Az egészségre káros ruhák 6 jele

A divat sajnos nemigen veszi figyelembe az egészségedet. Talán úgy érzed, ha csinos akarsz lenni, áldozatokat kell hoznod.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A civilizált világban a környezetszennyezéstől kezdve egészen a mesterséges színezőanyagokig ezerféle veszély leselkedik rád. De, hogy még a gardróbodban is lesben álljon?! A szintetikus anyagból készült ruhák, valamint a túlságosan szoros darabok mind-mind egészségkárosító hatással bírnak.

Viszketés, gombás fertőzés

A szintetikus anyagok kedveznek a gombás fertőzések kialakulásának. Sajnos a műszálas ruhák megvásárlását és viselését nagyon nehéz   elkerülni, hiszen rendkívül divatosak és csinosak lehetnek.

Ennek ellenére mindig tartsd szem előtt, hogy a szintetikus anyagok alatt a bőröd nehezebben szellőzik, így könnyebben alakulhat ki gombás megbetegedésed. Különösen a műszálas bugyik és zoknik lehetnek veszélyesek. Ezek a darabok ugyanis kimondottan szorosan tapadnak testedre, ráadásul olyan területen viseled őket, ami egyébként sem szellőzik könnyen. Hogy a nyári melegben ne rontsd tovább az izzasztó helyzetet, műszál helyett inkább válassz természetes anyagokból készült ruhákat. Viselj pamutot, lent, vászont, ha szeretnéd elkerülni a gombás megbetegedéseket.

Reflux és meddőség

Bár az elmúlt századok fűződivatján szerencsére már túl vagyunk, azért a szebbik nem képviselői még mindig hajlamosak kényelmetlen, szűk ruhákba zárni testüket. Bár ma már nemigen fenyeget a belső szervek öltözködés következtében kialakuló deformitása, azért nem éppen szerencsés túl szoros övet, illetve derékban szűk nadrágot hordanod. A legújabb kutatások szerint ugyanis ez elősegítheti a reflux-betegség, illetve más emésztési problémák kialakulását. Felejtsd el tehát a szoros öveket, és ne préseld magad XS-es ruhákba, ha nem az a te méreted. A nyári időszakban amúgy is kényelmesebb a lazább viselet, mely nem szorít sehol, és kevésbé izzadsz alatta.

A férfiaknál is

Nem pusztán a nők, a férfiak egészségét is veszélyezteti a divat. A túlságosan szűk alsónadrágok talán jól mutatnak a hálószobában, ám a gyermeknemzést megnehezíthetik. Súlyosabb esetben akár a nemi szerv vérellátását is befolyásolhatják, ha azonban csak kevésbé szoros az alsónemű, akkor is veszélyes lehet. Ezek a darabok ugyanis túl közel tartják a heréket a testhez – ami negatív hatással lehet a spermiumok képződésére. Az evolúció során éppen azért kerültek a herék a férfi testén kívülre, mert a bennük termelődő spermiumok számára az ideális hőmérséklet 37 °C alatt van. Ha azonban a herék – a szoros alsónadrág miatt – a megszokottnál közelebb kerülnek a testhez, a normális spermaképződés akadályozottá válhat.

Állandó vizelési inger

Természetesen az sem szerencsés, ha öltözéked túlságosan lengére sikerül. Bár a nagy melegben nem igazán jelent problémát, a hűvösebb napokon okosabban teszed, ha nem viselsz veszélyesen lenge darabokat, mert nagyon könnyen megfázhatsz. Károsak lehetnek az egészségedre a csípőnadrágok, a falatnyi miniszoknyák, illetve a túl rövid pólók is. Fogadd meg nagyanyád tanácsát, és rossz időben öltözz fel rendesen. A kilógó deréknak például egyenes következménye lehet a belső nemi szervek megbetegedése, így például a petefészek-gyulladás, mely rosszabb esetben akár sterilitáshoz is vezethet. A túl rövid miniszoknya viselése pedig magában rejti a felfázás veszélyét. Mivel a női húgycső a férfiakéhoz képest rövidebb, a szebbik nem esetében jóval gyakoribb betegség a hólyaghurut. A probléma súlyosabb esetekben véres vizelettel és rendkívül erős fájdalommal is járhat.

Magas vérnyomás és depresszió

A ruha színe is lehet negatív hatással az egészségi állapotodra. Ha például túl gyakran hordasz pirosat, könnyen előfordulhat, hogy az intenzív szín következtében vérnyomásod magasabb lesz a kelleténél, és ingerlékennyé, türelmetlenné válsz. Ugyanakkor a sokszor viselt feketének is megvan a maga negatív tulajdonsága: könnyen depresszióssá tehet.

Pirityi Éva - szín- és stílustanácsadás

Nem tudod, hogy öltözködj egészségesen, mégis csinosan? Kérdezd bátran szakértőnket! Arcod, szemed és hajad színe tökéletes összhangban áll, így alapvetően ezeket kell figyelembe venni, amikor színeket, tónusokat választasz. A ruhák szabása, stílusa azonban már egy kicsivel bonyolultabb dolog. Épp ezért könnyen előfordulhat, hogy magadtól nem érzel rá, milyen blúzt milyen szoknyával vagy nadrággal viselj.

Kérdezd a témában szakértőnket! »

Légy kiegyensúlyozott!

A ruhád színe azonban jótékony hatással is lehet egészségi állapotodra, illetve hangulatodra nézve. Minden egyes árnyalat más-más pszichológiai hatással bír. Természetesen az a legjobb, ha magad próbálod ki, és tapasztalod meg, hogyan is érzed magad a különböző színekben. Ám ettől függetlenül adunk néhány hasznos tippet azzal kapcsolatban, melyik szín milyen pozitív hatással bír.

  • Kék: nyugalmat és világosságot nyújt a szellemnek.
  • Barna: a földdel való kapcsolatot szimbolizálja, és nyugtatja a testet.
  • Sárga: pozitívan hat a gyomorra és az emésztőszervrendszerre. Könnyedséget és intellektuális mozgékonyságot közvetít.
  • Zöld: harmóniát hoz létre, csökkenti a stresszt, az ember és a természet összhangját jelképezi, emellett aktivizálja immunrendszered működését is.
  • Narancssárga: a napfelkelte színe. A narancsszín tónusai kellemesen ösztönzőleg hatnak, elsősorban a méregtelenítő szerepű húgyhólyagot és a vese mirigyeit stimulálják.
  • Piros: serkenti a szívet és a vérkeringést, növeli az életerőt és az érvényesülési képességet.
  • Fekete: lehetővé teszi, hogy megérezd az erőt magadban, és védelmet biztosít a kellemetlen külső hatásokkal szemben.
  • Fehér: a fény sugárzásának erejét szimbolizálja, ugyanakkor segít a stressz oldásában.
Cikkünk Kurt Tepperwein Nagy egészségkönyv
című írása alapján készült.

A szerző – köztiszteletben álló természetgyógyászként és terapeutaként – ismeri a test, a szellem és a lélek érzékeny kölcsönhatását. Az ő összegyűjtött tudását tartalmazza ez a könyv, amely tulajdonképpen egy örök érvényű naptár, egy tanácsadó kötet és egy gyakorló munkafüzet inspiráló keveréke. A Nagy egészségkönyv egész évben elkíséri olvasóját: minden hónaphoz tartozik egy adott téma, ezen belül pedig minden egyes naphoz egy adott impulzus és feladat, mely tudatosabb testérzést és jobb erőnlétet eredményez. A könyv segítségével a legjobb formába hozhatod testedet és egészségedet, fittebbé válhatsz, mint valaha.

Kiadja az Édesvíz Kiadó.
Ára 4193 Forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük