Titokzatos betegség a hasmenés hátterében

Töredezik a körmöd, fénytelen a hajad? Ne hanyagold el a tüneteket, hiszen akár komoly betegséget is jelezhetnek!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a gyomorfekélyhez és a gyomorégéshez viszonyítva még mindig ritkának számítanak, a krónikus gyulladással járó bélbetegségek az utóbbi évtizedekben egyre gyakoribbá váltak. Ezek közé tartozik a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás, a colitis ulcerosa is, melyek krónikus hasmenéssel járnak, ráadásul változatos tüneteik és hosszú lefolyásuk miatt igen nehezen felismerhetők.

Fájdalom és székelési zavar

A Crohn-betegség gyakori kísérői a nyákos-hasmenéses széklet, a huzamosabb ideig fennálló hasfájdalmak, a láz és a végbélnyílás területén gyakran képződő fájdalmas sipolyok. A kolitiszt ezzel szemben véres hasmenés, gyakran görcsszerű alhasi fájdalmak és székelési inger jellemzi.

Mindkét betegség jellegzetes rohamokban jelentkezik, melyeket gyakran hosszabb nyugalmi időszak követ. A betegség évekig elhúzódhat, többször – elsősorban a Crohn-betegségnél – súlyos komplikációk kíséretében: bélelzáródáshoz vezető vagy tályogképződéssel járó állapotok jellemezhetik, melyeken többnyire csak a műtét segít.

Kellemetlen kísérő tünetek

A betegség jelentősen ronthatja az általános állapotot, mivel bizonyos körülmények között nagyfokú vérszegénységhez, súlyveszteséghez és az erőnlét hanyatlásához vezethet. Súlyos esetekben más szervekben és a test egyéb működéseiben is zavarok keletkezhetnek: az ízületek megduzzadnak, és fájdalmassá válnak, a szem szivárványhártyája begyulladhat, továbbá fájdalmas aknék keletkeznek a bőrön, ráadásul a haj és a köröm is fénytelenné, töredezővé válik. A hasmenés a bél nagyon gyakori és többnyire ésszerű reakciója bizonyos zavarokra, például romlott élelmiszer fogyasztására, hasmenés esetén ezért ne gondolj rögtön krónikus, gyulladással járó bélbetegségekre!

Hogy pontosabban be tudd határolni, hogy a tüneteid milyen betegséget is jeleznek, kattints ide! »

Hasmenést okozó egyéb betegségek

A Crohn-betegséghez és a kolitiszhez hasonló panaszokat más súlyos zavarok és betegségek is okozhatnak. Az akut vakbélgyulladás, a bélcsavarodás vagy a hasműtéteket követő összenövések miatt fellépő kizáródás például kórképileg hasonlít a Crohn-betegséghez. A vérhas különböző formái, a bélbaktériumok egyensúlyzavara, táplálékallergia, egyes gyógyszerek - antibiotikum, szteroid - vagy idősebb embereknél egy bélkitüremkedés gyulladása is olyan panaszokat okoz, mely a kolitisz tüneteivel keverhető össze. Ezekben az esetekben azonban akut és nem krónikus betegségekről van szó, és lefolyásukat sem jellemzik tipikus rohamok, az ismertetett kórképeket azonban érdemes komolyan venni, és tapasztalt orvoshoz fordulni!

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nehezen felállítható diagnózis

Sajnos, nagyon sok Crohn-betegségben szenvedő számol be arról, hogy betegségük első jelentkezésekor tévesen vakbélgyulladást diagnosztizáltak, melyet az ennek megfelelő műtét követett, néhány beteg esetében pedig még ma is évekbe telik, mire a helyes diagnózist sikerül felállítani. Ma már mindkét kórkép tisztázásához számos értékes vizsgálati módszer áll rendelkezésre, elsősorban azonban az érintett beteg kórtörténetének pontos megítélésére és egy alapos belgyógyászati fizikális vizsgálat elvégzésére van szükség.

Az okok nyomában

Annak ellenére, hogy a krónikus gyulladással járó bélbetegségek mintegy negyven éve intenzív kutatás tárgyát képezik, még mindig senki sem tud világos magyarázatot adni az okokra, a kiváltó hatásokra és a betegséget fenntartó tényezőkre. Bizonyosan jelentősége van örökletes tényezőknek és éppen így a környezeti hatásoknak is, ezért a Crohn-betegségben és kolitiszben szenvedők életmódbeli szokásait is intenzíven vizsgálják, hogy valamilyen egyedülálló jellemzőre bukkanjanak. Eközben kimutatták, hogy a Crohn-betegek szívesen fogyasztanak édességet, és erős dohányosok, míg a kolitiszes betegek a táplálkozás terén semmiféle különleges vonzalomról nem tanúskodnak, és rendszerint nem is dohányoznak.

Nem tisztázott
Vita tárgya, hogy vajon mennyire befolyásolja a psziché a betegség kialakulását és lefolyását. Számos érintett érzi úgy ugyanis, hogy különleges, pszichésen megterhelő események kedvezőtlenül hatnak a betegségre, ráadásul sok esetben erős szorongás, tartós stressz és nagyobb lelki megrázkódtatás váltja ki a gyulladást vagy az ismételt tünetrosszabbodást. A bélbaktériumok károsodása pedig a rendszertelen és egészségtelen étkezés, a gyakori és sok kávéfogyasztás következménye.

Kezelhető!

Mindkét betegség kezelésének elsődleges célja, hogy az érintetteken akut rohamaik idején segítsen, és megszabadítsa őket panaszaiktól. A bél kóros elváltozásait örökre teljesen megszüntetni nem lehet, így tehát teljes és végleges gyógyulásra nincs lehetőség, ám a gyógyszeres terápia - mely elsősorban az immunrendszer túlzott reakcióit tompítja - mindkét esetben egyre hatékonyabb.

A hagyományos kezelési lehetőségek mellett azonban érdemes bevetni a homeopátia eszközeit is, pontosabban szereit, amelyek közül az alábbiak váltak be eddig a leginkább.

Bryonia

Hypochondriára hajlamos, lelkileg bizonytalan, intellektuális típusú betegek szere. Azoknak ajánlott, akik hasa a legkevesebb ételtől is szinte azonnal luftballonszerűen felpuffad. Ezzel általában kesernyés szájíz jár, amely arra utal, hogy az epeürülés is belassult, valamint az epehólyag is gyulladt. Ilyen esetekben a széklet inkább kemény és száraz, de lehet hasmenéses is.

Carbo animalis

Legyengült, energiahiányos, fázós, lehangolt betegek számára ajánlott, akik égő jellegű fájdalmakat tapasztalnak, és akiknek a gyomra is gyakran ég, valamint sokat böfögnek. Ezeknek a betegeknek az étvágya általában jó, de a hasmenés, vagy éppen a székrekedéses szinte állandósult.

Gelsemium

Általános kimerültség és gyengeség, reszketés, ingerlékenység, egész testre kiterjedő fájdalom, aluszékonyság, szorongás esetén javasolt, és akkor, ha a széklet bűzös, fehéres vagy zöldes, jellemzően nyákos, és amelyet metsző és égő fájdalommal járó görcs kísér.

Ha felkeltette az érdeklődésed a téma, esetleg más betegséggel kapcsolatban szeretnél többet megtudni, akkor látogass el az Informed oldalára! Kattints ide! »

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük