Kényszeres lábmozgás pihenés közben: cukorbetegséget is jelezhet a nyugtalan láb szindróma
A nyughatatlan láb szindróma nemcsak alvászavart okozhat.

nyugtalan lab szindroma
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyugtalan láb szindróma olyan állapot, melynek során a benne szenvedő erős késztetést érez lábai mozgatására. Mivel a panasz rendszerint este, illetve éjszaka jelentkezik, komoly alvászavarokat okozhat, hiszen gátolja a normál pihenést.

Pontos kiváltó oka és létrejöttének mechanizmusa még nem ismert. Megfigyelések és tapasztalatok alapján lehet néhány tényezőt megnevezni, mely növeli a gyakoriságot. Az elsődleges nyugtalan láb szindróma esetén gyakori a családi halmozódás.

A másodlagos forma hátterében hajlamosító tényező lehet a vashiány, a vesebetegség, az alsó végtagok elégtelen keringése, a terhesség, a Parkinson-kór és dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa szerint a cukorbetegség is.

Kényszeres lábmozgatás pihenés során

A nyugtalan láb szindróma az érző és mozgató idegek zavara, ami az alvászavarok körébe tartozik, és nagyban hátráltatja a pihentető alvást. Ugyanis a benne szenvedő erőteljes késztetést érez alsó végtagjai mozgatására, amit egyfajta viszkető, bizsergő, égő érzés vált ki.

Mozgatás hatására a tünet megszűnik, de később újra jelentkezhet. Az érzés lehet enyhe, de akár igazán kellemetlen, sőt, fájdalmas is. A panasz rendszerint ülés vagy fekvés során jelentkezik, aktív időszakokban tünetmentes. 

Statisztikák szerint minden tizedik embert érint a betegség, ám valószínű, hogy ennél többen szenvednek benne, ugyanis egyrészt nehezen diagnosztizálható, másrészt a betegek nem mindig fordulnak szakemberhez a problémáikkal. Megfigyelték, hogy az életkorral a gyakoriság nő, és nőknél valamivel gyakrabban fordul elő.

Cukorbetegség is kiválthatja

A nyugtalan láb szindróma hátterében gyakran állhat cukorbetegség. Éppen ezért, ha ilyen panasz jelentkezik, érdemes terheléses vércukorvizsgálat útján ellenőriztetni a vércukorértéket, mert meglehet, hogy diabétesz okozza a tüneteket.

Ismert diabéteszesek esetén fontos a vércukorértékek ismerete, mert esetleg az addigi terápiában van szükség módosításra. Továbbá célszerű perifériás neuropátia irányában is vizsgálatokat végeztetni!  Korábbi kutatások szerint ugyanis a diabéteszben szenvedők közel 30%-a tapasztalja a problémát, míg a normál vércukorszinttel élők csupán 7%-a.

A cikk az ajánló után folytatódik

A cukorbetegség egyik veszélyes szövődménye az idegi károsodás vagy perifériás neuropátia, mely főként a végtagokon jelentkezhet. Ennek vezető tünetei a zsibbadás, az érzékkiesés, a bizsergés, a paradox érzések, de megjelenhet úgynevezett nyugtalan láb szindróma formájában is - hangsúlyozza a szakértő.

Megfelelő kezeléssel a nyugodt alvásért

Mivel a szindróma gátolja a nyugodt, pihentető alvást, a problémát célszerű mihamarabb orvosolni, mert a krónikus alvászavar fáradékonyságot, aluszékonyságot, a koncentráló képesség csökkenését okozza.

Amennyiben cukorbetegség okozza a panaszokat, úgy fontos a vércukorszint megfelelő beállítása, a rendszeres testmozgás, valamint az egészséges, kiegyensúlyozott, dietetikus által meghatározott étrend.

Mindezek mellett érdemes lehet még ellenőriztetni a vas szintjét is, hiszen annak hiánya is generálhatja vagy súlyosbíthatja a tüneteket. Ha bebizonyosodik, hogy túl kevés van a szervezetben, úgy vaspótló készítmény szedése is javasolt.

Ezt is szeretjük