15 tipp a pihentető alvásért

Egy stresszes nap után nehezen jön álom a szemedre?

Dia


            	Mozgás
            	Próbálj mindennap mozogni egy kicsit. A rendszeres testedzés javítja a pihenés minőségét, és segíti a mélyebb alvást. Lefekvés előtt legalább három órával viszont már ne végezz megerőltető edzést.
            	
            	Kapcsolódó cikk:
            	A 3. legfontosabb dolog, amit tegyél meg a hosszú életért »

Mozgás

Próbálj mindennap mozogni egy kicsit. A rendszeres testedzés javítja a pihenés minőségét, és segíti a mélyebb alvást. Lefekvés előtt legalább három órával viszont már ne végezz megerőltető edzést.

Kapcsolódó cikk:
A 3. legfontosabb dolog, amit tegyél meg a hosszú életért »

Dia

 	Citromfű 	Forrázz le csészénként egy evőkanálnyi teafüvet, és 3-5 percig hagyd állni. Ízesítheted mézzel és citromkarikákkal. Megnyugtatja a gyomrot és segít az elalvásban. 	Kapcsolócó cikk: 	Vírusölő, antibakteriális és természetes nyugtató »

Citromfű

Forrázz le csészénként egy evőkanálnyi teafüvet, és 3-5 percig hagyd állni. Ízesítheted mézzel és citromkarikákkal. Megnyugtatja a gyomrot és segít az elalvásban.

Kapcsolócó cikk:
Vírusölő, antibakteriális és természetes nyugtató »

Dia

 	Ágy 	A nyugodt éjszaka legfontosabb kelléke maga az ágy. Fontos, hogy olyan matracot válassz, ami nem túl puha, de nem is túl kemény. Ellenkező esetben az alvásproblémák mellett a hátfájás is gyorsan kialakulhat.

Ágy

A nyugodt éjszaka legfontosabb kelléke maga az ágy. Fontos, hogy olyan matracot válassz, ami nem túl puha, de nem is túl kemény. Ellenkező esetben az alvásproblémák mellett a hátfájás is gyorsan kialakulhat.

Dia

 	Táplálkozás 	A vitaminok közül a B-vitamin segít az elalvásban. Megnyugtatja az idegrendszert, és természetes altatóként működik. Magas B-vitamin-tartalommal bírnak a tejtermékek, valamint a halfélék.

Táplálkozás

A vitaminok közül a B-vitamin segít az elalvásban. Megnyugtatja az idegrendszert, és természetes altatóként működik. Magas B-vitamin-tartalommal bírnak a tejtermékek, valamint a halfélék.

Dia

Olvasás Ha az olvasás esti rituálévá válik, segít abban, hogy könnyebben elaludj. Sokan már attól elálmosodnak, ha este az ágyban egy nem túl izgalmas könyvet vesznek a kezükbe.

Olvasás

Ha az olvasás esti rituálévá válik, segít abban, hogy könnyebben elaludj. Sokan már attól elálmosodnak, ha este az ágyban egy nem túl izgalmas könyvet vesznek a kezükbe.

Dia

 	Biológiai óra 	Igyekezz mindennap ugyanabban az időben felkelni, még a hétvégén is. Ezzel helyreállíthatod szervezeted belső biológiai óráját. Ha este nehezen alszol el, ne szunyókálj napközben, így nagyobb esélyed lesz a könnyebb esti elalvásra.

Biológiai óra

Igyekezz mindennap ugyanabban az időben felkelni, még a hétvégén is. Ezzel helyreállíthatod szervezeted belső biológiai óráját. Ha este nehezen alszol el, ne szunyókálj napközben, így nagyobb esélyed lesz a könnyebb esti elalvásra.

Dia

 	Macskagyökér 	Fogyassz enyhe altató hatással bíró macskagyökér-teát. Este kellemesen álomba ringat, de másnap nem leszel tőle nyomott, sőt még az idegességgel járó gyomorbántalmakat is megoldja.

Macskagyökér

Fogyassz enyhe altató hatással bíró macskagyökér-teát. Este kellemesen álomba ringat, de másnap nem leszel tőle nyomott, sőt még az idegességgel járó gyomorbántalmakat is megoldja.

Dia

 	Levendula 	A levendula a szorongást és a feszültséget is remekül oldja, bizonyítottan serkenti az ellazulást segítő agyhullámokat. Illóolaját tedd párologtatóba, vagy adj belőle három cseppnyit egy lábasnyi forró vízbe, majd lélegezd be a gőzt. 	Kapcsolódó cikk: 	Így használd a levendulaolajat fejfájás, puffadás és nátha ellen! »

Levendula

A levendula a szorongást és a feszültséget is remekül oldja, bizonyítottan serkenti az ellazulást segítő agyhullámokat. Illóolaját tedd párologtatóba, vagy adj belőle három cseppnyit egy lábasnyi forró vízbe, majd lélegezd be a gőzt.

Kapcsolódó cikk:
Így használd a levendulaolajat fejfájás, puffadás és nátha ellen! »

Dia

 	TV 	Sokan állítják, hogy kizárólag a TV mellett tudnak elaludni. Ám ha szól a TV, akkor a képernyő fényét a tested nappali világosságként értelmezi, leállítva ezzel az alvásért felelős hormon termelését, ami sokat ronthat a pihenéssel töltött idő minőségén.

TV

Sokan állítják, hogy kizárólag a TV mellett tudnak elaludni. Ám ha szól a TV, akkor a képernyő fényét a tested nappali világosságként értelmezi, leállítva ezzel az alvásért felelős hormon termelését, ami sokat ronthat a pihenéssel töltött idő minőségén.

Dia

 	Forró fürdő 	Ha egy stresszes nap végén forró fürdőt veszel, pillanatok alatt feloldhatod a testedben felgyülemlett feszültséget. A meleg víz hatására kitágulnak az erek és kellemesen elálmosodsz.

Forró fürdő

Ha egy stresszes nap végén forró fürdőt veszel, pillanatok alatt feloldhatod a testedben felgyülemlett feszültséget. A meleg víz hatására kitágulnak az erek és kellemesen elálmosodsz.

Dia

 	Bor 	Sokak szerint az alkohol megzavarhatja az alvás természetes ritmusát. Más tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy egy pohár vörösbor lefekvés előtt kellemesen elálmosít és megkönnyíti az alvást. 	Kapcsolódó cikk: 	A vörösbor 3 áldásos egészségügyi hatása »

Bor

Sokak szerint az alkohol megzavarhatja az alvás természetes ritmusát. Más tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy egy pohár vörösbor lefekvés előtt kellemesen elálmosít és megkönnyíti az alvást.

Kapcsolódó cikk:
A vörösbor 3 áldásos egészségügyi hatása »

Dia

 	CD 	Ha te is azok közé tartozol, akiknek szükségük van arra, hogy valami szóljon a háttérben, akkor egy kellemes CD-t vagy egy nyugtató relaxációt válassz.

CD

Ha te is azok közé tartozol, akiknek szükségük van arra, hogy valami szóljon a háttérben, akkor egy kellemes CD-t vagy egy nyugtató relaxációt válassz.

Dia

Kamilla A kamillatea nemcsak a légutakat tisztítja, hanem gyulladásgátló, nyugtató anyagokat is tartalmaz. Forrázz le egy csésze vízzel egy-két evőkanál szárított kamillavirágzatot. Hagyd állni nagyjából 15 percig, majd szűrd le. Fogyaszd lefekvés előtt!

Kamilla

A kamillatea nemcsak a légutakat tisztítja, hanem gyulladásgátló, nyugtató anyagokat is tartalmaz. Forrázz le egy csésze vízzel egy-két evőkanál szárított kamillavirágzatot. Hagyd állni nagyjából 15 percig, majd szűrd le. Fogyaszd lefekvés előtt!

Dia

Illóolajok Ha nem tudsz elaludni, kérd meg párodat, hogy masszírozzon meg. Ez már önmagában oldhatja a nap során felgyülemlett feszültséget, ha pedig egy nyugtató hatású illóolajat is választasz hozzá, könnyebben jön álom a szemedre.

Illóolajok

Ha nem tudsz elaludni, kérd meg párodat, hogy masszírozzon meg. Ez már önmagában oldhatja a nap során felgyülemlett feszültséget, ha pedig egy nyugtató hatású illóolajat is választasz hozzá, könnyebben jön álom a szemedre.

Dia

 	Tej 	Kipróbálhatod, hogy egy-két héten át mindig pontban ugyanakkor fekszel le, és az elalváshoz valamilyen rituálét társítasz, például megiszol egy pohár langyos tejet - ami nyugtató hatással van a szervezetedre.

Tej

Kipróbálhatod, hogy egy-két héten át mindig pontban ugyanakkor fekszel le, és az elalváshoz valamilyen rituálét társítasz, például megiszol egy pohár langyos tejet - ami nyugtató hatással van a szervezetedre.

Ezt is szeretjük
Szerző: Horváth Eszter
Fotó: