Durván növeli az Alzheimer-kór kialakulását ez a rossz szokás: nagyon kell rá figyelni

A kutatók megvizsgálták, mi vezethet az Alzheimer-kór kialakulásához, és nagyon fontos dolgot vettek észre.

Alzheimer-kór oka rossz alvás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Demens betegekkel kapcsolatban számos kutatás születetett a közelmúltban, melyek mind arra szolgáltak, hogy tisztább képet lehessen kapni az olyan, memóriaromlással járó betegségek kialakulásáról, mint az Alzheimer-kór.

Számos nemrég közzétett kutatás szerint a helytelen alvási szokások jelentősen megnövelik a kockázatát.

Az Alzheimer-kór oka lehet a rossz alvás is

Annak ellenére, hogy ajánlások szerint 7 óra alvás lenne az ideális, sokan ennél jóval kevesebbet alszanak, ami komoly problémát jelent, és nagy terhet ró az egészségügyi intézményekre is. 

GettyImages-529834455

Jelenleg világszerte több mint 55 millió ember szenved a demencia valamely változatától, és az előrejelzések szerint 2030-ra ez a szám 78 millióra fog nőni, 2050-re pedig meghaladhatja a 139 milliót is. Mivel az alvás nagyon fontos az agy egészségének a megőrzésében, több kutatásban is megvizsgálták, hogyan kapcsolódik a minőségi pihenés hiánya az Alzheimer-kórhoz. 

Ezeket az eredményeket összesítették a MedicalNewsToday szakértői, mindegyikükben az agy állapotát vizsgálták. Kiderült, hogy nem csak memóriaromlást, hanem az agy térfogatának csökkenését okozza az alvászavarral járó alvási apnoe, és növeli a fehér anyag jelenlétét az agyban, mely hozzájárul mind a demencia, mind pedig a stroke kialakulásához is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A nem megfelelő alvás megzavarja az agy azon képességét, hogy tanulni tudjon, és emlékezzen új információkra. Az álmatlanság és a memória romlása egy ördögi kört eredményez, mivel a memóriaromlás gyakran eleve alvászavart is okoz. A mély alvás során a test regenerálódik, ide tartozik az agy is, véd a memóriavesztés ellen, eltávolítja az Alzheimer-kórt okozó káros fehérjék egy részét. Érdemes meleg zuhanyt vagy kádfürdőt venni elalvás előtt, relaxálni, csökkenteni a képernyőidőt. Nem javasolt étkezni sem közvetlenül lefekvés előtt, mert ezek mind-mind rontják az alvás minőségét. 

Ahhoz, hogy beállítsd a bioritmusodat, próbálj meg mindennap ugyanabban az időben kelni és feküdni, kerüld a kék fényt legalább 1-2 órával a lefekvés előtt, inkább olvass könyvet tévézés, mobilozás helyett, és délután ne fogyassz koffeines italt, a hálóhelyiség pedig legyen hűvös, sötét és csendes.

Olvass tovább: 8 híresség, akit demenciával diagnosztizáltak

A demencia nem válogat, a hírességek esetei felhívják a figyelmet a betegségre.

8 híresség, akit demenciával diagnosztizáltak - Bruce Willist ez a típus érinti

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük