Ilyen durva tüneteket okozhat, ha penész van a lakásban: ezt teheted ellene!

A penészedés által okozott tünetek sokak életét megkeserítik.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hideg idő beköszöntével sem könnyebbülhetnek meg az allergiások, az allergén gombák koncentrációja ugyanis ilyenkor is magas lehet, sőt, nedves időjárás esetén jelentősen meg is emelkedhet.

A leggyakoribb penészallergiát okozó gombafajok a Penicillium és Aspergillus gombák, melyek elszaporodásának kedvez, ha a lakásban tartósan magas, 70% körüli a páratartalom. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa a problémáról beszélt.

A szabadban is fennáll a probléma

Az idei időjárás nagyon kedvez a kültéri gombák elszaporodásának is. A szokatlanul enyhe ősz, majd a csapadékosabb napok után sokaknál jelentkeznek allergiás tünetek a szabadban is. Kültéren a Cladasporium és az Alternaria fajokhoz tartozó gombák spórái okoznak panaszokat.

Ezek rothadó vegetáción élnek, így elsősorban az avarban vannak nagyobb mennyiségben jelen. Penészgomba-allergiások számára a manapság közkedvelt talajtakaró sem jó választás, mivel a nedves környezetben a gombák könnyen megjelenhetnek.

Gombák a lakáson belül

A jól szigetelt falak és korszerű nyílászárók hátulütője, hogy általuk nem biztosított a lakások folyamatos szellőzése. Az olyan otthonokban, ahol nincs a nyílászáróba épített szellőző berendezés, a téli időszakban folyamatos gondot jelent a magas páratartalom.

A zárt lakásban rengeteg pára termelődik csak a lélegzéstől is. Ehhez jön még a főzés, fürdés és mosás, teregetés során keletkező nedvesség, ami ha a levegőbe kerül, a lakás leghűvösebb pontjain fog lecsapódni. A házak északi falain, a sarkokban, ablakok mellett megjelenik a jól látható sötét elszíneződés.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A penészgomba-allergia tünetei és kezelése

A tünetek hasonlóak bármiféle más légúti allergiás betegséghez. Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés, súlyosabb esetben asztmatikus köhögés, sípolás, nehézlégzés fordulhat elő. A kivizsgálásnál először pontosan azonosítani kell a kiváltó okot.

Beltéri allergén esetén a forrást meg kell szüntetni, és akkor a tünetek is javulni fognak. A penészes falfelületet penészeltávolító szerekkel kell letisztítani, ha azonban a penész újra megjelenik az adott részen, akkor nem elég a lemosás, hanem fel kell deríteni a kiváltó okokat is.

Ez lehet a lakás túl magas páratartalma vagy valamilyen szerkezeti hiányosság, a nem megfelelő szigetelés. A panaszokat tüneti kezeléssel lehet csillapítani, ám ha a gombák tartósan jelen vannak a környezetben, akkor célszerűbb a hosszú távú megoldást választani. Az allergén-immunterápiával több évre tartósan lehet megszüntetni az allergiás tüneteket.

Praktikák a gombák ellen

A gombák megjelenéséhez ideális körülményt biztosít a magas páratartalom és a sötét. A lakás páratartalmát légnedvesség-mérővel ellenőrizd. Fontos, hogy 40-60% között próbáld tartani, és ne legyen tartósan 70%.

Ennek érdekében gyakrabban, de rövidebb ideig szellőztess. Ha több gyerek is van a családban, és gyakrabban mosol, akkor hasznos lehet szárítógépet beszerezni. Az építészeti hiányosságokat mielőbb pótolni kell.

Ám ha erre épp nincs lehetőséged, akkor érdemes a lakás külső falairól a nagyobb szekrényeket elhúzni, a falvédőt és képeket eltávolítani. A páratartalom csökkentéséhez hasznos elektromos páramentesítő készüléket működtetni.

Ezt is szeretjük