Az aranyér 5 leggyakoribb tünete: a fiatalokat sem kíméli
Az első stádiumban kezelt aranyér egyszerűen gyógyítható, később azonban problémás a gyógyulás.

fajdalom-hat-aranyer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyakori, fájdalmat még nem okozó vérzés székletürítés közben, melynek látható jele a véres WC-kagyló és WC-papír, első látásra ijesztő lehet.

Amennyiben ezt tapasztalod, időben keresd fel orvosodat! Dr. Baranyai László, a Trombózisközpont aranyér-specialistája mondja el a részleteket.

Az aranyeresség

Az aranyerességnek - mely a leggyakoribb végbél környéki betegség, illetve lehet külső és belső aranyér - olyan jellemző tünetei vannak, mint a kitapintható aranyeres csomó, duzzanat a végbél környékén, mely már az első stádiumban jelen van, csak nem okoz fájdalmat, emellett a fájdalmat okozó székelés, mely lehet tompa vagy nyilalló. Mindemellett jelentkezhet erős viszketés a végbéltájékon.

aranyér

Kialakulhat a már említett véres széklet, illetve ebből adódóan vér megjelenése a WC-kagylóban vagy a WC-papíron, ehhez társulhat nyálkás széklet is. Többen huzamosabb ideig fennálló székrekedésről számolnak be. 

Stádiumok

Az első stádiumban mérsékelten megnagyobbodott, többnyire tünetmentes aranyeres csomó jelenik meg a végbélnyílás közelében. A tünetek enyhék, időnként, elsősorban székeléskor jelentkező idegentestérzés, ritkábban viszketés vagy fájdalom, valamint pecsételő, piros vérzés jellemző.

A második stádiumban intenzívebb a végbéltáji fájdalom a meglévő csomó miatt, és gyakrabban jelentkezik vérzés székeléskor. 

A harmadik stádiumra a spontán már vissza nem húzódó aranyeres csomó jellemző, szinte minden alkalommal észlelhető élénkpiros vérzés, mely fájdalommal jár. Gyakran alakul ki szövődmény nyálkahártya-gyulladás formájában.

A negyedik stádiumban a végbélből kifordult csomók már nem visszahelyezhetőek, kialakul változó mértékű fájdalom, és jelen van a mindennapos vérzés. Gyakori szövődmény a gyulladás vagy akár az aranyeres krízis, mely lázzal is járhat - ez már sürgős sebészi ellátást igényel!

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalod - ha nem is mindet, de többségét -, feltehetően aranyér áll a háttérben. Ne késlekedj, keress fel egy aranyér-specialistát, proktológust, és ne várd meg a szövődmények kialakulását. 

aranyér nő betegség aranyeres székrekedés wc mosdó (1)

A fiatalokat sem kíméli!

- Terhesség idején vagy szülés után jelentkező székelési problémáknál, jelentős testsúly esetén, valamint ülő életmódnál, illetve a megszokottnál keményebb székletürítésnél vagy éppen székrekedésnél is gondolj arra, hogy aranyeresség alakulhatott ki a fenti tüneteket tapasztalva. Meglepő, de már harmincéves kor környékén is megjelenhet egyeseknél az aranyér, ha olyan életmódot vagy munkát folytatnak, így a fiatalok esetében is fontos az odafigyelés, még a szövődmények megjelenése előtt - hangsúlyozza a Trombózisközpont aranyér-specialistája. 

Daganat a háttérben

Ne ijedj meg, ha a szakorvosnál szóba kerül a vastagbél vagy a végbél rosszindulatú daganata, a jellemző tünetek ugyanis számos betegségre utalhatnak, ezért nagyon fontos ezek kizárása fizikális vizsgálattal, szükség esetén labor- és képalkotó diagnosztikával. Amennyiben kiderül valamilyen súlyosabb kórkép, a kiváltó okot kell kezelni a tüneti terápia és életmódváltás mellett! 

Tedd félre negatív érzéseidet, az orvostól való félelmet, és gondolj arra, hogy az időben felfedezett probléma nem csupán a jelenlegi panaszaidat szünteti meg, hanem kizár súlyosabb betegséget, akár daganatos kórképet is!

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Rostban gazdag ételek

A rostdús táplálkozás és hozzá a megfelelő folyadékfogyasztás remek módja az aranyér megelőzésének. 

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük