A kánikula az alvás minőségére is veszélyes lehet - Így lehet könnyebben elaludni nagy melegben
A kánikula nagy hatással lehet a mindennapokra, de sajnos éjszaka is okozhat kellemetlenségeket.

alvászavar-melegben2
beauty and style
Top olvasott cikkek

A napokon át tartó hőségben éjszaka álmatlanul hánykolódva nappal is egyre fáradtabb, nyűgösebb mindenki. Az elmúlt években bizony szeptember is voltak meleg napok.

Sokan a lakás hűtésével próbálkoznak a nyári melegben, de más módszerekkel is könnyebbé tehetők a kánikula időszakában az éjszakák. Így az elalvás is sokkal könnyebben megy majd, és a minősége is javulhat.

A jó alváshoz fontos a jó életmód

Akármennyire fáradt valaki, fontos észben tartani, hogy délután két óra után már nem ajánlott kávézni, mivel a túl későn fogyasztott élénkítőital már az éjszakai pihenést is zavarhatja. A nikotin a koffeinnél is erősebb stimuláns, mely nemcsak az elalvást, de a pihentető alvást is gátolja - figyelmeztet dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a jóAlvás Központ főorvosa.

alvászavar-melegben4
Fotó: Guido Mieth / Getty Images Hungary

A dohányzó ember szervezete az éjszakai alvás alatt elvonási tünetekkel küzd. Kutatások igazolják, hogy a függőségtől szenvedők alvásminősége jelentősen javult káros szenvedélyük elhagyásával.

A hőmérséklet és más körülmények is fontosak

Alváshoz sem a túl meleg, sem a túl hideg nem ideális. Az optimális hőmérsékletet beállítani a kánikula napjaiban nincs sok lehetőség - a légkondicionált szobában alvók szerencsés táborát leszámítva. Így hát nem marad más, mint az egyéb körülményekre fókuszálás: törekedni kell arra, hogy az elalvást legalább külső tényezők ne zavarják.

alvászavar-melegben3
Fotó: rustycanuck / Getty Images Hungary

- Alváshoz a teljes sötétség a megfelelő, ha ez nem megoldható, használjunk szemmaszkot. A hálószobában használt lámpák fénye se legyen túl erős, így az esti olvasás közben is ráhangolódhatunk az alvásra. A fények mellett a zajok csökkentésére is fordítsunk gondot. Az idegrendszert még az egészen enyhe, 60 decibel érték körüli hanghatások is stimulálják, így a szomszéd szobából átszűrődő beszélgetés is zavarhatja az elalvást. A mellettünk horkoló hálótárs is okozhat álmatlan éjszakákat, így sok esetben a füldugó jelenti a megoldást - tanácsolja dr. Vida Zsuzsanna.

Fontos a rendszeresség

Az alvási rutin nem csak a kisgyermekek életében fontos, felnőttként is nagyon hasznos, ha kialakul mindenki saját, esti szertartása. A lényeg, hogy érdemes felkészülni az alvásra, esténként egy rövid ideig csendet és nyugalmat kell teremteni.

alvászavar-melegben5
Fotó: Image Source / Getty Images Hungary

Ez lehet a fürdés, esti olvasgatás ideje, miközben nem a napi problémák körül járnak a gondolatok. Célszerű ez okból az elektromos eszközöket a hálószobán kívül tartani, és alváshoz nyugodt környezetet kialakítani. A hálószobát olyan színekkel és tárgyakkal ajánlott berendezni, melyek a relaxációt segítik. Ugyanilyen fontos a megfelelő matrac és párna kiválasztása is.

Fő a türelem

Ha a meleg miatt nehezebben megy az elalvás, a hánykolódás, forgolódás helyett érdemes inkább felkelni, és rövid ideig, 15-20 percig valamilyen monoton, álmosító tevékenységet végezni. Ha a következő napokban sem sikerül egy jót aludni, fontos a türelem. A pihentető alvás hiánya nappal fáradtságot, koncentrációzavart, teljesítménycsökkenést, ingerlékenységet okoz, ez különösen a közlekedésben lehet veszélyes.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha az alvási problémák nem csak kánikula idején jelentkeznek, de állandósulni látszanak, vagy már korábban is nehezen ment az elalvás, ajánlott orvoshoz fordulni a probléma kezeléséhez.

alvászavar-melegben1
Fotó: 4Fr / Getty Images Hungary

- Ha az alvászavar rendszeresen és hosszú távon jelentkezik, szükségesség válik a háttérben álló okok felderítése. Az orvosi kivizsgálás során fény derülhet olyan alvásbetegségre vagy egyéb - belgyógyászati, pszichiátriai, fül-orr-gégészeti, kardiológiai, pulmonológiai, urológiai - eltérésekre, melyek kezelésével az álmatlanság is megszüntethető. Az álmatlanságot kiváltó okok felderítése után a kezelőorvos feladata annak meghatározása, hogy a kezelés a továbbiakban gyógyszeres vagy esetleg pszichoterápiás módszerek segítségével történjen - mondja Vida doktornő.

Nehezen tudsz elaludni? 10 étel, amitől gyorsan álomba merülsz

Ha nem jön könnyen álom a szemedre, akkor vacsorára fogyassz belőlük. Meglátod, sokkal könnyebben elalszol.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük