Az angioödéma 6 leggyakoribb oka: az arcon jelennek meg a tünetek
Az angioödéma tünetei elsősorban az arcon jelennek meg, aminek a hátterében meghúzódó okokról szakorvos beszélt.

GettyImages-478842436
beauty and style
Top olvasott cikkek

Légszomj, a test különböző részein kialakuló ödéma - az angioödéma hátterében több ok is állhat.

Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa arról beszélt, milyen vizsgálatokkal deríthető ki az, hogy pontosan mi okozza az ijesztő tüneteket.

Az angioödéma veszélyei

Az angioödéma jól látható jelei az arcon, elsősorban a szemek és az ajkak területén megjelenő duzzanat. Ahol nem látható, de a nehézlégzés, fulladásérzés miatt gondolni kell rá, az a torok és a légutak területét érintő duzzanat.

GettyImages-1149838520
Fotó: SaevichMikalai / Getty Images Hungary

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a mélyebb szövetrétegek vizenyős duzzanata érintheti a bőrt és a nyálkahártyát is, ezzel akár életveszélyes állapotba is sodorva az érintetteket. A tünetek hirtelen jelentkeznek, de lassan múlnak el. 

Gyakori kiváltó okai

  • Az angioödéma kialakulásában szerepet játszhat az örökletesség, ez esetben herediter angioödémáról beszélünk. Ilyen esetben az ödéma mellett hányinger, hányás is jelentkezhet. Első tüneteit rendszerint a pubertás utáni időszakban észlelik az érintettek.
  • Angioödémát gyógyszerek - például penicillin, aszpirin vagy vérnyomáscsökkentők - is okozhatnak.
  • A következő típusa tulajdonképpen egy tőről fakad, a tüneteket ilyen esetben allergia váltja ki. Ez lehet rovarcsípés-, latex- vagy ételallergia.
  • Az esetek egy részében a pontos kiváltó okot alapos kivizsgálás során sem sikerül felfedni. Ismeretlen eredetű angioödéma esetén a tünetek megjelenéséhez stressznek vagy fertőzésnek lehet köze.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az angioödéma kivizsgálása

- Ha valakinél az angioödéma tünetei jelentkeznek, sürgősségi ellátást kell kapnia. Ezt követően azonban fontos kideríteni, hogy mi okozta a panaszokat, mert egy újabb esetet csak így lehet megelőzni. A kivizsgálás alapos és hosszadalmas lehet. Lényeges, hogy a beteg minden részletet elmondjon arról, hogy mikor, milyen körülmények között jelentkeztek a tünetei - például mit fogyasztott, milyen gyógyszert szedett előtte - magyarázza dr. Moric Krisztina.

- Fontos információ az öröklődés kérdését tisztázni, a családban előforduló allergiás betegségeket. A kikérdezés és a válaszok alapján az orvos összeírja, hogy milyen vizsgálatokat szükséges elvégezni a diagnózishoz. Ezek eredményét a beteg beszámolójával összesítve tudja az orvos megállapítani, hogy mi okozta a tüneteket, és mi az, amit a jövőben el kell kerülni annak érdekében, hogy megelőzzük. Ha fennáll az anafilaxia - életveszélyes allergiás reakció gyanúja - akkor az epinefrininjekciót is felírja, amit ezután a betegnek magánál kell tartania és anafilaxia esetén használnia, amíg az orvosi segítség megérkezik.

A hidegérzékenység tünetei: bőrpírt, viszketést és fulladást is okozhat

Sokan azt hiszik, hogy a hideg időjárás véget vet a legtöbb allergiás szenvedéseinek, a túlérzékenységnek azonban számos fajtája létezik.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük