat hipoglikémiát?

 • A szükségesnél több inzulin vagy gyógyszer adagolása.
 • Változás a fizikai aktivitásban - az eddigiekhez képest több/intenzívebb mozgás.
 • Bizonyos betegségek hirtelen kialakulása - hányás, hasmenés, láz.
 • Alkoholfogyasztás.
 • Kánikula, időjárás-változás.
 • Kevesebb szénhidráttartalmú étel bevitele.
 • Felszívódási zavar, bélmozgás megváltozása.

Készítmények, melyek növelik a hipoglikémia rizikóját

A diabétesz kezelésére ma már igen sok készítmény van forgalomban. Két fő csoportja a terápiának az inzulin és a nem inzulin alapú - gyógyszeres és/vagy injekciós - kezelés. Általánosságban elmondható, hogy az inzulinterápia esetén fordul elő leggyakrabban hipoglikémia, főleg akkor, ha a beteg úgynevezett intenzív inzulinkezelésben részesül. Az inzulinok között is van különbség, mert ma már tudományos vizsgálatokkal igazolható, hogy bizonyos analóg típusú inzulin használata mellett kevesebbszer fordul elő súlyos hipoglikémia. Az inzulinkezeléskor fontos tudni, hogy az adott inzulin miként fejti ki hatását, valamint figyelni kell arra is, hogy az életvitel, az egészségi állapot, illetve az étkezés/testmozgás hatására kell-e változtatni az adagoláson.

Dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa hozzátette, hogy vannak olyan gyógyszercsoportok is, melyek szintén hajlamosíthatnak a vércukorszint leesésére. Ezek az inzulinelválasztást serkentő szerek, azon belül is a szulfanilureák - gliclazid, glimepirid, gliquidon, glipizid, glibenclamid hatóanyagú készítmények -, melyek elsődleges hatása, hogy fokozzák az inzulintermelést. Ezek a készítmények sajnos nemcsak a hipoglikémia esélyét növelik, de akár testsúlynövekedést is okozhatnak. Ezen gyógyszerek helyett ma már többfajta korszerű tablettás és injekciós készítmény is rendelkezésre áll, melyek nem emelik a hipózás kockázatát, sőt, testsúlycsökkenést is eredményezhetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogy lehet elkerülni a hipoglikémiát?

 • Személyre szabott tablettás és/vagy inzulinkezeléssel.
 • Megfelelő életmód betartásával.
 • Rendszeres vércukor-ellenőrzéssel és vércukornapló vezetésével.
 • Helyes táplálkozással és szükség szerinti inzulindózis-változtatással az orvossal megbeszéltek szerint.
 • Az étkezés kihagyásának kerülésével.
 • Az inzulinadagolás igazításával a testmozgás intenzitásának és tartamának megfelelően.
 • A rendszeres diabetológiai orvosi viziteken történt, problémaorientált megbeszéléssel.
Ezt is szeretjük