Megdöbbentően fiatalon diagnosztizáltak valakit Alzheimer-kórral: memóriaproblémák jelentkeztek nála

Az Alzheimer-kór nem csak az idősek betegsége, nemrég egy kifejezetten fiatal személynél azonosították a betegséget.

GettyImages-1279693283 (1)
beauty and style
Top olvasott cikkek

A demenciával kapcsolatban több tévhit is él az emberek fejében. A két leggyakoribb, hogy az öregedés természetes velejárója, illetve hogy kifejezetten az idős emberek betegsége. Tény, hogy a kor előrehaladtával megnő a kialakulásának valószínűsége, de a szellemi leépülés egyáltalán nem törvényszerű, és már egészen fiatalon is elkezdődhet.

A demencia leggyakoribb fajtája az Alzheimer-kór, amelynek létezik fiatalkori változata, annak tünetei pedig már harmincéves kor környékén megjelenhetnek. Nemrégiben Kínában még ennél is korábban diagnosztizálták a betegséget valakinél. 

A legfiatalabb ismert Alzheimer-kóros

Kínában egy pekingi, 19 éves fiatal férfinél diagnosztizáltak Alzheimer-kórt. A tinédzser 17 éves korától kezdve tapasztalt memóriaproblémákat és koncentrációzavart, valamint olvasási nehézségeket. A panaszai közé tartozott, hogy nem tudta felidézni, hogy hova tette a holmiját, vagy hogy mi történt az előző napon. A reakcióideje is késleltetett volt. A szakemberek teszteket töltettek ki vele, amelyek szintén súlyos memóriazavarról tanúskodtak. A képalkotó diagnosztikai vizsgálatok az agy jellegzetes elváltozásait tárták fel, például a hippocampus sorvadását, illetve a halántéklebeny hypometabolizmusát. 

A fiatalkori Alzheimer-kór meglehetősen ritka. Az esetek mindössze 5-10 százalékát diagnosztizálják 65 éves kor alatti személyeknél. A 19 éves kínai fiatal eddig a legfiatalabb, akinél beazonosították a szellemi hanyatlással járó, egyelőre még gyógyíthatatlan kórképet.

Fontos a korai diagnózis

A korai Alzheimer-kór tünetei jellemzően 30 és 60 éves kor között kezdődnek. A betegség pontos okai nem ismertek, a szakemberek nem tudják, hogy miért alakul ki egyes embereknél az átlagnál jóval korábban. A probléma valószínűsége magasabb, ha a családban már előfordult a kórkép. Az első jelek egyébként hasonlóak, mint az idősebb korban megjelenő betegségnél. Az érintett elfelejt fontos tudnivalókat, új információkat nem jegyez meg, elrak dolgokat, amiket később nem talál, keresi a megfelelő szavakat, problémái akadnak a dátumokkal. Az idő előrehaladtával a tünetek súlyosbodnak, a progresszió lassításához fontos a mielőbbi diagnózis, ez azonban a fiatal betegek esetében még nehézkesebb. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatók azt remélik, hogy a 19 éves kínai férfi esete felhívja a figyelmet a betegségre és arra, hogy akár ilyen fiatalon is kialakulhat. Korábban egyébként a legfiatalabb ismert alzheimeres páciens egy 21 éves beteg volt, aki olyan génmutációt hordozott, amelyről ismert, hogy összefüggésbe hozható az állapottal. Itt most genetikai mutáció sincs jelen. 

Nézd meg, milyen étrend segíthet megelőzni a demenciát!

Nyílt titok, hogy a genetikai tényezők mellett az életmód is befolyásolja a különböző neurológiai betegségek megjelenésének valószínűségét. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük