Immunerősítő, olcsó, és erős antioxidáns: mutatjuk, melyik csíra mire jó

Ha ismernéd az összes élettani hatását, soha nem hagynád ki az étrendedből.

Csírák hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A csírák koncentráltan tartalmaznak ásványi anyagokat és vitaminokat, ezért különösen egészséges ételnek számítanak, jó, ha minél többet fogyasztasz belőlük, salátába vagy levesbe szórva, szendvicsbe pakolva.

A csírákat megveheted sok boltban, a nagyobb élelmiszeráruházak polcain szinte mindig kaphatóak, de te magad is nekiállhatsz a termelésnek.

Csíráztass magadnak az egészségedért!

A magokat érdemes beáztatni, majd egy csíráztató edénybe tenni, de ha nincs ilyened, akkor akár egy műanyag dobozban is megpróbálhatod zsebkendőn, mint régen az iskolában. Összeszedtük, melyiket miért érdemes termeszteni.

A búzacsíra vér- és májtisztító hatású, a benne található klorofill serkenti a friss oxigén képződését az erekben. Tele van E-vitaminnal, ami rákellenes, és gátolja az szív- és érrendszeri megbetegedéseket is.
Fotó: grafvision / Getty Images Hungary
A hagymacsíra méregtelenít, és gyulladásgátló hatása is van.
Fotó: id-art / Getty Images Hungary
A lucernacsírában szaponin és K-vitamin van, ami az érfalakat tisztítja, és kordában tartja a koleszterinszintet és a vércukrot, és magas ásványisó-tartalma enyhítheti a Candida-fertőzés tüneteit.
A zabcsírában olyan antioxidáns vegyületek vannak, amelyek védik a sejtmembránt és gátolják az érfal elzsírosodását. A csíra tápanyagai támogatják az idegrendszert, csökkentik a stresszt.
Fotó: Valengilda / Getty Images Hungary
A mungóbabcsírában sok C-vitamin van, és növényi vegyületei jótékonyan hatnak a bélrendszer betegségeire.
A szójababcsírában minden esszenciális aminosav megtalálható. Rengeteg benne az E-vitamin, amely semlegesíti a szabad gyököket, vastartalma pedig vérképző és fáradtságcsökkentő hatással bír.
A csicseriborsó csírájában béta-karotin és E-vitamin van, ami felveszi a harcot a szabadgyökökkel. Sok benne a vérképzést segítő folsav, magas pektinszintje pedig jót tesz az emésztésnek.
Fotó: 13-Smile / Getty Images Hungary
Az árpacsíra a bélcsatornát tisztítja és lúgosítja, a benne lévő béta-glukán erősíti az immunrendszert. Fehérjéjének gyulladásgátló hatása van, enzimjei segítenek a felesleges zsír lebontásában.
Fotó: v_zaitsev / Getty Images Hungary
A lencsecsíra jelentős rosttartalommal bír, ami csökkenti a koleszterinszintet. A benne lévő pektinek normalizálják a vércukorszintet , magas magnéziumtartalma támogatja az agyi ereket.
A hajdinacsíra erős méregtelenítő, és szabályozza az inzulinszintet is. Antioxidáns hatású flavonoidok vannak benne, a benne található riboflavin és rutin támogatja az idegrendszert.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük