Egyre törékenyebbek a magyarok csontjai: egyetlen hétköznapi dologgal megelőzhető lenne

A megfelelő mennyiség beviteléről többféle módon lehet gondoskodni.

csonttörés

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Világszinten nő a csonttörések száma, aminek egyik oka a kevés kalciumbevitel. Egy friss kutatás szerint, melyet a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság - MOOT - és a Theodora Kékkúti ásványvíz készített, a hazai lakosság 70%-a a javasoltnál kevesebb kalciumot fogyaszt.

A megfelelő ételek, tejtermékek és kalciumtartalmú tabletták mellett a napi javasolt kalciummennyiség pótlásának hatékony formája a magas kalciumtartalmú ásványvíz is, mely a laktózérzékenyek számára is megfelelő megoldást jelent.

A csontritkulás háromszoros rizikót jelent

A csontritkulás talaján kialakult csonttörésen átesett betegeknél megfelelő kezelés nélkül a következő törés kockázata két-háromszorosára nő. A kezelés azért is különösen fontos, mert a betegség az esetek jelentős részében megelőzhető vagy késleltethető, illetve, ha már kialakult, eredményesen kezelhető. Ezt fejtette ki Dr. Takács István, a társaság elnöke.

A kalciumhiány csontvesztéshez vezet

Sem az idős, sem a fiatal felnőtt lakosság nem fordít kellő figyelmet a napi kalciumbevitelre, ami miatt a fiatal felnőttek harmada a szükségesnél jóval kevesebb kalciumot fogyaszt. Ez azért is probléma, mert a kalciumhiány már fiatalkorban is egyértelmű kockázatot jelent a fokozódó csontvesztés tekintetében, hosszútávon pedig szív- és érrendszeri kockázathoz is vezethet.  A javasolt napi kalciumbevitel 1000 mg, mely alól csak a terhesség időszaka és a tinédzserkor kivétel, amikor 1200-1500 mg kalciumot szükséges bevinni naponta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Élelmiszerek, ásványvíz és tabletta is segít

A magyar fiatal felnőtt lakosság körülbelül 70%-a a javasolt 1000 mg alatti mennyiséget visz be, az emberek 50%-a pedig 800 mg-nál is kevesebb kalciumot fogyaszt. A fiatal felnőtt lakosság körülbelül 20-30%-a visz be kifejezetten kevés, 600 mg-nál is kevesebb kalciumot. A megfelelő kalciummennyiséget számos módon lehet a szervezetbe juttatni, többek között magas kalciumtartalmú ételekkel. Ilyen a tej, a tejtermékek, a sóska, a spenót, a petrezselyem, a szezámmag, a mandula, a mák. A tabletták és az ásványvíz is elsődleges források.

Magyarországon hárommillióan szenvednek laktózérzékenységben. Számukra is különösen ajánlott a kalcium ásványvízzel való bevitele, mellyel így természetes forrásból lehet biztosítani a hiányzó ásványi anyagot. A kalcium legalább olyan jól szívódik fel az ásványvízből, mint a tejtermékekből.  

Ezt is szeretjük