Biciklis edzésterv kezdőknek: leolvasztja a felesleget, és nagy túlsúllyal is bírni fogod

Az edző szerint így érdemes tekerni.

szobabicikli
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb szobabiciklit lelkes fogyni vágyók vásárolják meg, ám általában az eszköz gyorsan elhanyagolt ruhatartóvá válik. Pedig ennél sokkal hasznosabb is lehetne.

Ha már van otthon szobabiciklid, akkor egy lépésnyire vagy attól, hogy nagyszerű eredményeket érj el. Hámori Blanka, a Corner Fitness személyi edzője a következő módszereket ajánlja.

Biciklis edzéstervek

Ha úgy érzed, hogy az egyórás szobabiciklizés borzalmasan unalmas, nem benned van a hiba. Valóban az. A nagyobb baj viszont, hogy általában edzésterhelésként is kevés, így a nagyon friss kezdők első pár hetét leszámítva alig lehet vele elérni fejlődést. A monoton tekerés helyett azonban nagyon sok mást csinálhatsz vele.

szobabicikli2

Az egyik legjobb módja a szobabicikli hasznosításának, ha valójában kiegészítő edzésként veted be. Ez azt jelenti, hogy ne a tekerést nevezd ki edzésnek, hanem végezz teljes testet átmozgató otthoni tornát. Ez lehet kardió jellegű is akár négyütemű fekvőtámaszokkal, de lehet erősítő edzés is súlyzókkal vagy más eszközzel. A lényeg, hogy az edzés alatt minden izomcsoportot mozgass át, és valóban izzadj meg, fáradj el. Ezután kiegészítésként mehet 20 perc könnyedebb biciklizés. Így nem kell egy órát tekerned monotóniában, mégis kihasználtad az eszközt.

Egy másik szuper lehetőség, hogy csinálj belőle köredzést. Ilyenkor mindenféle pulzusfokozó, saját testsúlyos gyakorlattal szakítod meg a tekerést. Ettől nemcsak szórakoztatóbb, de dinamikusabb is lesz a torna. Biciklis köredzésre példa:

  • 5 perc közepes tempójú biciklizés,
  • 15 fekvőtámasz,
  • 18 guggolás,
  • 10 guggolásból felugrás.

Ebből végezz öt kört - így máris 25 percet intenzíven mozogtál a bágyadt tekerészés helyett, megizzadtál, és minden izmot megmozgattál. Ha az erősítő gyakorlatok kezdőként nehezek, végezheted a könnyített variációjukat, mint a fekvőtámaszből a női változatot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Súlyzós edzés biciklivel

Ez egy másik módszer, mely főleg fogyni vágyóknak és időspórolóknak ideális. A kar-, a váll- és a mellgyakorlatokat végezheted tekerés közben is. Vidd fel a gumikötelet vagy kis súlyzókat a bicajra, és végezz vállból nyomást, oldalemelést, elöl zárást, bicepszezést vagy tricepszgyakorlatokat a kerékpáron. Természetesen itt nagy súlyzókat nem vethetsz be, és ez a mozgás már valamiféle edzettséget kíván, hisz a tekerést és gyakorlatokat össze kell hangolni. Ha ez megy, akkor próbáld ki a következőket:

  • 15 vállból nyomás,
  • 12 oldalemelés,
  • 20 bicepszhajlítás,
  • 15 fej felé nyújtás a tricepsz edzésére.

Ezután a bicikliről leszállva jöhetnek a láb- és hasgyakorlatok.

Tippek biciklis edzésekhez

Az otthoni szobabiciklit kihelyezheted az erkélyre vagy a kertbe, hogy több élményhez és oxigénhez juss. Vagy elmehetsz egy közeli edzőterembe is tekerni: a kardióparkban általában van szobabicikli, de, ha komolyabb terhelésre vágysz, bemehetsz egy spinning vagy spinracing órára is! Ott a speciális bicikliknek köszönhetően kiállásokkal, a terhelés állításával és más gyakorlatokkal is intenzívebbé és érdekesebbé teheted ezt a fajta mozgást. Gyűjts be ötleteket, melyeket aztán akár otthon is bevethetsz!

izzado csoport

A csoportos edzőtermi órák jellemzője, hogy zenére történik a kerékpározás, így biztosan nem andalogva fogsz tekerni, hanem ütemre. Ezt nagyon megéri az otthoni tréningek során is alkalmazni. Az igazán profik betehetnek váltakozó ütemű zenét, hogy lassabb-gyorsabb szakaszok váltogatásával egy intenzív kardió edzést csinálhassanak végig.

Nagyon fontos, hogy az edzésidőt az edzésnek szánd, akár otthon vagy, akár máshol: ha közben olvasol vagy tévézel, fele annyi energiát és figyelmet szentelsz a mozgásnak, mint akkor, ha koncentrálsz. A sport hatékonysága nagyban függ a koncentrációtól. A tévénézős, bambulós szobabiciklizés még soha senkinek nem csinált bomba alakot, de még egy átlagos kondíciót sem, így inkább a fenti tippek segítségével egy komplex edzésben gondolkozz, és ehhez használd ki a szobabiciklit is!

Erősítő gyakorlatok a nőies testért

Személyi edző mutat be egy sor hatékony erősítő gyakorlatot, melyek rendszeres végzésükkel segítenek, hogy ne csak vékony legyél, hanem formás és szexi is.

10 képen mutatjuk a legjobb gyakorlatokat a nőies testért

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük