Az aranyér 5 leggyakoribb tünete: a fiatalokat sem kíméli

Az első stádiumban kezelt aranyér egyszerűen gyógyítható, később azonban problémás a gyógyulás.

fajdalom-hat-aranyer

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyakori, fájdalmat még nem okozó vérzés székletürítés közben, melynek látható jele a véres WC-kagyló és WC-papír, első látásra ijesztő lehet.

Amennyiben ezt tapasztalod, időben keresd fel orvosodat! Dr. Baranyai László, a Trombózisközpont aranyér-specialistája mondja el a részleteket.

Az aranyeresség

Az aranyerességnek - mely a leggyakoribb végbél környéki betegség, illetve lehet külső és belső aranyér - olyan jellemző tünetei vannak, mint a kitapintható aranyeres csomó, duzzanat a végbél környékén, mely már az első stádiumban jelen van, csak nem okoz fájdalmat, emellett a fájdalmat okozó székelés, mely lehet tompa vagy nyilalló. Mindemellett jelentkezhet erős viszketés a végbéltájékon.

aranyér

Kialakulhat a már említett véres széklet, illetve ebből adódóan vér megjelenése a WC-kagylóban vagy a WC-papíron, ehhez társulhat nyálkás széklet is. Többen huzamosabb ideig fennálló székrekedésről számolnak be. 

Stádiumok

Az első stádiumban mérsékelten megnagyobbodott, többnyire tünetmentes aranyeres csomó jelenik meg a végbélnyílás közelében. A tünetek enyhék, időnként, elsősorban székeléskor jelentkező idegentestérzés, ritkábban viszketés vagy fájdalom, valamint pecsételő, piros vérzés jellemző.

A második stádiumban intenzívebb a végbéltáji fájdalom a meglévő csomó miatt, és gyakrabban jelentkezik vérzés székeléskor. 

A harmadik stádiumra a spontán már vissza nem húzódó aranyeres csomó jellemző, szinte minden alkalommal észlelhető élénkpiros vérzés, mely fájdalommal jár. Gyakran alakul ki szövődmény nyálkahártya-gyulladás formájában.

A negyedik stádiumban a végbélből kifordult csomók már nem visszahelyezhetőek, kialakul változó mértékű fájdalom, és jelen van a mindennapos vérzés. Gyakori szövődmény a gyulladás vagy akár az aranyeres krízis, mely lázzal is járhat - ez már sürgős sebészi ellátást igényel!

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalod - ha nem is mindet, de többségét -, feltehetően aranyér áll a háttérben. Ne késlekedj, keress fel egy aranyér-specialistát, proktológust, és ne várd meg a szövődmények kialakulását. 

aranyér nő betegség aranyeres székrekedés wc mosdó (1)

A fiatalokat sem kíméli!

- Terhesség idején vagy szülés után jelentkező székelési problémáknál, jelentős testsúly esetén, valamint ülő életmódnál, illetve a megszokottnál keményebb székletürítésnél vagy éppen székrekedésnél is gondolj arra, hogy aranyeresség alakulhatott ki a fenti tüneteket tapasztalva. Meglepő, de már harmincéves kor környékén is megjelenhet egyeseknél az aranyér, ha olyan életmódot vagy munkát folytatnak, így a fiatalok esetében is fontos az odafigyelés, még a szövődmények megjelenése előtt - hangsúlyozza a Trombózisközpont aranyér-specialistája. 

Daganat a háttérben

Ne ijedj meg, ha a szakorvosnál szóba kerül a vastagbél vagy a végbél rosszindulatú daganata, a jellemző tünetek ugyanis számos betegségre utalhatnak, ezért nagyon fontos ezek kizárása fizikális vizsgálattal, szükség esetén labor- és képalkotó diagnosztikával. Amennyiben kiderül valamilyen súlyosabb kórkép, a kiváltó okot kell kezelni a tüneti terápia és életmódváltás mellett! 

Tedd félre negatív érzéseidet, az orvostól való félelmet, és gondolj arra, hogy az időben felfedezett probléma nem csupán a jelenlegi panaszaidat szünteti meg, hanem kizár súlyosabb betegséget, akár daganatos kórképet is!

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Rostban gazdag ételek

A rostdús táplálkozás és hozzá a megfelelő folyadékfogyasztás remek módja az aranyér megelőzésének. 

Tele vannak rostokkal, azonnal serkentik az emésztést: naponta kellene fogyasztani őket

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük