1 millióan szenvednek ebben a betegségben itthon - Ha rossz a kezelés, ez jelzi
Te milyen gyakran használsz rohamoldó szert?

doktorno-beteggel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az asztma krónikus betegség. Változékony lehet, alapvetően nem gyógyítható, de megfelelően beállított kezeléssel tartós tünetmentességet lehet elérni. 

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, milyen egyértelmű jele van annak, hogy a személyre szabott kezelés nem megfelelő, azon módosítani kell. Napjainkban az asztma a magyar lakosság mintegy 8%-át érinti, ami csaknem 1 millió embert jelent.

A jól beállított asztma tünetmentes 

Az asztma lépcsős kezelésében a tünetmentesség eléréséhez szükséges gyógyszereket állapottól függően lehet módosítani. A beteg panaszai és a vizsgálati eredmények alapján a dózist csökkenteni és növelni is lehet.

A megfelelően kezelt asztma azt jelenti, hogy a beteg azokat a gyógyszereket és olyan dózisban szedi, mely számára biztosítja, hogy nem jelentkezik nehézlégzés, sem köhögési roham. A betegsége miatt nem esik ki a munkából, nem igényel asztmás roham miatt kórházi vagy sürgősségi ellátást, a jól beállított kezelés mellett gond nélkül sportolhat is. Ezt az állapotot nevezzük jól kontrollált asztmának.

A túl gyakori rohamoldó-használat

Az asztma kezelése során fenntartó és rohamoldó készítményeket is alkalmaznak. A fenntartó kezelés célja a légutak gyulladásának csökkentése. Ezeket a készítményeket tartósan és rendszeresen kell szedni a megadott mennyiségben, akkor is, ha nincsenek panaszok. A rohamoldó szerekre olyankor van mindenképp szükség, ha a beteg az alábbi tüneteket észleli.

  • A légutak szűkülete miatt nehezített kilégzés.
  • Zihálás, mellkasi nyomó érzés.
  • Egyre nehezebb levegővétel, köhögési roham, légszomj jelentkezik.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nem megfelelően kezelt asztma érzékeny jele, ha heti két alkalomnál is többször van szükség rohamoldó szerek használatára. Ilyen esetben az asztma fenntartó kezelésén módosítani kell! Ha ezt tapasztalod, az előírt fél-egy éves kontrollvizsgálat mellett soron kívül is keresd fel kezelőorvosodat!

Milyen egyéb tünetek esetén javasolt a soron kívüli kontroll?

Nemcsak a súlyos, rohamot jelző tünetek utalhatnak arra, hogy az asztma kezelését módosítani kell. A betegség romlását, egy későbbi rohamot is előrejelezhetnek bizonyos enyhébb, akár más betegségekkel is könnyen összetéveszthető tünetek. Ilyen lehet a fizikai teljesítőképesség csökkenése vagy a gyakori, rohamszerű köhögés. 

Gyógybarlangok Magyarországon

A magyar gyógybarlangok levegője pollen- és pormentes, a magas pára- és ásványianyag-tartalomnak köszönhetően pedig tisztítja és gyógyítja a tüdőt. 

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük