3 aranyszabály csontritkulás ellen: a téli fagyok még veszélyesebbek az érintettek számára
A magyarok 10%-a szenved csontritkulásban.

csontritkulas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli fagyok beköszöntével a jeges, síkos járdákon és utakon jelentősen megnő a töréses, zúzódásos sérülések száma. Az idősebbeknél a csontritkulás miatt az ilyen balesetek következményei egyre súlyosabbak lehetnek.

Hogyan előzhető meg a csontritkulás? Hogyan enyhíthetőek a tünetei? Dr. Szigeti József belgyógyász, az Anna Egészségközpont orvosszakértője ad tanácsokat e kérdésekben.

Népbetegség hazánkban a csontritkulás

A csontritkulás alattomos betegség, kezdetben semmilyen érzékelhető tünetet nem okoz. Sokszor az első jele egy kisebb csonttörés. Mivel a téli időszakban sokkal több a végtagtörés, sokan ilyenkor szembesülnek a diagnózissal: oszteoporózisban, vagyis csontritkulásban szenvednek.

- A csontok tömegének és mésztartalmának kóros csökkenése fokozott törékenységgel, a törések kockázatának fokozódásával jár. Magyarországon népbetegségnek számít a csontritkulás: a lakosság közel 10%-át sújtja. Az idősek jelentős része, a nők nagyjából fele érintett valamilyen mértékben. Nőknél négyszer-nyolcszor is gyakoribb lehet, mint férfiaknál - tájékoztat Dr. Szigeti József belgyógyász, az Anna Egészségpont szakértője.

Természetes folyamat, hogy csontszövetállományunk 30-35 éves korunkig gyarapszik, majd tömege fogyni, gyengülni kezd. De hogyan lehet megelőzni a betegség kialakulását, illetve lassítani a csonttömeg-vesztést? Dr. Szigeti József tapasztalatai szerint az alábbi tényezőkre kell odafigyelni.

Megelőzés, a minél erősebb csontokért

A csontritkulás megelőzése már gyermekkorban megkezdődik. Fontos a lehető legnagyobb csonttömeg elérése 30-35 éves korig. A megelőzésben fontos a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, különösen a megfelelő kalcium-, D-vitamin- és K2-vitamin-bevitel. Csökkenti a csonttömeget a dohányzás, a túlzott koffein- és alkoholfogyasztás, valamint a túl magas foszfáttartalmú ételek vagy szénsavas üdítőitalok fogyasztása.

Alapos kivizsgálás és diagnózis

Mivel a csontállomány ritkulása tünet- és panaszmentesen kezdődik, sokáig észrevétlen marad. Mire egy csonttörés formájában fény derül rá, addigra legtöbbször a betegség már kialakult. Fontos, hogy alaposan kivizsgáltasd magad: ehhez csontsűrűségmérést, de szükség szerint röntgent, valamint vér- és vizeletvizsgálatokat is végeznek. A pontos diagnózis alapján lehet meghatározni a leghatékonyabb kezelési módokat. A csontritkulás súlyosabb formái és a következményként kialakuló folyamatos csonttörések ugyanis rendkívül veszélyesek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A csonttömegvesztés mérséklése

Természetes, hogy 35 év felett veszítesz a csonttömegedből. Visszaállítani már nem is lehet a korábbi állapotot, de sokat tehetsz a folyamat lassításáért. A komplex kezelés a leghatásosabb: kalcium- és vitaminpótlás, akár hormonpótlás is - változókorban -, valamint rendszeres mozgás és fizikoterápia. Kiváló komplementer terápia lehet a mágnesterápia is, mely tudományosan bizonyítottan lassítja a csontsűrűség csökkenését, újraaktiválja a kalciumfelvételért felelős sejteket, blokkolja a degenerációs folyamatot, és növeli az esetleges, kalciumpótló kúrák hatékonyságát.

Ezeket edd csontritkulás ellen!

A csontritkulás megelőzésében segít a megfelelő tápanyagpótlás, amihez a D-vitaminban, fehérjében, kalciumban gazdag ételek segíthetnek hozzá. A következő képeken mutatjuk, mit érdemes rendszeresen enned a betegség ellen.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük