Rákellenes, emésztésserkentő, szívvédő
Fogyassz olyan egészséges táplálékokat, melyek egész télen rendelkezésedre állnak!
Nem szükséges, hogy a gyógyszertárak rendszeres látogatójává válj. A hidegebb napokon is figyelj oda arra, mit eszel. A lencse, a lenmag és a babfélék például egytől egyig olyan előnyös egészségügyi hatásokkal bírnak, melyekről kár volna lemondanod.
Lenmag
Ősidők óta ismeri és fogyasztja az emberiség. Számos kutatás világított rá, hogy a lenmagban gazdag étrend segít a szívbetegségek megelőzésében. Csökkenti a szervezet LDL-koleszterinszintjét, ráadásul egyes vizsgálatok szerint ez a hatás nők esetében fokozottabban érvényesül. A benne található lignánok gyenge ösztrogénszerű tulajdonsággal bírnak, melyek védelmet biztosítanak az olyan autoimmun betegségekkel szemben is, mint a reumás ízületi gyulladás. Az emésztőrendszerbe jutva a lenmag felszínén - a nedvesség hatására - nyák képződik, így könnyen átjut a bélrendszeren - serkentve annak működését.
A tápanyagok nagy része akkor szabadul fel a lenmagból, ha darált formában fogyasztod. Ha egészben nyeled le, anélkül halad át a tápcsatornán, hogy a hasznos vegyületek kioldódnának belőle, és szervezeted hasznosítani tudná.
Lencse
A szaponinok igen nagy mennyiségben fordulnak elő a lencsében. Ezek a vegyületek serkentik az emésztést, megkötik a koleszterint, így segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Ugyanakkor a tudományos kutatások arra is rávilágítottak, hogy mivel növelik az immunsejtek számát, szerepet játszanak a rákmegelőzésben.
A vérképződéshez nélkülözhetetlen vas szintén nagy mennyiségben fordul elő a lencsében - ha vérszegény vagy, ajánlott beiktatnod a heti étrendedbe. Egyetlen csésze főt lencse fedezi szervezeted napi B-vitamin-szükségletét - ami egyaránt szükséges a daganatos betegségek, valamint a szívbetegségek megelőzéséhez.
Emellett várandósok számára is nélkülözhetetlen, hiszen a fejlődési rendellenességek kivédésében is szerepe van. A lencsével együtt fogyaszthatsz C-vitaminban gazdag élelmiszereket - például citrusféléket vagy zöldpaprikát. Ez a vitamin ugyanis nagymértékben elősegíti a vastartalom felszívódását a szervezetben. Figyelj oda rá, hogy ne főzd túl sok vízben a lencsét, így megóvhatod B-vitamin-tartalmát.
Bab
A bab rendkívül laktató étel, a sok élelmi rost megtölti a gyomrot, és gátolja a vércukorszint-ingadozást - így csökkenti az éhségérzetet, miközben egyenletes energia-utánpótlást biztosít. Fogyasztása javasolt mind a cukorbetegek, mind a fogyni vágyók számára. Emellett nem oldható rosttartalmának köszönhetően emésztésserkentő hatással bír, így segít megelőzni a székrekedést. A benne lévő oldható rostoknak pedig fontos szerepük van a szervezet LDL-koleszterinszintjének csökkentésében - így a szakemberek szívvédő hatást is tulajdonítanak neki. Proteáz-gátló és szaponintartalmának köszönhetően fogyasztásával megakadályozható a rákos sejtek szaporodása.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Sokan azért nem kedvelik a babot, mert a benne lévő szénhidrátok - az oligoszacharidok - felfúvódást okoznak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ettől a kellemetlen következménytől részben megszabadulhatsz, ha a főzést megelőzően vízbe áztatod a babot.
Cikkünk a Reader's Digest Orvosság a konyhából című könyve alapján készült.
OLVASD EL EZT IS!
- rák
- szőlő
Rákellenes, szívvédő, gyulladáscsökkentő
- rák
- táplálkozás
Rákellenes, szívvédő, gyomorvédő
- bőrápolás
- termékenység