Az asztmások fele nem szed gyógyszert, pedig 90%-os támogatás van rá
Évente 20 ezer új beteget diagnosztizálnak Magyarországon, a többség mégsem törődik a kezelésével.

asztma
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon 300 ezer gondozott asztmás él, de feltehetően további 150 ezer ember életét nehezíti meg a betegség, itthon évente 15-20 ezer új beteget diagnosztizálnak - hívják fel a figyelmet szakemberek az asztmás betegségre. 

Tamási Lilla tüdőgyógyász, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatóhelyettese szerint megfelelő életvezetéssel és a gyógyszerek előírás szerinti alkalmazásával az asztmás betegek túlnyomó többsége tünet- és panaszmentessé tehető, ugyanolyan aktív életet élhet, mint az egészségesek. A legtöbb beteg esetében nem feltétlenül kell elfogadni azt, hogy az asztma korlátozza a mindennapi életet.

90%-os támogatás jár a gyógyszerekre

A szakember szerint nagy problémát okoz, hogy a betegek körülbelül 50%-a nem használja rendszeresen az asztmagyógyszereit, melyek pedig 90%-os tb-támogatással elérhetőek, és az asztmában szenvedőknél az esetek többségében tünetmentes időszakban is folyamatosan alkalmazni kell a megelőző, gyulladásgátló terápiát. 

Az asztma a légutak tartósan fennálló gyulladásos megbetegedése, mely miatt a légutak beszűkülnek, és fulladás, nehézlégzés, köhögés, mellkasi feszülés jelentkezik spontán, gyakran a hajnali órákban vagy fizikai terhelés, sportolás hatására. A beteg életében vannak tünetmentes periódusok is. 

A betegség kialakulása pontosan nem ismert, de a fő kockázati tényezők közé sorolják a genetikai hajlamot és a belélegzett anyagok kombinációját, mely allergiás reakciókat idézhet elő, vagy irritálhatja a légutakat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Magyarországon 15-30 ezer ember él súlyos asztmával, egy részüknek a korszerű biológiai terápia jelenthet megoldást - hívja fel a figyelmet Tamási Lilla, hozzátéve, a legfrissebb nemzetközi szakmai ajánlás a betegség súlyosságától függetlenül az inhalációs, kortikoszteroid-tartalmú gyulladásgátlóval kiegészített, hörgőtágító terápiát javasolja.

Egészséges finomságok, amik nagy mennyiségben ártanak

A paradió, brazildió vagy amazonmandula egy dél-amerikai, olajos magfajta, mely gazdag fehérjékben, egészséges zsírokban, omega-3 zsírsavakban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban. Ugyanakkor kiemelkedő szeléntartalma miatt nem szabad mértéktelenül fogyasztani. Képes összeállításunkban megnézheted, melyek azok az ételek - a paradión kívül -, melyek fogyasztását nem szabad túlzásba vinni!

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük