A Bartholin-ciszta tünetei: ijesztő lehet, de a legtöbbször felszívódik

Gyakran nőgyógyász veszi észre a nemi szerven lévő csomót - ezek a Bartholin ciszta tünetei.

bartholin ciszta nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan, amikor valamilyen csomót fedeznek fel bárhol a testükön, egyből a legrosszabbra gondolnak. Bár való igaz, rosszindulatú daganatra is felhívhatja a figyelmet, ám ezenkívül még sok más is okozhatja.

Dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászától megtudhatjuk, vajon mi az egyik leggyakoribb oka a kisajaknál lévő csomóknak.

Mik azok a Bartholin-mirigyek?

A Bartholin-mirigyek a kisajaknál, a hüvelybemenet két oldalán helyezkednek el, és a hüvely síkosságáért felelnek. Maguk a mirigyek körülbelül 1 cm-esek, és normál esetben nem kitapinthatók.

Bartholin-ciszta

Olykor előfordulhat, hogy a Bartholin-mirigyből a váladék nem képes kiürülni, így az felgyülemlik benne. Ennek tünete egy kitapintható csomó, ám amíg nem fertőződik el, és gyullad be, addig ezenkívül különösebb panaszt nem okoz. Legtöbbször csak az egyik mirigy záródik el, és alakul ki a ciszta, és maga a csomó mérete egészen apró borsószemnyitől tojásnagyságúig is terjedhet. Mivel gyakran igen kicsi elváltozást okoz, van, hogy csupán egy rutin nőgyógyászati vizsgálat során fedezik fel.

Sajnos előfordulhat, hogy a ciszta elfertőződik, tályog alakul ki - ez igen fájdalmas, lüktető érzést okoz, gyakran hőemelkedéssel, lázzal jár. Ekkor szinte kivétel nélkül orvoshoz fordulnak az érintetettek, hiszen a fájdalom komoly hatással van a mindennapi tevékenységekre. 

Műteni vagy nem műteni?

A probléma kezelése attól függ, hogy cisztáról vagy már fájdalmas, elfertőződött tályogról van szó. Amennyiben valaki cisztával áll szemben, úgy a nyomon követés is elegendő lehet, sőt, előfordulhat, hogy felszívódik, esetleg magától kiürül, panasz esetén természetesen sebészi beavatkozás szükséges. Ha viszont nő, fájdalmat okoz, tályog keletkezik, akkor a megoldás minden esetben műtéti.

- A műtét altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel, egynapos sebészeti keretek között történik, melynek során eltávolításra kerül a ciszta, ezt a biztonság kedvéért minden esetben szövettani vizsgálatra küldik, majd a falát rögzítik, hogy el ne záródjon újra, és a váladék ki tudjon ürülni. Tályog esetén a gennyet elvezetik, majd a területet fertőtlenítik - mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyásza.

A cikk az ajánló után folytatódik

A beavatkozás rutinműtétnek számít, általában 15-20 percet vesz igénybe, és a beteg a műtétet követő nap haza is mehet. Sajnos a probléma kiújulásra hajlamos.

A 10 legerősebb görcsoldó gyógynövény, amit minden nőnek ismernie kell

Alkalmazásuknál mindig figyelj az adagolásra: csak az előírt mennyiséget fogyaszd el teaként vagy más készítmények formájában. A hosszú távú kúráról előzetesen mindig egyeztess az orvosoddal.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük