Az aszalt gyümölcsök számos bioaktív vegyületet tartalmaznak, fenolokat, flavonoidokat, karotinoidokat és fitoösztrogéneket, melyek antioxidáns tulajdonsággal bírnak, jótékonyan hatnak az egészségre.
A szárított gyümölcsök legtöbbször magas rosttartalommal bírnak, helyük lehet a kiegyensúlyozott, változatos étrendben, ám jó tudni, hogy melyik fajta hogyan segíti az egészségmegőrzést.
Az aszalt gyümölcsök jótékony hatásai
Az aszalványok vitathatatlanul tápanyagdús élelmiszerek, de érdemes mértékkel fogyasztani őket, tekintve, hogy magas cukortartalmuk miatt magas kalóriatartalommal is bírnak. Napi szinten nagyjából 40 gramm elég belőlük ahhoz, hogy kifejthessék áldásos hatásaikat, ennyi a nemzetközi ajánlás. Általánosságban elmondható, hogy támogatják az immun- és az emésztőrendszer működését, természetes vérzsírcsökkentőként jótékonyan hathatnak a szív-érrendszerre és a csontok egészségére is. Azokat a fajtákat viszont érdemes kerülni, amik hozzáadott cukrot tartalmaznak - görgess lejjebb, hogy megismerd jótékony tulajdonságaikat!

A szőlő aszalványa, a mazsola antocianinokat, flavonolokat és izoflavonokat is tartalmaz, emellett nagyon kiemelkedő vastartalommal bír. Egy marék mazsola segíthet a székrekedés enyhítésében és az emésztőrendszer javításában.

A szárított szilva/aszalt szilva hozzájárulhat a normál bélműködéshez, segíthet megőrizheti a csontok ásványianyag-sűrűségét a posztmenopauzás nőknél. Ezenkívül jó káliumforrás, amely fontos ásványi anyag az egészséges vérnyomásszint fenntartásához, egyúttal a szív egészségének is jót tesz.
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary

Az aszalt vörös áfonya bővelkedik antocianinokban, béta-karotinban és luteinben is, magas C-vitamin-tartalmának hála felturbózza az immunrendszer működését, jót tesz a húgyutaknak és vesetisztító hatása is ismert.
Fotó: Burcu Atalay Tankut / Getty Images Hungary

A füge élelmi rostokat, flavonolokat, béta-karotint és luteint is biztosít a szervezetnek. A füge nagyon magas rosttartalmú, oldható és oldhatatlan fajta egyaránt található benne. Ezért a füge fogyasztása számos gyomorbetegség, székrekedés, sőt irritábilisbél-szindróma esetén is segíthet.

Az aszalt sárgabarack izoflavonokat, béta-karotint és különböző biokémiai elemeket tartalmaz, igen magas az élelmirost-tartalma. Emellett van benne kálium is, képes csökkenti a koleszterinszintet és javítja az emésztést.

A datolyában lignánok, flavonolok találhatók, és kiemelkedően magas rosttartalommal bír, így segít megőrizni a jóllakottságot és elnyomja a sóvárgást. Gazdag vasban, fogyasztásával megelőzhető a vérszegénység. A terhesség utolsó heteiben a rendszeres datolyafogyasztás elősegítheti a méhnyak tágulását.
Fotó: DronG / Getty Images Hungary

A szárított mangó számos ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a káliumot, magnéziumot és cinket, amik fontos szerepet játszanak az egészséges csontok, izmok és általános testi funkciók megőrzésében. Polifenol- és karotenoidtartalma miatt természetes gyulladáscsökkentőként működik.
Fotó: bhofack2 / Getty Images Hungary

Az almaszirmok magas rosttartalommal bírnak, ami az emésztést segíti, flanolokat, fenolsavat és kalkonokat is tartalmaznak, emellett a látást segítő luteinben is bővelkedik, stabilizálja a koleszterinszintet, csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát és védi a szívet.
Olvass tovább: 4 bogyós gyümölcs, ami csodás hatással van a testre
A bogyós gyümölcsök szívvédő, rákmegelőző hatással bírnak, ezért érdemes gyakran fogyasztani őket.
Rákmegelőző, szívvédő, és a memóriának is jót tesz: 4 bogyós gyümölcs, ami csodás hatással van a testre
A bogyós gyümölcsök szívvédő, rákmegelőző hatással bírnak, ezért érdemes gyakran fogyasztani őket.
Elolvasom
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)