Multiplex teszttel megelőzhető az orvoshoz járkálás - Egy tünet mögött számos ok állhat

Egy átfogó allergiateszt elvégzésével időt nyerhet a beteg.

Átfogó allergiakivizsgálás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Égő érzés, torokviszketés, ajakduzzanat zöldségek vagy gyümölcsök fogyasztása során? Tüsszögés, szemviszketés, orrfolyás a lakásban vagy a szabadban? Gyakori puffadás, székrekedés, hasfájás?

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy szerteágazó tünetek esetén sem feltétlenül húzódik el a kivizsgálás, több panasz kiváltó oka is kiderülhet akár egy allergiateszt elvégzésével.

Egy tünet mögött számos ok állhat

A kiváltó októl függően az allergiás tünetek jelentkezhetnek a légutakban, bőrön és az emésztőrendszerben, illetve néhány idegrendszeri tünet, mint például a fejfájás, fáradékonyság is lehet allergiás eredetű.

Az allergiát kiválthatja bizonyos anyagok - leggyakrabban pollenek belélegzése, adott ételek elfogyasztása, de több allergén akár a bőrrel érintkezve is okozhat reakciót.

Egy tünet, sok kiváltó ok

A helyzetet bonyolítja, hogy a pollenek nemcsak a légutakban okozhatnak tüneteket, de a bőrre tapadva súlyosbíthatják az ekcémás panaszokat is. Az ételek fogyasztása nemcsak ételallergiát, hanem keresztallergiát is okozhat, ilyenkor nem az emésztőrendszerben, hanem a szájüregben jelentkeznek a panaszok.

A szájüregi tünetek pedig anafilaxiára is utalhatnak, ami egy életveszélyes állapot, így fontos mielőbb tisztázni, hogy mi áll a beteg panaszainak hátterében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem kell hónapokig szenvedni a tünetektől

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy mivel egy tünet hátterében több kiváltó ok is állhat, az érintett betegek gyakran orvostól orvosig járnak, ami sok időt vesz igénybe, miközben a panaszaik kezelés nélkül maradnak.

Az IgE az allergénnel szemben a szervezetben termelődő ellenanyag. Ez specifikus, vagyis minden allergénre egyenként jellemző, így lehet megállapítani, hogy valaki a parlagfűre vagy a penészgombára allergiás. Az allergéneket azonban további komponensekre, összetevőkre lehet bontani. Ezeket nem minden allergiateszt képes vizsgálni.

GettyImages-1176751733
Fotó: bymuratdeniz / Getty Images Hungary

Ha egy betegnél felmerül az allergia lehetősége, akkor először is alaposan ki kell kérdezni a panaszairól. A tünetei, szedett gyógyszerei, egyéb betegségei és a családban előforduló betegségek például mind olyan információk, amelyek segítenek leszűkíteni a további szükséges vizsgálatok körét - magyarázza dr. Moric Krisztina.

Időt spórol a betegnek, és a kezelőorvos is sok információhoz juthat az IgE alapú multiplex allergiateszt elvégzésével. Ennél a vizsgálatnál egy vérvételből ellenőrizni lehet, ha a betegnél felmerül akár az ételallergia, akár a pollenallergia gyanúja, sőt mivel nemcsak az allergének egészét, hanem azok összetevőit, komponenseit is vizsgálja egyben, ezért a keresztallergia kimutatására is alkalmas.

A komponensek további fontos jellemzőket árulnak el az allergénekről, így elősegítik a pontosabb, hatékonyabb kezelést, ezáltal a betegek mindennapjait is megkönnyíthetik.

Mit tegyen, aki parlagfű-allergiára gyanakszik?

Parlagfű-allergia gyanúja esetén nem végeznek allergiatesztet, viszont más vizsgálatokon érdemes végigmenni.

Nem végeznek allergiatesztet pollenszezon alatt: mit tegyen, aki parlagfű-allergiára gyanakszik?

Parlagfű-allergia gyanúja esetén nem végeznek allergiatesztet, viszont más vizsgálatokon érdemes végigmenni.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images.)

Ezt is szeretjük