A csírák koncentráltan tartalmaznak ásványi anyagokat és vitaminokat, ezért különösen egészséges ételnek számítanak, jó, ha minél többet fogyasztasz belőlük, salátába vagy levesbe szórva, szendvicsbe pakolva.
A csírákat megveheted sok boltban, a nagyobb élelmiszeráruházak polcain szinte mindig kaphatóak, de te magad is nekiállhatsz a termelésnek.
Csíráztass magadnak az egészségedért!
A magokat érdemes beáztatni, majd egy csíráztató edénybe tenni, de ha nincs ilyened, akkor akár egy műanyag dobozban is megpróbálhatod zsebkendőn, mint régen az iskolában. Összeszedtük, melyiket miért érdemes termeszteni.
![](https://kep.index.hu/1/0/1693/16932/169327/16932760_cc3f7b2ebbf39cb8dd01959d30901bbe_x.jpg)
A búzacsíra vér- és májtisztító hatású, a benne található klorofill serkenti a friss oxigén képződését az erekben. Tele van E-vitaminnal, ami rákellenes, és gátolja az szív- és érrendszeri megbetegedéseket is.
Fotó: grafvision / Getty Images Hungary
![](https://kep.index.hu/1/0/1693/16932/169328/16932826_bf883c1379d22f036e98a0519b361339_x.jpg)
A hagymacsíra méregtelenít, és gyulladásgátló hatása is van.
Fotó: id-art / Getty Images Hungary
![](https://kep.index.hu/1/0/1693/16932/169328/16932854_a4b678abddf299af1e3e4f8ce87c208c_wm.jpg)
A lucernacsírában szaponin és K-vitamin van, ami az érfalakat tisztítja, és kordában tartja a koleszterinszintet és a vércukrot, és magas ásványisó-tartalma enyhítheti a Candida-fertőzés tüneteit.
![](https://kep.index.hu/1/0/1693/16932/169328/16932864_ec2741ba47f8ae0adf46d1b0e4281ae1_x.jpg)
A zabcsírában olyan antioxidáns vegyületek vannak, amelyek védik a sejtmembránt és gátolják az érfal elzsírosodását. A csíra tápanyagai támogatják az idegrendszert, csökkentik a stresszt.
Fotó: Valengilda / Getty Images Hungary
![](https://kep.index.hu/1/0/1693/16932/169328/16932866_e44b0520dde4294c3d10e149965eac40_wm.jpg)
A mungóbabcsírában sok C-vitamin van, és növényi vegyületei jótékonyan hatnak a bélrendszer betegségeire.
![](https://kep.index.hu/1/0/1693/16932/169328/16932876_6fa52a123bd4444031ca1052982ab142_wm.jpg)
A szójababcsírában minden esszenciális aminosav megtalálható. Rengeteg benne az E-vitamin, amely semlegesíti a szabad gyököket, vastartalma pedig vérképző és fáradtságcsökkentő hatással bír.
![](https://kep.index.hu/1/0/1693/16932/169328/16932884_cf16cbe6d6007d4157f5a2798a1c0bba_x.jpg)
A csicseriborsó csírájában béta-karotin és E-vitamin van, ami felveszi a harcot a szabadgyökökkel. Sok benne a vérképzést segítő folsav, magas pektinszintje pedig jót tesz az emésztésnek.
Fotó: 13-Smile / Getty Images Hungary
![](https://kep.index.hu/1/0/1693/16932/169328/16932894_b184215b5637672e00b01259f5a19caa_x.jpg)
Az árpacsíra a bélcsatornát tisztítja és lúgosítja, a benne lévő béta-glukán erősíti az immunrendszert. Fehérjéjének gyulladásgátló hatása van, enzimjei segítenek a felesleges zsír lebontásában.
Fotó: v_zaitsev / Getty Images Hungary
![](https://kep.index.hu/1/0/1693/16932/169329/16932906_0d606c7c5394225621eecaabff9bd604_wm.jpg)
A lencsecsíra jelentős rosttartalommal bír, ami csökkenti a koleszterinszintet. A benne lévő pektinek normalizálják a vércukorszintet , magas magnéziumtartalma támogatja az agyi ereket.
![](https://kep.index.hu/1/0/1693/16932/169329/16932914_47bfd3e05fb89f4afebfb98a110e565e_wm.jpg)
A hajdinacsíra erős méregtelenítő, és szabályozza az inzulinszintet is. Antioxidáns hatású flavonoidok vannak benne, a benne található riboflavin és rutin támogatja az idegrendszert.