Rákellenes, szívvédő, gyomorvédő

Mi az?

A mediterrán naplementéket idéző, aranysárga olívaolaj számos - egészségügyi szempontból - előnyös tulajdonsággal bír.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mediterrán konyhában használt extra szűz olívaolaj szerencsére már nálunk is megtalálható a konyhákban, éttermekben. De használatának titkaival és táplálkozás-élettani hatásaival talán még nem vagy teljesen tisztában.

Mit tudnak a mediterrán népek?

Az olívaolajban elsősorban olyan telítetlen zsírok találhatóak, melyek, mint ahogy a kutatási eredmények igazolják, számos betegségtől védik a szervezetet. A mediterrán régióban, ahol sok olívaolajat használnak - hidegen öntve salátákra, tésztákra, mártásokra - jóval ritkább a szívbetegségek, az érelmeszesedés, a cukorbetegség, a daganatos betegségek száma, mint azokban az országokban, ahol elsősorban állati vagy más növényi zsiradékot használnak.

Az olívaolaj az olea europea fa terméséből készül sajtolással. Az extra szűz olívaolajat az első hideg sajtolással nyerik, ez rendelkezik a legtökéletesebb ízzel és legnagyobb antioxidáns hatással. A kutatók szerint, ha a mediterrán népekre jellemző táplálkozási szokásokat átveszed, és beépíted napi étrendedbe például a salátát olívaolajjal, sokat tehetsz az egészségedért.

Szíved védelmében

Az olívaolaj rendszeres fogyasztása mintegy felére csökkenti a szívkoszorúér-betegségek előfordulását. Ezt egy Görögországban végzett, kontrollcsoportos esettanulmány is bizonyítja. Bár a kutatásban nem csak a táplálkozást, hanem az alkoholfogyasztást, a mozgást, valamint a dohányzást is vizsgálták - tehát nem elegendő naponta elfogyasztanod egy evőkanál olívaolajat.

A benne található antioxidáns vegyület, a polifenol megakadályozza a monocita sejtek - más néven falósejtek - odatapadását az érfalhoz. Így az olívaolaj-fogyasztással megelőzheted az érelmeszesedés kialakulását.

Megfigyelték, hogy azoknak az embereknek, akik táplálkozásukban felcserélték a telített zsiradékot olívaolajra, a teljes koleszterinszintje átlag 13,4%-kal csökkent. Ez a nagyszerű eredmény csak akkor következik be, ha nem a telített zsírok mellett fogyasztasz telítetlen olívaolajat, hanem helyettesíted őket azzal. Az extra szűz olajban gazdag táplálkozás védelmet biztosít az érfalak számára - ellazulási, tágulási képességük megőrizhető vele.

Rákellenes hatás

A mediterrán csodaszer nem csupán azért bír egészségvédő hatással, mert telítetlen zsír, hanem, mert nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat is: klorofillt, karotinszármazékokat és a már említett polifenolokat. Ezek pedig jelentős szabadgyök-közömbösítő hatással rendelkeznek.

A chicagói Northwestern University kutatóinak vizsgálatai szerint az olívaolaj-fogyasztással csökkenthető a mellrák kialakulásnak kockázata. A benne található olajsav akadályozza a Her-2/neu jelű fehérje termelődését. Ez az anyag felelős a rákos sejtek osztódásáért. Ráadásul az olívaolaj-fogyasztással növelhető egyes rákellenes gyógyszerek hatékonysága is.

Gyomorvédő

A Helicobakter pylori nevű baktérium az emésztőrendszerbe kerülve krónikus gyulladást okoz, minek következtében gyomorfekély vagy emésztőszervi daganat alakulhat ki. A gyógyítást nehezíti, hogy a betegség egyre jobban ellenáll az antibiotikumoknak.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Spanyolországban, egy kórházban megvizsgálták az olívaolaj hatását a Helicobakter pylorira. Az emberi emésztőrendszer környezetét imitálva olívaolajból kivont jelentős mennyiségű polifenolt juttattak be a gyomorsavba, mely így erős ellenhatást mutatott a baktériummal szemben. Bár az eredményt még humán kutatások során is be kell bizonyítani, már így is nagyon ígéretesnek látszik.

Olívaolaj-tippek

  • Sötét üvegben tárolt extra szűz olívaolajat vásárolj, mégpedig a polcok hátsó soraiból, és otthon is sötét helyen tárold.
  • Nézd meg az címkén látható feliratot, a készítés módja legyen hidegen sajtolás.
  • A kész salátára öntsd az olajat.
  • Az ételt párold, gőzöld, ha pedig már kész, és kissé kihűlt, önts rá extra szűz olívaolajat.

Cikkünk a Fitway Magazin írása alapján készült.

Ezt is szeretjük