7 dolog, amitől aranyered lehet
Az aranyér sokkal gyakoribb probléma, mint hinnéd. Most megtudhatod, mit tehetsz, hogy ne alakuljon ki!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi az az aranyér?

Az aranyér a végbélnyílás körüli érfonatok kitágulása. Attól függően, hogy a megnagyobbodott érfonatok a végbélnyíláson kívül vagy belül helyezkednek el, beszélhetünk külső- és belső aranyérről. Ha aranyered kívül helyezkedik el, akkor azt te magad is ki tudod tapintani: rugalmas csomó, mely nyomásra esetenként fájdalmas lehet. Ha azonban a végbélnyíláson belül helyezkedik el, akkor már csak urológus tudja vazelines, gumikesztyűs hüvelykujjával kitapintani.

Mitől lehet aranyered?

Az aranyér kialakulása minden esetben konkrét tényezőkre vezethető vissza, ami azért különösen jó, mert a tényezők kiiktatásával, illetve odafigyeléssel a probléma elkerülhető, megoldható vagy megelőzhető.

1. Terhesség

Amikor a magzat már elérte a végleges testsúlyát, tehát a kismama átlépett a terhesség utolsó szakaszába, az anyaméh az egész altestre folyamatos és erős nyomást gyakorol. A nyomás hatására a vér a test alsó feléből nem áramlik szabadon vissza a szívbe, mely a végbélnyílás körüli vénák megdagadásához vezethet. A szülés, és a szüléssel járó erőlködés azonban csak tetézi az aranyeres csomók duzzanatát. Ha a nyomás megszűnik – tehát megszületik a kisbaba –, az aranyér visszahúzódik a krémek és kúpok segítségének köszönhetően.

2. Higiénia

Jobban mondva a tökéletes altesti higiénia hiánya is okozhat aranyeret. Székelés után nem elegendő a papír használata. Minden egyes alkalommal meg kell mosni a végbélnyílást langyos, szappanos vízzel, és teljesen szárazra kell törölni.

3. Ücsörgés

Ahogy a sok egyhelyben ücsörgés a visszerek kialakulásához is hozzájárul, ugyanúgy az aranyéréhez is. Az ülésnek köszönhetően ugyanis a végbél vénáiban vértolódás vagy pangás következik be, melynek hatására vénás csomók alakulnak ki.

4. Erőkifejtés

Ha rendszeresen végzel nagy erőkifejtést igénylő munkát, akkor sajnos előbb-utóbb számíthatsz az aranyér megjelenésére. A lélegzet visszatartása, a hasizom megfeszítése, a hasprés, majd az ebben a testhelyzetben végrehajtott nagy erőkifejtés, ahogy sérvet is, ugyanúgy végbélpanaszokat is kiválthat.

5. Táplálkozás

Az általános elhízás, a testsúly krónikus – a súlyt elbíró izomzat nélküli – megnövekedése, a fűszeres ételek, a zsíros ételek, a túlzott alkoholfogyasztás különösen nagy szerepet játszanak az aranyér kialakulásában. A már kialakult aranyér pedig a legtöbb esetben, az említett tényezők jelenléte mellett, a legjobb kezelések hatására sem múlik el.

6. Hajlam

Aranyeret konkrétan nem lehet örökölni, de a kifejlődésére való hajlamot igen. Ha van/volt a családodban olyan rokonod, akinek rendszeresen visszatérő aranyere van/volt, akkor nagy eséllyel számíthatsz rá te magad is. Ha ugyanis veleszületett szöveti gyengeség áll fenn a végbélnyílás körül, a vénák tágulata sokkal gyakoribb probléma.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

7. Székrekedés

A székrekedéses székletürítés erőlködéssel, haspréssel jár, mellyel nem csupán a végbélben található székletet préseled erősen a végbélnyílásod felé, hanem a vért is a végbélnyílás ereibe. Így a vénatágulat gyakorlatilag egy természetes folyamat eredménye, melyet te magad okozol.

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük