Az angioödéma 6 leggyakoribb oka: az arcon jelennek meg a tünetek

Az angioödéma tünetei elsősorban az arcon jelennek meg, aminek a hátterében meghúzódó okokról szakorvos beszélt.

GettyImages-478842436

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Légszomj, a test különböző részein kialakuló ödéma - az angioödéma hátterében több ok is állhat.

Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa arról beszélt, milyen vizsgálatokkal deríthető ki az, hogy pontosan mi okozza az ijesztő tüneteket.

Az angioödéma veszélyei

Az angioödéma jól látható jelei az arcon, elsősorban a szemek és az ajkak területén megjelenő duzzanat. Ahol nem látható, de a nehézlégzés, fulladásérzés miatt gondolni kell rá, az a torok és a légutak területét érintő duzzanat.

GettyImages-1149838520
Fotó: SaevichMikalai / Getty Images Hungary

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a mélyebb szövetrétegek vizenyős duzzanata érintheti a bőrt és a nyálkahártyát is, ezzel akár életveszélyes állapotba is sodorva az érintetteket. A tünetek hirtelen jelentkeznek, de lassan múlnak el. 

Gyakori kiváltó okai

  • Az angioödéma kialakulásában szerepet játszhat az örökletesség, ez esetben herediter angioödémáról beszélünk. Ilyen esetben az ödéma mellett hányinger, hányás is jelentkezhet. Első tüneteit rendszerint a pubertás utáni időszakban észlelik az érintettek.
  • Angioödémát gyógyszerek - például penicillin, aszpirin vagy vérnyomáscsökkentők - is okozhatnak.
  • A következő típusa tulajdonképpen egy tőről fakad, a tüneteket ilyen esetben allergia váltja ki. Ez lehet rovarcsípés-, latex- vagy ételallergia.
  • Az esetek egy részében a pontos kiváltó okot alapos kivizsgálás során sem sikerül felfedni. Ismeretlen eredetű angioödéma esetén a tünetek megjelenéséhez stressznek vagy fertőzésnek lehet köze.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az angioödéma kivizsgálása

- Ha valakinél az angioödéma tünetei jelentkeznek, sürgősségi ellátást kell kapnia. Ezt követően azonban fontos kideríteni, hogy mi okozta a panaszokat, mert egy újabb esetet csak így lehet megelőzni. A kivizsgálás alapos és hosszadalmas lehet. Lényeges, hogy a beteg minden részletet elmondjon arról, hogy mikor, milyen körülmények között jelentkeztek a tünetei - például mit fogyasztott, milyen gyógyszert szedett előtte - magyarázza dr. Moric Krisztina.

- Fontos információ az öröklődés kérdését tisztázni, a családban előforduló allergiás betegségeket. A kikérdezés és a válaszok alapján az orvos összeírja, hogy milyen vizsgálatokat szükséges elvégezni a diagnózishoz. Ezek eredményét a beteg beszámolójával összesítve tudja az orvos megállapítani, hogy mi okozta a tüneteket, és mi az, amit a jövőben el kell kerülni annak érdekében, hogy megelőzzük. Ha fennáll az anafilaxia - életveszélyes allergiás reakció gyanúja - akkor az epinefrininjekciót is felírja, amit ezután a betegnek magánál kell tartania és anafilaxia esetén használnia, amíg az orvosi segítség megérkezik.

A hidegérzékenység tünetei: bőrpírt, viszketést és fulladást is okozhat

Sokan azt hiszik, hogy a hideg időjárás véget vet a legtöbb allergiás szenvedéseinek, a túlérzékenységnek azonban számos fajtája létezik.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük