Tornával a bütyök ellen: van néhány gyakorlat, ami beválik
Ha szeretnéd enyhíteni a tüneteket, és elkerülni a műtétjét, tornagyakorlatokat is bevethetsz.

butyok-lab
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bütyök a lábfej egyik leggyakoribb elváltozása, deformitása, mely lehet akár örökletes, és kialakulhat idősebb korban is, egyre jellemzőbb azonban, hogy a fiatal korosztálynál is megjelenik, köszönhetően többek között a magas sarkú, lábujjakat összeszorító cipőknek.

A bütyök, vagyis a hallux valgus jellegzetes csontkinövés a nagylábujjon, ami előbbieken túl kialakulhat a lúdláb, illetve harántboltozat-süllyedés miatt is, mely megváltoztatja a lábfej szerkezetét: az inak a nagylábujjat a kisujj irányába húzzák - csakúgy, mint ahogy rossz irányba mozdítja a szűk orrú cipő is -, az alapperc pedig a másik oldalon kitüremkedik, létrehozva a bütyköt.

Nem szabad várni a fájdalom megjelenéséig

A csontkinövés kezdetben fájdalmatlan, és nem feltétlenül jár tünetekkel, esztétikailag azonban zavaró lehet. Dörzsölés hatására a deformálódott ízületnél a bőr könnyen kisebesedhet, emellett a bütyök is gyulladttá válhat a deformitás jelentette fokozott, állandó nyomás hatására. Mindez már komoly fájdalommal is járhat.

A bütyök problémája gyakran csak műtéttel szüntethető meg, érdemes azonban már a kezdeti tünetek megjelenése esetén is tenni ellene. Speciális cipőre mindenképp szükség lesz, olyat kell hordani, mely nem szorítja össze a lábujjakat, a nagylábujj vonalában, oldalt pedig teljesen egyenes.

Léteznek továbbá az ujjakra applikálható bütyökkorrektorok is, illetve gyógytornász is igen sokat segíthet, bizonyos gyakorlatokkal ugyanis lehetséges a láb eredeti struktúrájának helyreállítására törekedni. Bár a problémát ez előrehaladottabb állapotban nem szünteti meg, a tüneteket enyhítheti, és lassíthatja, megállíthatja a rosszabbodás folyamatát is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Otthoni torna bütyök ellen

Ha téged is érint a probléma, mindenképp fordulj ortopéd szakorvoshoz, illetve gyógytornászhoz, utóbbi valószínűleg javasol olyan gyakorlatokat, melyeket otthon is végezhetsz. Érdemes például általánosan tornáztatni a lábfejet az ujjak bekarmolásával, spiccelésével, majd visszafelé, felfelé feszítésével, de speciálisan a nagyujj területét is kezelésbe lehet venni.

Segít például, ha a nagylábujjat normál pozícióba húzod, vagyis távolítod a második ujjtól, kiegyenesíted, így tartod 15-30 másodpercig, visszaengeded, majd többször megismétled a gyakorlatot. Szintén hatékony a nagylábujj és a második lábujj közötti vonal masszírozása a lábfejen, illetve a lábujj előrehúzása is. A legjobb gyakorlatot jelenti továbbá, ha egy gumiszalagot - vagy akár hajgumit - raksz egyszerre a nagylábujjaidra, majd távolítod őket egymástól, és kitartod kicsit, mielőtt visszaengeded. Nézd meg az alábbi videókat is, és minden világos lesz.

Ezt is szeretjük