A clean eating nem diéta, melyet néhány hétig kell tartani, hogy pár kilót leadhass. A magyarul tiszta táplálkozásként is emlegetett rendszer sokkal inkább életmód, mely tartósan segít az egészséges testsúly beállításában.
A módszer nem zár ki semmilyen tápanyagcsoportot, így nincsen korlátozás sem a szénhidrátok, sem a zsírok fogyasztását illetően. A táplálkozás követőit azonban biztatják a minőségi, rostban gazdag szénhidrátforrások és a sovány fehérjék bőséges fogyasztására. Ezek ugyanis étvágycsökkentő hatásuk miatt fontosak, ami elengedhetetlen a koplalás nélküli súlyvesztéshez.
A clean eating alapjai
A clean eating tiltja a mesterséges, erősen feldolgozott termékeket, ezeken kívül azonban minden mást fogyaszthatsz. A lényeg, hogy friss, nyers alapanyagokat használj, és a lehető legtöbb dolgot házilag készítsd el.
Ha korábban nem így étkeztél, akkor ezzel a váltással több rostot, vitamint és ásványi anyagot viszel majd be, mint korábban, ami nemcsak a karcsúsodásban segít, de sokkal energikusabbá is tesz. A clean eating elveit nemcsak időlegesen érdemes követni, de életmódszerűen is, hiszen hatásuk csak így lesz tartós. Mutatjuk, milyen változtatásokkal érdemes kezdeni, ha most vágsz bele a tiszta táplálkozásba!

A finomított cukor minden formája tiltólistás, így az összes táplálék, melynek összetevői közt szerepel a cukor vagy bármilyen szirup. A kalóriamentes cukorhelyettesítők - stevia, eritrit - azonban megengedettek. Ez segít, hogy egyenletesebben alakuljon a vércukorszinted, így csökkenjen az étvágyad.

A sóbevitel kontrollálása fontos része a felesleges vízvisszatartás megelőzésének. Ehhez azonban kerülnöd kell a sózott termékeket. Ha konzervet vásárolsz, a levét öblítsd le róla, míg a szószokat inkább házilag készítsd el, így minimalizálhatod a felesleges sófogyasztást.

A gyümölcsöket, zöldségeket vásárold nyersen, zacskózva vagy fagyasztva, esetleg cukrozatlan konzervként. Nem szükséges, hogy bio és nyers legyen, de a legjobb, ha frisset fogyasztasz. Az ezekből származó rostok szintén segítenek az étvágy kordában tartásában, ráadásul vitaminokkal is tele vannak.

A pékségek termékein ne csak a teljes kiőrlésű, a rozs vagy a szénhidrátcsökkentett feliratokat keresd! Ellenőrizd az összetevőket, melyek közül kizárást kapnak a tartósítószerek és az erősen feldolgozott fehér liszt. A rostban gazdag gabonafélék az egészséges, karcsúsító, étvágynövekedés nélküli szénhidrátbevitelt szolgálják.
Fotó: AnnaPustynnikova / Getty Images Hungary

A tartósítószerek, ömlesztő sók, sűrítő anyagok közül sok emészthetetlen az emberi szervezet számára, így megterhelik az bélrendszert. Hagyd el a bolti lekvárokat, a ketchupot, az üdítőket és a zöldségek, gyümölcsök más erősen feldolgozott, tartósított formáját.

A tejtermékek szinte kivétel nélkül erősen feldolgozottak, így fogyasztásukat javasolt a minimumra szorítani. Ezek ráadásul a felnőttek jelentős részénél allergia forrásai is. Ritka kivétel lehet a zsírszegény, jó minőségű - lehetőleg házi - sajt vagy a túró, a folyékony formát azonban inkább növényi tejek helyettesítsék.

A müzlik, diétás kekszek, diákcsemegék szinte kivétel nélkül cukrozottak, vagy aszalt gyümölcsök formájában tartalmaznak sok cukrot és nem tiszta alapanyagokat. A legjobb, ha a magvakat, gabonaféléket külön vásárolod meg, és otthon kevered össze. Ezzel vitamindúsabb, laktatóbb eredményt kapsz, és sokszor még spórolhatsz is.
Fotó: pawel_p / Getty Images Hungary

A pácok, fűszersók, ízesítők, leveskockák helyett készíts házi keverékeket, vagy nézd meg alaposan, hogy melyik nem tartalmaz ízfokozót! A legjobb, ha olyan termékeket veszel, melyek csak egyféle fűszert tartalmaznak, hiszen így megismered az ízeket, és megtanulod jól használni a kedvenceidet.
Fotó: Krzysztof Slusarczyk / Getty Images Hungary

Ha a clean eating étrendet követed, nem kell olyan címkéket keresned, mint a gluténmentes és a laktózmentes, ha ezeket nem indokolja egészségügyi okból étrendi előírás. Csak annyi a feltétel, hogy minden nyers és természetes legyen. A clean eating elvei éppen ezért sok étrenddel jól összefésülhetők, mint a
mediterrán táplálkozás, az IIFYM vagy a kalóriaszámolás.