10 létfontosságú ásványi anyag és nyomelem
Tudd meg, mit kell még beiktatnod az étrendedbe!

Dia

 	Magnézium 	Ez az ásványi anyag csaknem háromszáz enzim működését szabályozza. Ennek következtében hatással van szervezeted energiaforgalmára, anyagcseréjére, valamint a csontok növekedésére is. Napi 400 mg magnéziumra van szüksége a szervezetednek. Kiváló forrásai a hüvelyes zöldségek, a banán, a zeller, a spenót, valamint a hal. 	Kapcsolódó cikk: 	A magnéziumhiány tünetei »

Magnézium

Ez az ásványi anyag csaknem háromszáz enzim működését szabályozza. Ennek következtében hatással van szervezeted energiaforgalmára, anyagcseréjére, valamint a csontok növekedésére is. Napi 400 mg magnéziumra van szüksége a szervezetednek. Kiváló forrásai a hüvelyes zöldségek, a banán, a zeller, a spenót, valamint a hal.

Kapcsolódó cikk:
A magnéziumhiány tünetei »

Dia

 	Kálium 	A fontos ásványi anyag a nátriummal együtt az idegrendszeri jelek továbbítását, az izom-összehúzódások elindítását, a szívritmus és a vérnyomás szabályozását végzi. Szervezetednek maximum napi 500 mg káliumra van szüksége. A legbiztosabb kálimforrások a friss zöldségek és gyümölcsök, de az ásványvizek és tejtermékek is nagy mennyiségben tartalmazzák.

Kálium

A fontos ásványi anyag a nátriummal együtt az idegrendszeri jelek továbbítását, az izom-összehúzódások elindítását, a szívritmus és a vérnyomás szabályozását végzi. Szervezetednek maximum napi 500 mg káliumra van szüksége. A legbiztosabb kálimforrások a friss zöldségek és gyümölcsök, de az ásványvizek és tejtermékek is nagy mennyiségben tartalmazzák.

Dia

 	Foszfor 	A foszfor főszerepet játszik a szénhidrátok lebontásában, a fehérjeszintézisben, valamint a zsírok szállításában a szövetek és szervek között. Napi 700 milligramm foszfor bevitelével tehát jótékonyan befolyásolhatod szénhidrát-anyagcserédet. A legjobb foszforforrás a hús, a hal és a tej, illetve a gabonafélék és a magvak is tekintélyes mennyiséget tartalmaznak belőle.

Foszfor

A foszfor főszerepet játszik a szénhidrátok lebontásában, a fehérjeszintézisben, valamint a zsírok szállításában a szövetek és szervek között. Napi 700 milligramm foszfor bevitelével tehát jótékonyan befolyásolhatod szénhidrát-anyagcserédet. A legjobb foszforforrás a hús, a hal és a tej, illetve a gabonafélék és a magvak is tekintélyes mennyiséget tartalmaznak belőle.

Dia

 	Cink 	Ez a nyomelem összehangolja az enzimek működését, felelős a zavartalan anyagcsere-folyamatokért és épségben tartja sejtjeidet. Erősíti immunrendszeredet és széppé teszi a bőröd. Megelőzésként napi 15 mg cinkre van szüksége a szervezetednek. Kiváló cinkforrások a babfélék, a búzacsíra, az olajos magvak, illetve a marhahús. 	Kapcsolódó cikk: 	Vágyébresztő, vírusölő és ránctalanító - Mi az? »

Cink

Ez a nyomelem összehangolja az enzimek működését, felelős a zavartalan anyagcsere-folyamatokért és épségben tartja sejtjeidet. Erősíti immunrendszeredet és széppé teszi a bőröd. Megelőzésként napi 15 mg cinkre van szüksége a szervezetednek. Kiváló cinkforrások a babfélék, a búzacsíra, az olajos magvak, illetve a marhahús.

Kapcsolódó cikk:
Vágyébresztő, vírusölő és ránctalanító - Mi az? »

Dia

 	Nátrium 	Az ásványi anyag nélkülözhetetlen a szervezet megfelelő folyadék-és a sav-bázis háztartásához, az idegingerület vezetéshez, az emésztéshez, továbbá a nyirokkeringéshez. Felnőtt szervezet számára napi 1 g nátriumra van szükség. Biztos forrásai a marhahús, a sajtfélék, a halak.

Nátrium

Az ásványi anyag nélkülözhetetlen a szervezet megfelelő folyadék-és a sav-bázis háztartásához, az idegingerület vezetéshez, az emésztéshez, továbbá a nyirokkeringéshez. Felnőtt szervezet számára napi 1 g nátriumra van szükség. Biztos forrásai a marhahús, a sajtfélék, a halak.

Dia

 	Jód 	A létfontosságú nyomelem komoly szerepet játszik a pajzsmirigy hibátlan működésében. Hozzájárul a szervezet megfelelő anyagcseréjéhez és az energiatermeléshez. A szervezet napi jódszükséglete igen kicsi, mindössze 15 µg. Ennek legbiztosabb forrása a jódozott konyhasó.

Jód

A létfontosságú nyomelem komoly szerepet játszik a pajzsmirigy hibátlan működésében. Hozzájárul a szervezet megfelelő anyagcseréjéhez és az energiatermeléshez. A szervezet napi jódszükséglete igen kicsi, mindössze 15 µg. Ennek legbiztosabb forrása a jódozott konyhasó.

Dia

 	Kalcium 	A kalcium a csontok és a fogazat egyik fontos összetevője, de az alapvető életfunkciókhoz, például a véralvadáshoz vagy az izmok összehúzódásához is szükséges. A szervezet kalciumállományának nagy része a csontokban és a fogakban raktározódik, így biztosítja ezek szilárd szerkezetét. A felnőttek számára javasolt napi kalciumbevitel 1000 mg. A tejtermékek - tej, joghurt vagy sajt - igen gazdagok kalciumban. 	Kapcsolódó cikk: 	A kalciumhiány tünetei »

Kalcium

A kalcium a csontok és a fogazat egyik fontos összetevője, de az alapvető életfunkciókhoz, például a véralvadáshoz vagy az izmok összehúzódásához is szükséges. A szervezet kalciumállományának nagy része a csontokban és a fogakban raktározódik, így biztosítja ezek szilárd szerkezetét. A felnőttek számára javasolt napi kalciumbevitel 1000 mg. A tejtermékek - tej, joghurt vagy sajt - igen gazdagok kalciumban.

Kapcsolódó cikk:
A kalciumhiány tünetei »

Dia

 	Szelén 	A nyomelem a szervezet antioxidáns védelmi rendszerében vesz részt, vagyis immunerősítő és a rákellenes hatása van. Szükséges napi mennyisége 100 µg körül alakul. A szelén legnagyobb mennyiségben a brazil dióban, a tenger gyümölcseiben, a zabban és a barna rizsben található.

Szelén

A nyomelem a szervezet antioxidáns védelmi rendszerében vesz részt, vagyis immunerősítő és a rákellenes hatása van. Szükséges napi mennyisége 100 µg körül alakul. A szelén legnagyobb mennyiségben a brazil dióban, a tenger gyümölcseiben, a zabban és a barna rizsben található.

Dia

	Mangán	A létfontosságú nyomelem elősegíti a kalcium csontokba és fogakba történő beépülését. Emellett a mangán a nemi hormonok, a cukor- és zsíranyagcseréhez és a porcképzéshez is elengedhetetlen. Napi 2-5 mg-ra van szükség belőle. Legjobb forrásai a hántolatlan gabonák, a cékla és a spenót.

Mangán

A létfontosságú nyomelem elősegíti a kalcium csontokba és fogakba történő beépülését. Emellett a mangán a nemi hormonok, a cukor- és zsíranyagcseréhez és a porcképzéshez is elengedhetetlen. Napi 2-5 mg-ra van szükség belőle. Legjobb forrásai a hántolatlan gabonák, a cékla és a spenót.

Dia

	Vas	A nyomelem nélkülözhetetlen a megfelelő vérképzéshez, így a szervezeten belüli oxigénszállításhoz. Meglepő módon a vashiányos vérszegénység a nők döntö többségét érinti. Az ajánlott napi vasbevitel 15 mg. Legjobb természetes vasforrás a máj, az aszalt gyümölcsök, a marha- és bárányhús, valamint a bab- és borsófélék.	Kapcsolódó cikk:	Miért vagy folyton álmos? »

Vas

A nyomelem nélkülözhetetlen a megfelelő vérképzéshez, így a szervezeten belüli oxigénszállításhoz. Meglepő módon a vashiányos vérszegénység a nők döntö többségét érinti. Az ajánlott napi vasbevitel 15 mg. Legjobb természetes vasforrás a máj, az aszalt gyümölcsök, a marha- és bárányhús, valamint a bab- és borsófélék.

Kapcsolódó cikk:
Miért vagy folyton álmos? »

Ezt is szeretjük
Fotó: