Tornával a bütyök ellen: van néhány gyakorlat, ami beválik

Ha szeretnéd enyhíteni a tüneteket, és elkerülni a műtétjét, tornagyakorlatokat is bevethetsz.

butyok-lab

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bütyök a lábfej egyik leggyakoribb elváltozása, deformitása, mely lehet akár örökletes, és kialakulhat idősebb korban is, egyre jellemzőbb azonban, hogy a fiatal korosztálynál is megjelenik, köszönhetően többek között a magas sarkú, lábujjakat összeszorító cipőknek.

A bütyök, vagyis a hallux valgus jellegzetes csontkinövés a nagylábujjon, ami előbbieken túl kialakulhat a lúdláb, illetve harántboltozat-süllyedés miatt is, mely megváltoztatja a lábfej szerkezetét: az inak a nagylábujjat a kisujj irányába húzzák - csakúgy, mint ahogy rossz irányba mozdítja a szűk orrú cipő is -, az alapperc pedig a másik oldalon kitüremkedik, létrehozva a bütyköt.

Nem szabad várni a fájdalom megjelenéséig

A csontkinövés kezdetben fájdalmatlan, és nem feltétlenül jár tünetekkel, esztétikailag azonban zavaró lehet. Dörzsölés hatására a deformálódott ízületnél a bőr könnyen kisebesedhet, emellett a bütyök is gyulladttá válhat a deformitás jelentette fokozott, állandó nyomás hatására. Mindez már komoly fájdalommal is járhat.

A bütyök problémája gyakran csak műtéttel szüntethető meg, érdemes azonban már a kezdeti tünetek megjelenése esetén is tenni ellene. Speciális cipőre mindenképp szükség lesz, olyat kell hordani, mely nem szorítja össze a lábujjakat, a nagylábujj vonalában, oldalt pedig teljesen egyenes.

Léteznek továbbá az ujjakra applikálható bütyökkorrektorok is, illetve gyógytornász is igen sokat segíthet, bizonyos gyakorlatokkal ugyanis lehetséges a láb eredeti struktúrájának helyreállítására törekedni. Bár a problémát ez előrehaladottabb állapotban nem szünteti meg, a tüneteket enyhítheti, és lassíthatja, megállíthatja a rosszabbodás folyamatát is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Otthoni torna bütyök ellen

Ha téged is érint a probléma, mindenképp fordulj ortopéd szakorvoshoz, illetve gyógytornászhoz, utóbbi valószínűleg javasol olyan gyakorlatokat, melyeket otthon is végezhetsz. Érdemes például általánosan tornáztatni a lábfejet az ujjak bekarmolásával, spiccelésével, majd visszafelé, felfelé feszítésével, de speciálisan a nagyujj területét is kezelésbe lehet venni.

Segít például, ha a nagylábujjat normál pozícióba húzod, vagyis távolítod a második ujjtól, kiegyenesíted, így tartod 15-30 másodpercig, visszaengeded, majd többször megismétled a gyakorlatot. Szintén hatékony a nagylábujj és a második lábujj közötti vonal masszírozása a lábfejen, illetve a lábujj előrehúzása is. A legjobb gyakorlatot jelenti továbbá, ha egy gumiszalagot - vagy akár hajgumit - raksz egyszerre a nagylábujjaidra, majd távolítod őket egymástól, és kitartod kicsit, mielőtt visszaengeded. Nézd meg az alábbi videókat is, és minden világos lesz.

Ezt is szeretjük