Elbutít, hizlal és megbetegít
Az alvászavar súlyos következményei
Ha a szervezet éjszaka nem tud regenerálódni, súlyos egészségügyi hatásokkal kell szembenézned.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Esténként nehezen alszol el, éjszaka gyakran felriadsz, és reggelente a kelleténél jóval korábban ébredsz? Ha ezek a tünetek legalább három-négy héten keresztül gyötörnek, és negatív irányban befolyásolják másnapi teljesítményedet, joggal gyanakodhatsz alvászavarra. A probléma hátterében állhat szervi rendellenesség - például cukorbetegség vagy pajzsmirigy-túlműködés -, de lehet, hogy a túl hosszú munkaidő, esetleg a megterhelő társadalmi vagy otthoni kötelezettségek zavarják meg éjszakai nyugalmadat. Akárhogy is, az alvászavar hosszútávon súlyos következményekkel járhat.

Intellektuális képességek csökkenése

A kísérlet tükrében

David Dinges és Hans Van Dongen, a Pennsylvaniai Egyetemen kutatói 2003-ban egy igen elgondolkodtató tanulmányt tettek közzé: kísérletükben 48 egészséges, fiatal, átlagos - 7,5 óra - alvásigényű felnőtt két héten keresztül éjszakánként négy, hat vagy nyolc órát aludhatott.

Amikor ébren voltak, kétóránként különböző tesztekben kellett próbára tenniük figyelmüket, emlékezetüket. Az eredmények csupán azoknál maradtak magas szinten, akik éjjelente nyolc órát aludhattak, a másik két csoport esetében egészen a kísérlet utolsó napjáig folyamatosan romlottak az eredmények - mégpedig a négy órát alvóknál csaknem kétszer olyan gyorsan, mint a hat órát alvóknál.

Két hét elteltével a négy órát alvók teljesítménye ugyanolyan rossz volt, mint azoké a kísérleti személyeké, akik két nap és két éjszaka egyáltalán nem alhattak. A hat órát alvók teljesítménymutatói pedig a 24 órás teljes alvásmegvonás utáni eredményeknek feleltek meg. A kutatók a tartós figyelem és munkamemória rendszereinek fokozódó neurokognitív diszfunkcióját diagnosztizálták a kísérletben részt vevőknél - vagyis intellektuális teljesítményük fokozatos romlásnak indult.

Fáradtság és teljesítmény

Ezek szerint azok az elfoglalt menedzserek, akik büszkén hirdetik, hogy nekik a sok munka mellett napi négy óra alvás is elegendő, igen nagy valószínűséggel tévedés áldozatai. Ez a tévedés azonban - amint azt Dinges és Van Dongen szintén kiderítette - teljesen természetes. Úgy tűnik ugyanis, hogy amikor több napon keresztül a szokásosnál kevesebbet alszol, fáradtságérzeted nem emelkedik szellemi teljesítőképességed romlásával azonos ütemben. Egy másik kísérlet szerint azok az emberek, akik minden éjjel túl keveset alszanak, mintegy négy nap után már nem érzik magukat fáradtabbnak, mint előző nap.

Az alvásszabályozás homeosztatikus összetevője ilyenkor már elér egy telítettségi pontot, és nem emelkedik tovább. A szervezet kezd hozzászokni a kisebb alvásmennyiséghez. Tehát nem feltétlenül válsz fáradtabbá, miközben az intellektuális képességeid romlanak.

Az alvás egyik legfontosabb feladata, hogy segít az idegrendszernek a nap folyamán szerzett benyomások feldolgozásában. Márpedig ehhez a munkához az agynak kellő mennyiségű időre - napi hét-nyolc órára - van szüksége.

Hizlaló alváshiány

Egyre több arra utaló adat van, hogy a tartós alváshiánynak köszönhetően felborul az anyagcsererendszer egyensúlya. A testnek egy hosszú, éjszakai nyugalmi szakaszra van szüksége ahhoz, hogy a finoman összehangolt hormonok egymásba kapcsolódó jelzésláncolata zavartalanul el tudja végezni alvás alatti munkáját.

Fontos hormonok

Az olyan hírvivőanyagok, mint az inzulin, a leptin, a ghrelin vagy a pajzsmirigy- és mellékvesekéreg-hormonok, rendületlenül biztosítják a test igényeihez mért energiaszintet, és gondoskodnak róla, hogy a szervek optimálisan működjenek.

Alvás alatt a növekedési hormon átfogó szervmegújulásra ad parancsot. Tested ilyenkor új sejteket hoz létre, ehhez pedig sok energiára van szüksége. Mivel ilyenkor semmit sem eszel, tested elsősorban a hason, a fenéken és a csípőn található energiaraktárak zsírtartalékait égeti el. Vagyis az alvás bizonyos fokig fogyaszt.

Tudományos kutatás

Karine Spiegel és Eve Van Cauter chicagói kutatók 1999-ben azt bizonyították, hogy az alváshiánynak a természetes öregedési folyamatokhoz hasonló kihatásai vannak a szénhidrát-anyagcserére és a hormonális rendszerre nézve. Kísérletük során egészséges fiatal embereket hat éjszakán keresztül csupán négy órát hagytak aludni. A kísérleti személyek vérképe ezt követően olyan rossz értékeket mutatott, amilyenek egyébként csak a cukorbetegség és szívinfarktus szempontjából különösen veszélyeztetett embereknél fordulnak elő.

A szakember szerint az elmúlt években egyre nagyobb arányban fordul elő e három megbetegedés kombinációja, amit az orvosok metabolikus tünetegyüttesnek neveznek. Az érintettek túlsúlyosak, vérzsírértékük drasztikusan megnövekszik, túl magas a vérnyomásuk, és cukorbetegségre hajlamosak. És mindezért az alváshiány is okolható.

Az alvászavar megbetegít

Bizonyára te is tapasztaltad már a saját bőrödön, hogy este még betegen feküdtél le, majd egy mély és hosszú alvást követően egészségesen ébredtél fel. Betegség ideje alatt, illetve sérülések és műtétek után megnő az alvásigény. Testednek ilyenkor több időre - vélhetően több növekedési hormonra - van szüksége ahhoz, hogy megújuljon.

A növekedési hormon

Nemcsak anyagcsererendszered és energiaforgalmad sínyli meg, ha huzamos ideig túl keveset alszol. Eve Van Cauter hormonkutatónak 1992-ben sikerült kimutatnia, hogy az alvásmegvonásnak kitett emberekben lényegesen kevesebb növekedési hormon termelődik. Ez azt jelenti, hogy az alváshiány valamennyi szervrendszeredet megfosztja az éjszakai regenerálódás egy részétől. Következésképpen csaknem minden szinten hajlamosabbá tehet a megbetegedésekre. Ha a szerveknek már nem jut elég idejük és nyersanyaguk arra, hogy a régi, beteg vagy átalakult sejteket újakkal pótolják, akkor működésük szükségszerűen leromlik, és veszítenek ellenálló-képességükből.

A nyugodt alvás záloga

A mandarin-, narancs esszencia, kamilla-, levendula-, és szantál illóolaj keveréke gondoskodik arról, hogy lágy, nyugodt hangulat uralkodjon a hálószobában, vagy akár a babaszobában is.

További információkat itt találsz.

 

Promóció

Immunerősítés

A fiziológusok már ősidők óta úgy gondolják, hogy a túl kevés alvás gyengíti az immunrendszert, vagy éppen fordítva, azért alszol sokat, például influenzásan, mert immunrendszerednek ilyenkor rendkívül sok dolga akad. Alvás alatt a védekezőrendszer megöli és kiválasztja a kórokozókat, továbbá gyógyító hírvivőanyagokat és antitesteket termel.

Cikkünk Peter Spork Életadó alvás című könyve alapján készült.

Ajánljuk neked ezt a könyvet, ha többet szeretnél megtudni az alvásról. A biológus, antropológus és pszichológus végzettségű szerző tudományos alapossággal, ugyanakkor olvasmányosan megírt művéből megtudhatod, miért fontos az alvás, milyen élettani hatásai lehetnek az alváshiánynak, milyen alvási alkathoz tartozol, tehát mennyi alvásra van szükséged, illetve többek között azt is, hogy szenvedsz-e valamilyen alvászavarban.

Kiadja az Athenaeum Kiadó.
Ára 2990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük