Vírusölő, antibakteriális és természetes nyugtató: a citromfű gyógyító hatása
A citromfű igazi csodaszer, számos jótékony hatását érdemes az utolsó cseppig kihasználnod.

citromfu-tea
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár sokan a kolostori orvoslás legfontosabb gyógynövényének tartják a citromfüvet, meglepő módon hiányzik a régebbi orvosi művekből. A Nagy Károly korából származó lorschi gyógyszerkönyv egy szóval sem említi, bár összesen több mint ötszáz növényt sorol fel. Más ismert receptgyűjteményekben és gyógynövényekről szóló írásokban is hiába keresnéd.

A citromfű - Melissa officinalis - feltehetőleg csak a 10. vagy 11. században jutott el az arabokkal Európába, ahol főként kolostorkertekben termesztették. A gyógyászatban alkalmazott levele legfontosabb hatóanyagként illóolajat tartalmaz, melynek legfőbb alkotórészei a citronellal és a citral.

Sajnos csak nagyon csekély mennyiségű olaj van a levélben, ezért drága a citromfűolaj. A növényben ezenkívül cseranyagok, keserűanyagok és flavonoidok találhatók.

Vírusölő és antibakteriális

A citromfű vírusok elleni - antivirális - hatását kísérleti alapon igazolták, ide tartoznak a gyulladásgátló és antimikrobás hatások is. Ahogyan általában a citrusfélék, úgy a citromfű is kiválóan elbánik a vírusokkal, baktériumokkal.

Ezért például influenzás időszakban érdemes a természet erejéhez fordulni, ugyanis a gyógynövény antibakteriális hatású. A belőle készült illóolaj kitisztítja a légutakat, és megszünteti a kellemetlen orrfolyásos, torokfájásos, köhögéses tüneteket. Így a nátha néhány nap alatt elmúlik.

Gyulladáscsökkentő

A citromfűben nagy mennyiségben megtalálhatók az úgynevezett cseranyagok vagy cserzőanyagok, amelyekről köztudott, hogy a fehérjekicsapódást segítik elő. Ez a folyamat vékony védőréteget képez a nyálkahártyán, segítségével megszüntetőek a gyulladások és kitisztíthatók a sebek.

Például torokgyulladás esetén, illetve kisebb sérülések - égési vagy vágási sebek - kezelésénél a növény igazi gyógyír lehet, hiszen fertőtlenítő hatása révén pillanatok alatt rendbe hozza a sérült felületet. A cseranyagokkal azonban vigyáznod kell, hosszas használatuk mellett májkárosodás is felléphet, így érdemes tényleg csak abban a néhány rendkívüli helyzetben bevetni.

Nyugtató hatású

A citromfűben található anyagok a feszült idegállapotot is jól kezelik, legyen az lelki eredetű probléma vagy éppen megmérettetés előtti nyugtalanító helyzet. A híres apátnő, Hildegard von Bingen is azért dicsérte a citromfüvet, mert úgy vélte, felvidítja a szívet. Olyannyira nagyra tartotta a citromfű nyugtató erejét, hogy meg volt győződve róla, hogy a növény 15 más gyógynövény erejét hordja magában.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Így használd!

A citromfű nyugtató hatásának felhasználására leginkább teakészítmények szolgálnak, ugyanakkor a növényt frissen préselt lé formájában is árulják, amiből napi kettő-négy evőkanállal kell bevenni. De a citromfű nem csupán belsőleg nyugtat és gyógyít. A növény levelét a fürdővizedhez is teheted, így könnyen ellazít egy hosszú, stresszes nap után.

50-60 g szárított citromfűlevelet egy liter vízben forralj fel. Hagyd állni tíz percig, majd szűrd le. A főzetet add a fürdővizedhez, majd merülj bele a nyugtató hullámokba.

Ezt is szeretjük