Az életveszélyt jelentő anyajegyek sokszor nem feltűnőek - A laikus nem tudja megállapítani, baj van-e egy képlettel
Életbevágóan fontos lehet a rendszeres bőrgyógyászati szűrés.

GettyImages-1250416641
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor valaki áttanulmányozza a bőrét, nem feltétlenül tudja megállapítani, hogy egészséges-e, amit lát. Ha bizonytalan vagy, hogy anyajegyet látsz-e, vagy valamilyen változást észlelsz a bőrön, mindenképpen érdemes bőrgyógyásszal leellenőriztetni azt.

Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza arra hívta fel a figyelmet, hogy az anyajegyszűrés akkor is fontos, ha nincsenek feltűnő jegyek, változások a bőrön.

Az életveszélyt jelentő anyajegyek sokszor nem feltűnőek

A bőrünkön lévő foltokra, pöttyökre, képletekre könnyen rámondjuk, hogy „biztos, csak anyajegy”, holott ez korántsem ennyire egyszerű. Már csak azért sem, mert a bőrgyógyászok az anyajegyek több típusát is megkülönböztetik, amelyek közt van olyan, amit orvosnak kell látnia, hogy elkülöníthető legyen az a melanomától.

GettyImages-690903746
Fotó: CasarsaGuru / Getty Images Hungary

Leggyakrabban természetesen a közönséges anyajegyek fordulnak elő, amelyek jobbára már gyermekkorban kialakuló, szimmetrikus, egyenletes felszínű képletek, és önmagukban nem jelentenek bőrrákkockázatot. A nagyszámú (20-nál több) anyajegy azonban már rizikófaktor!

A Spitz naevus egy gyorsan növekvő, félgömbszerű, 5-10 mm-es "csomó", amely leginkább gyermekkorban alakul ki, vöröses-barnás színnel. Jellegzetesen az arc, nyak vagy alsó végtag területén jelenik meg, panaszt nem okoz, de előfordul, hogy viszket vagy hámlik.

A veleszületett anyajegyeknél a nagyobbakra kell figyelni, mert kissé megnövekedett példányok kockázatot hordoznak.

Az atípusos anyajegyek pedig abban különböznek a közönséges anyajegyektől, hogy általában változatosabb színűek, textúrájúak és nagyobbak. Megtévesztő megjelenésük miatt fontos, hogy bőrgyógyász különítse el ezeket az anyajegyeket a melanomától.

Nem csak a feltűnő anyajegyeket kell ellenőrizni

Az anyajegyszűréssel kapcsolatban el kell oszlatni azt a tévhitet, hogy csak a feltűnő, gyanús, "csúnya" bőrképletek szorulnak alaposabb vizsgálatra. A bőrrák bizonyos típusai és stádiumai sokszor egyáltalán nem szembeszökőek egy laikus számára.

A basalioma például eleinte apró, fénylő, tömött csomónak tűnhet, ami idővel kifekélyesedhet vagy varasodhat: emiatt hegnek, sebnek látszódhat, és az esetek nagy részében nem néz ki olyasminek, ami gyanút kelt. A laphámrák szintén egy kezdetben jelentéktelen bőrképletnek tűnik, később azonban érzékennyé válhat, vérezhet és viszkethet is, megvastagodhat, esetleg ki is fekélyesedhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kezdődő melanoma sem egy nagy, vérző, erős színű anyajegynek tűnik. Eleinte nem feltétlenül nagyobb 1-2 milliméternél, és bár a noduláris melanoma (ami egy bőrből kiemelkedő daganat) tipikusan kékes-fekete, tartalmazhat szürke, fehér, barna, piros részleteket is, és álcázhatja is magát ugyanolyan színnel, mint a körülötte lévő bőr.

Összegezve tehát elmondható, hogy egyáltalán nem csak a feltűnő anyajegyeket érdemes orvossal ellenőriztetni, sokszor a rendszeres szűrésen korán kiszűrt, apró bőrképlet bizonyul bőrráknak. Ez a korai felismerés és a szakszerű, sebészi eltávolítás pedig akár életet is menthet. A legveszélyesebbnek tartott melanomáról is érdemes tudni, hogy korán felfedezve és kezelve 98%-os lehet az ötéves túlélés esélye - hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza. - Különösen hasznos e tekintetben a teljes testtérképes anyajegyszűrés, ami professzionális segítséget ad az összehasonlításhoz, a változások követéséhez.

Így néznek ki a bőrrák leggyakoribb típusai

A bőrrák nem csak az anyajegyekből indulhat ki, gyakran egészen más formát ölt.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük