A hidegérzékenység tünetei: bőrpírt, viszketést és fulladást is okozhat

A hideg időjárás sem kedvez az allergiásoknak: az allergiás reakció egyik speciális változata, amikor hideg hatására jelentkeznek a tünetek.

hideg-ido-fazik
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tavaszi és nyári hónapok a pollenszezon miatt kész rémálmok az allergiások számára, akik a magyar lakosság 30%-át teszik ki. Sokan azt hiszik, hogy a hideg időjárás véget vet a legtöbb allergiás szenvedéseinek, a túlérzékenységnek azonban számos fajtája létezik.

Az egyik legkülönlegesebb típus a hidegallergia, melynek során nem valamilyen allergén anyag, hanem egy fizikai inger, a hideg hatása váltja ki a túlérzékenység tüneteit. Bár a hidegallergiát nem valódi allergiaként, hanem a csalánkiütés egy speciális formájaként tartják számon, éppolyan kellemetlen és akár veszélyes tünetekkel is járhat, mint az ismertebb allergiák.

A hidegallergia tünetei és okai

- A hidegallergiát onnan lehet felismerni, hogy valamilyen hideginger - hőmérséklet-változás, hógolyózás, hideg vízben való úszás vagy jeges szél - hatására hisztamin szabadul fel az érintett testrészen, amely heves bőrpírral, csalánkiütéses tünetekkel, erős viszketéssel, fájdalommal, duzzanattal és akár hólyagosodással is járhat. Az allergiás panaszok ráadásul nemcsak a bőrön, hanem a nyelőcső nyálkahártyáján is jelentkezhetnek, ahol a duzzanat fulladást okozhat, ezért az érintetteknek kifejezetten vigyázniuk kell a hideg italokkal és a fagylalttal is - mondta dr. Madarasi Anna, a Budai Egészségközpont csecsemő- és gyermektüdőgyógyász, allergológus, klinikai immunológus szakorvosa.

Így néz ki a hidegallergia okozta csalánkiütés a bőrön.
Így néz ki a hidegallergia okozta csalánkiütés a bőrön.

Ha a bőrfelület kis részét éri hideg - a kesztyű nélküli kezet vagy az arc fedetlen részét -, a tünetek csupán átmeneti kellemetlenséget okoznak, melegbe érve hamar elmúlnak. Ha azonban a teljes testet vagy nagyobb bőrfelületet ér hideginger, akkor a nagy mennyiségű hisztamin felszabadulása már súlyosabb állapotot is előidézhet, amely a bőrön kívül más szervekre is kiterjedhet. Ilyenkor rosszullét, heves fejfájás, szívritmuszavar, vérnyomás-ingadozás, légzési zavar jelentkezhet, különösen súlyos esetben pedig akár anafilaxiás sokk is bekövetkezhet, ami az allergiás reakció legsúlyosabb formája, és életveszélyes is lehet.

- A hidegallergia leggyakrabban a fiatal nőket érinti, de a férfiaknál sem ritka, és átlagosan 5-7 évig tart. Minél hidegebb éghajlaton él valaki, annál inkább veszélyeztetett, ha hajlamos erre a túlérzékenységre. Sajnos pontosan nem tudni, mi váltja ki ezt az érzékenységet, de gyakran jelentkezik együtt ételallergiával és asztmával is - tette hozzá a Budai Egészségközpont szakorvosa.

Tippek hidegallergiásoknak

  • Fontos, hogy fokozottan figyeljenek a megfelelő öltözködésre - téli hidegben ne maradjon fedetlenül a fejük, arcuk, nyakuk, illetve használjanak kesztyűt, és vigyázzanak a lábuk melegen tartására is,
  • szeles, hideg időben védjék a bőrüket zsíros arc- és kézkrémmel,
  • kerüljék a túl gyors hőmérsékletváltást, a túl hideg vízben való úszást,
  • ne fogyasszanak jégkását, fagylaltot és túlhűtött italokat,
  • tartsanak maguknál antihisztamin-tartalmú gyógyszert és krémet, amelyekkel csillapíthatók a hevesen jelentkező tünetek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Íme, a leggyakoribb allergiás bőrreakciók

A bőrön levő allergiás reakció legtöbbször pirosas, viszkető foltokban jelentkezik, de meglétére utalhat a hámló, száraz bőr vagy kisebb-nagyobb égő dudorok is. Mutatjuk, hol és miért szoktak leggyakrabban megjelenni a kéretlen, viszkető foltok!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük