Vírusölő, antibakteriális és természetes nyugtató: a citromfű gyógyító hatása

A citromfű igazi csodaszer, számos jótékony hatását érdemes az utolsó cseppig kihasználnod.

citromfu-tea
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár sokan a kolostori orvoslás legfontosabb gyógynövényének tartják a citromfüvet, meglepő módon hiányzik a régebbi orvosi művekből. A Nagy Károly korából származó lorschi gyógyszerkönyv egy szóval sem említi, bár összesen több mint ötszáz növényt sorol fel. Más ismert receptgyűjteményekben és gyógynövényekről szóló írásokban is hiába keresnéd.

A citromfű - Melissa officinalis - feltehetőleg csak a 10. vagy 11. században jutott el az arabokkal Európába, ahol főként kolostorkertekben termesztették. A gyógyászatban alkalmazott levele legfontosabb hatóanyagként illóolajat tartalmaz, melynek legfőbb alkotórészei a citronellal és a citral.

Sajnos csak nagyon csekély mennyiségű olaj van a levélben, ezért drága a citromfűolaj. A növényben ezenkívül cseranyagok, keserűanyagok és flavonoidok találhatók.

Vírusölő és antibakteriális

A citromfű vírusok elleni - antivirális - hatását kísérleti alapon igazolták, ide tartoznak a gyulladásgátló és antimikrobás hatások is. Ahogyan általában a citrusfélék, úgy a citromfű is kiválóan elbánik a vírusokkal, baktériumokkal.

Ezért például influenzás időszakban érdemes a természet erejéhez fordulni, ugyanis a gyógynövény antibakteriális hatású. A belőle készült illóolaj kitisztítja a légutakat, és megszünteti a kellemetlen orrfolyásos, torokfájásos, köhögéses tüneteket. Így a nátha néhány nap alatt elmúlik.

Gyulladáscsökkentő

A citromfűben nagy mennyiségben megtalálhatók az úgynevezett cseranyagok vagy cserzőanyagok, amelyekről köztudott, hogy a fehérjekicsapódást segítik elő. Ez a folyamat vékony védőréteget képez a nyálkahártyán, segítségével megszüntetőek a gyulladások és kitisztíthatók a sebek.

Például torokgyulladás esetén, illetve kisebb sérülések - égési vagy vágási sebek - kezelésénél a növény igazi gyógyír lehet, hiszen fertőtlenítő hatása révén pillanatok alatt rendbe hozza a sérült felületet. A cseranyagokkal azonban vigyáznod kell, hosszas használatuk mellett májkárosodás is felléphet, így érdemes tényleg csak abban a néhány rendkívüli helyzetben bevetni.

Nyugtató hatású

A citromfűben található anyagok a feszült idegállapotot is jól kezelik, legyen az lelki eredetű probléma vagy éppen megmérettetés előtti nyugtalanító helyzet. A híres apátnő, Hildegard von Bingen is azért dicsérte a citromfüvet, mert úgy vélte, felvidítja a szívet. Olyannyira nagyra tartotta a citromfű nyugtató erejét, hogy meg volt győződve róla, hogy a növény 15 más gyógynövény erejét hordja magában.

Így használd!

A citromfű nyugtató hatásának felhasználására leginkább teakészítmények szolgálnak, ugyanakkor a növényt frissen préselt lé formájában is árulják, amiből napi kettő-négy evőkanállal kell bevenni. De a citromfű nem csupán belsőleg nyugtat és gyógyít. A növény levelét a fürdővizedhez is teheted, így könnyen ellazít egy hosszú, stresszes nap után.

50-60 g szárított citromfűlevelet egy liter vízben forralj fel. Hagyd állni tíz percig, majd szűrd le. A főzetet add a fürdővizedhez, majd merülj bele a nyugtató hullámokba.

Ezt is szeretjük