Ilyen durva tüneteket okozhat, ha penész van a lakásban: ezt teheted ellene!

A penészedés által okozott tünetek sokak életét megkeserítik.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hideg idő beköszöntével sem könnyebbülhetnek meg az allergiások, az allergén gombák koncentrációja ugyanis ilyenkor is magas lehet, sőt, nedves időjárás esetén jelentősen meg is emelkedhet.

A leggyakoribb penészallergiát okozó gombafajok a Penicillium és Aspergillus gombák, melyek elszaporodásának kedvez, ha a lakásban tartósan magas, 70% körüli a páratartalom. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa a problémáról beszélt.

A szabadban is fennáll a probléma

Az idei időjárás nagyon kedvez a kültéri gombák elszaporodásának is. A szokatlanul enyhe ősz, majd a csapadékosabb napok után sokaknál jelentkeznek allergiás tünetek a szabadban is. Kültéren a Cladasporium és az Alternaria fajokhoz tartozó gombák spórái okoznak panaszokat.

Ezek rothadó vegetáción élnek, így elsősorban az avarban vannak nagyobb mennyiségben jelen. Penészgomba-allergiások számára a manapság közkedvelt talajtakaró sem jó választás, mivel a nedves környezetben a gombák könnyen megjelenhetnek.

Gombák a lakáson belül

A jól szigetelt falak és korszerű nyílászárók hátulütője, hogy általuk nem biztosított a lakások folyamatos szellőzése. Az olyan otthonokban, ahol nincs a nyílászáróba épített szellőző berendezés, a téli időszakban folyamatos gondot jelent a magas páratartalom.

A zárt lakásban rengeteg pára termelődik csak a lélegzéstől is. Ehhez jön még a főzés, fürdés és mosás, teregetés során keletkező nedvesség, ami ha a levegőbe kerül, a lakás leghűvösebb pontjain fog lecsapódni. A házak északi falain, a sarkokban, ablakok mellett megjelenik a jól látható sötét elszíneződés.

A penészgomba-allergia tünetei és kezelése

A tünetek hasonlóak bármiféle más légúti allergiás betegséghez. Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés, súlyosabb esetben asztmatikus köhögés, sípolás, nehézlégzés fordulhat elő. A kivizsgálásnál először pontosan azonosítani kell a kiváltó okot.

Beltéri allergén esetén a forrást meg kell szüntetni, és akkor a tünetek is javulni fognak. A penészes falfelületet penészeltávolító szerekkel kell letisztítani, ha azonban a penész újra megjelenik az adott részen, akkor nem elég a lemosás, hanem fel kell deríteni a kiváltó okokat is.

Ez lehet a lakás túl magas páratartalma vagy valamilyen szerkezeti hiányosság, a nem megfelelő szigetelés. A panaszokat tüneti kezeléssel lehet csillapítani, ám ha a gombák tartósan jelen vannak a környezetben, akkor célszerűbb a hosszú távú megoldást választani. Az allergén-immunterápiával több évre tartósan lehet megszüntetni az allergiás tüneteket.

Praktikák a gombák ellen

A gombák megjelenéséhez ideális körülményt biztosít a magas páratartalom és a sötét. A lakás páratartalmát légnedvesség-mérővel ellenőrizd. Fontos, hogy 40-60% között próbáld tartani, és ne legyen tartósan 70%.

Ennek érdekében gyakrabban, de rövidebb ideig szellőztess. Ha több gyerek is van a családban, és gyakrabban mosol, akkor hasznos lehet szárítógépet beszerezni. Az építészeti hiányosságokat mielőbb pótolni kell.

Ám ha erre épp nincs lehetőséged, akkor érdemes a lakás külső falairól a nagyobb szekrényeket elhúzni, a falvédőt és képeket eltávolítani. A páratartalom csökkentéséhez hasznos elektromos páramentesítő készüléket működtetni.

Ezt is szeretjük