Kell éjszakára bugyi? Megkérdeztük a nőgyógyászt
Pizsama vagy hálóing alá nem veszel bugyit? Vajon jól teszed? Dr. Oláh Orsolya felel a kérdésre.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az éjszakai bugyiviselés kérdése valószínűleg benned is felvetődött már egyszer-kétszer életed során. 

Van, aki el sem tudja képzelni, hogy nélküle aludjon, míg mást zavarnak a gumik, pántok éjszaka. Hogy melyik az egészségesebb választás, arról  dr. Oláh Orsolya  szülész-nőgyógyászt kérdeztük.

Érdemes éjszakára bugyit venni?

- A fehérneműk viselésekor a szeméremtájék hőmérséklete egy kicsit magasabb, és még a legjobb légáteresztő képességű bugyi alatt is megnő valamennyire a páratartalom. Egyik tényező sem természetes, mindkettő megkönnyítheti a kórokozók megtelepedését.

A fehérnemű azon funkciójának, hogy mechanikai védelmet nyújtson mozgás közben, alvás alatt nem igazán kell érvényesülnie. Emiatt érdemes kipróbálni a fehérnemű nélküli alvást, és ha nem kényelmetlen vagy zavaró, akkor bátran szokj le alvás közben a viseléséről - ajánlja dr. Oláh Orsolya.

Felejtsd el a műszálat!

Ha nem tudod megszokni, hogy nélküle aludj, fontos, hogy laza pamutbugyit húzz éjszakára. A műszálas darabokat felejtsd el. Ezek ugyanis sokkal rosszabb szellőzést biztosítanak, kedvezőbb körülményeket teremtenek a kórokozók szaporodásának.

Van különbség fehér és színes fehérnemű között?

- A ruhák gyártásánál vegyszereket használnak a természetes rostok tisztításához, a szövéshez, a fehérítéshez, színezéshez és a tartósításhoz is. Ezek az anyagok magas koncentrációban toxikusak, rákkeltőek lehetnek, de a gyártásnál engedélyezett koncentrációban elviekben nem veszélyesek. A fehérnemű színe toxikológiai szempontból nem számít, ha biztonságos festéket használ a gyártó - tudtuk meg dr. Oláh Orsolyától.

Nagyon fontos, hogy ruhaneműt - különösen fehérneműt - csak megbízható helyről vásárolj. Az első viselés előtt pedig mindenképpen mosd ki, így az alapvető higiéniás szempontok mellett az esetleges vegyszerek maradványait is el tudod távolítani.

Ezt is szeretjük