Egyre törékenyebbek a magyarok csontjai: egyetlen hétköznapi dologgal megelőzhető lenne
A megfelelő mennyiség beviteléről többféle módon lehet gondoskodni.

csonttörés
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Világszinten nő a csonttörések száma, aminek egyik oka a kevés kalciumbevitel. Egy friss kutatás szerint, melyet a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság - MOOT - és a Theodora Kékkúti ásványvíz készített, a hazai lakosság 70%-a a javasoltnál kevesebb kalciumot fogyaszt.

A megfelelő ételek, tejtermékek és kalciumtartalmú tabletták mellett a napi javasolt kalciummennyiség pótlásának hatékony formája a magas kalciumtartalmú ásványvíz is, mely a laktózérzékenyek számára is megfelelő megoldást jelent.

A csontritkulás háromszoros rizikót jelent

A csontritkulás talaján kialakult csonttörésen átesett betegeknél megfelelő kezelés nélkül a következő törés kockázata két-háromszorosára nő. A kezelés azért is különösen fontos, mert a betegség az esetek jelentős részében megelőzhető vagy késleltethető, illetve, ha már kialakult, eredményesen kezelhető. Ezt fejtette ki Dr. Takács István, a társaság elnöke.

A kalciumhiány csontvesztéshez vezet

Sem az idős, sem a fiatal felnőtt lakosság nem fordít kellő figyelmet a napi kalciumbevitelre, ami miatt a fiatal felnőttek harmada a szükségesnél jóval kevesebb kalciumot fogyaszt. Ez azért is probléma, mert a kalciumhiány már fiatalkorban is egyértelmű kockázatot jelent a fokozódó csontvesztés tekintetében, hosszútávon pedig szív- és érrendszeri kockázathoz is vezethet.  A javasolt napi kalciumbevitel 1000 mg, mely alól csak a terhesség időszaka és a tinédzserkor kivétel, amikor 1200-1500 mg kalciumot szükséges bevinni naponta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Élelmiszerek, ásványvíz és tabletta is segít

A magyar fiatal felnőtt lakosság körülbelül 70%-a a javasolt 1000 mg alatti mennyiséget visz be, az emberek 50%-a pedig 800 mg-nál is kevesebb kalciumot fogyaszt. A fiatal felnőtt lakosság körülbelül 20-30%-a visz be kifejezetten kevés, 600 mg-nál is kevesebb kalciumot. A megfelelő kalciummennyiséget számos módon lehet a szervezetbe juttatni, többek között magas kalciumtartalmú ételekkel. Ilyen a tej, a tejtermékek, a sóska, a spenót, a petrezselyem, a szezámmag, a mandula, a mák. A tabletták és az ásványvíz is elsődleges források.

Magyarországon hárommillióan szenvednek laktózérzékenységben. Számukra is különösen ajánlott a kalcium ásványvízzel való bevitele, mellyel így természetes forrásból lehet biztosítani a hiányzó ásványi anyagot. A kalcium legalább olyan jól szívódik fel az ásványvízből, mint a tejtermékekből.  

Ezt is szeretjük