Egy laborérték megmutatja a gyulladásos bélbetegséget: a székletminta is elég hozzá
A kalprotektin szűrése a székletben megmutatja a gyulladásos bélbetegségek lehetőségét.

szekletgyujto-tegely-szekletver-teszt
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan küzdenek a mindennapokban erős hasfájással, puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, akik viszont tartanak a vastagbéltükrözés gondolatától, nem szívesen keresik fel az orvost. 

Szerencsére mára már egyre pontosabb laborvizsgálatok is segítenek megerősíteni vagy kizárni a gyulladásos bélbetegségek gyanúját, ami, ha nem is teszi minden esetben kizárhatóvá a tükrözést, segíthet a diagnózis felállításában. 

A gyulladásos markerek, továbbá a betegség által befolyásolt vitamin- és tápanyag-felszívódás vérből történő vizsgálata mellett székletteszt is segít felderíteni a probléma jelenlétét.

Kalprotektin-vizsgálat

A kalprotektin egy fehérje, mely a bélnyálkahártya sejtjeiben található gyulladás esetén. A bélfalba jutó, neutrofil nevű fehérvérsejtek bocsátják ki, amikor a bélrendszerben fellép a gyulladás, és a székletben is mérhető a koncentrációja. A székletből vett minta így segíti az ilyen típusú betegségek diagnózisát.

A laborvizsgálat a gasztroenterológiai kutatások szerint sokkal specifikusabban mutatja ki a bélrendszeri problémát, mint a vérvétellel kideríthető markerek. A kalprotektin vizsgálata továbbá a diagnosztizált bélbetegség esetén a súlyosságot is segít felmérni. A teszthez egy tiszta gyűjtőedénybe vett, kis mennyiségű székletre van szükség.

Magas kalprotektinszint

A gyulladásos bélbetegség a székletvizsgálatban 50 µg/grammos szint fölött valószínűsíthető, ám nem jelzi azt, hogy a gyulladás hol és milyen okok miatt lépett fel a szervezetben. 

Ennélfogva jelezhet colitis ulcerosát, Crohn-betegséget, de előfordul, hogy bakteriális vagy parazitás fertőzést, cöliákiát, ritkán daganatot is, ami miatt magas értékek esetén nem zárható ki az ultrahangos vizsgálat, illetve az endoszkópia szükségessége.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ha a kalprotektin szintje a határértéknél lényegesen alacsonyabb, a hasfájást, a puffadást és a többi tünetet nagy valószínűséggel nem gyulladásos bélbetegség okozza. Előfordul, hogy irritábilis bél szindróma, esetleg ételérzékenység vagy vírusfertőzés miatt alakulnak ki a tünetek akár hosszabb távon is.

Nem támogatja az OEP

A kalprotektin-vizsgálatot sajnos egyelőre nem támogatja az OEP, ezért sokan nem is tudnak róla, pedig nagy segítséget jelenthet a diagnózisban. A szűrést a magánlaborok 6-7 ezer forintért végzik, a paraméter mennyiségi meghatározása pedig 9-10 ezer forintba kerül. A mintavételt megelőzően előkészületre nincs szükség.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük