Vény nélkül is kapható, de orvossal konzultálni érdemesebb - A szakember szerint jobb felíratni az antihisztamint
Allergológus szakorvos válaszol arra a kérdésre, miért jobb orvossal felíratni az antihisztamint.

GettyImages-1320509822
beauty and style
Top olvasott cikkek

A patikákban több antihisztamin vény nélkül is megvásárolható, ám bizonyos készítményekhez csak receptre tudunk hozzájutni. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mi alapján dől el, hogy kinek melyik készítményt kell szednie.

Nem szedhet mindenki antihisztamint, az életkor és tünetek is befolyásolják, hogy mi az ideális készítmény az adott páciens számára.

Eltérő hatóanyag, személyre szabott kezelés

Az egyes készítmények több mindenben különbözhetnek egymástól. Az ajánlást befolyásolja a páciens életkora is, de meglévő egyéb betegségek vagy rendszeresen szedett gyógyszerek is, és ezek együttesen határozzák meg, hogy melyik a számára ideális allergia elleni gyógyszer. Emellett egy nagyon lényeges szempont, hogy a különféle antihisztamin-tablettákban más-más hatóanyag található, így az allergológus a páciens panaszai és a legerősebb tünetei alapján fogja kiválasztani a számára leginkább megfelelőt.

GettyImages-1214106997
Fotó: raquel arocena torres / Getty Images Hungary

Az antihisztaminok különféle formában elérhetőek: tabletták, szirupok, szemcseppek, krémek és orrspray-k is tartalmazhatják. Mivel különböző dózisú és eltérő hatóanyagokat tartalmaznak, a legjobb eredményt rendszerint a személyre szabott, több készítmény kombinációját tartalmazó kezeléssel lehet elérni - magyarázza dr. Moric Krisztina.

Lényeges, hogy a beteg csak az előírt dózisban szedje a felírt készítményt, mert a túladagolás kellemetlen tünetekkel - szédüléssel, fejfájással, rossz közérzettel - járhat. Szedésük miatt orrszárazság fordulhat elő mellékhatásként, ezért javasolt tengervizes orrspray-t is rendszeresen használni antihisztamin mellett.

Ki szedhet antihisztaminokat?

Bizonyos esetekben feltétlenül fontos allergológussal konzultálni, mivel nem minden esetben szedhető az összes hatóanyag. Mindenképpen szakember tanácsát kell kérni, ha valaki más gyógyszereket is szed, vagy szív-, máj-, vesebetegsége, epilepsziája van, vagy kisgyermeket akar kezelni antihisztaminnal. Ezenkívül tilos szedni terhesség és szoptatás alatt.

Akkor is szedni kell, ha nincsenek tünetek

Az antihisztamin-készítményeket akkor érdemes elkezdeni szedni, amikor az allergén növénypollenek megjelennek a levegőben. Ehhez az aktuális pollenjelentést követni kell. A készítmények hatását rövid időn belül érezni lehet: csökkennek, vagy el is múlnak tőle a szénanáthás tünetek. Az antihisztaminok hatása azonban csak addig tart, amíg szedi az ember, tehát akkor is folytatni kell, ha már nincsenek panaszok. Csak akkor lehet elhagyni, ha már az allergén pollenek nincsenek jelen a levegőben, ellenkező esetben kiújulnak a tünetek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az antihisztaminok tehát eredményesen kezelik az allergiás tüneteket, de meg nem gyógyítják az allergiát. A készítményeket pollenszezonban évről évre szedni kell. Ha tartós megoldást szeretne valaki, tüneti kezelés helyett érdemes az allergén immunterápiát választania. Segítségével a 3-5 éves kezelést követően 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el.

A gyümölcsevés is járhat veszélyekkel

A pollenallergiások néhány közkedvelt gyümölcsre és zöldségre is rosszul reagálhatnak.

(Képek forrása: Getty Images.)

Ezt is szeretjük