5 láthatatlan dolog, ami komoly allergiát okoz

Folyik a könnyed? Köhögsz? Nem tudod, miért? Az allergia okozói gyakran titokban támadnak. Ismerd meg a rejtett bűnösöket!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A civilizációs betegségnek számító allergia egyre gyorsabban terjed. Sokan a parlagfűre reagálnak érzékenyen, ám számos egyéb allergénnel is találkozhatsz a hétköznapok során - gyakran anélkül, hogy tisztában lennél vele, milyen veszély is leselkedik rád. A kellemetlenségeket okozó anyagok ott vannak a szőnyegedben, a cipődben vagy épp a tálalószekrényedben.

A padlószőnyeg lakói

Első ránézésre rendkívül praktikus megoldásnak tűnik a padlószőnyeg, hiszen nem csúszik el, valamint kellemes hő- és hangszigetelést biztosít. Azzal viszont, hogy csak egyszer kell lefektetni, és soha többé nem mozdul el, bizonyos kellemetlenségek is együtt járnak. Tisztítása ugyanis jóval körülményesebb, mint a hagyományos szőnyegeké, hiszen nem lehet kiporolni, ráadásul nem hajthatod fel, hogy lásd, mi minden van alatta.

A szőnyegpadló alatt könnyen elszaporodhatnak a poratkák, de a penészgombák számára is ideális terepet biztosít - hiszen leszigeteli az alatta lévő betonréteget, minek következtében az nem tud szellőzni. Ha félévente egyszer speciális tisztítógéppel átmosod a szőnyeget, az már elegendő lehet ahhoz, hogy a penészgombák szaporodásnak induljanak. A poratkák és penészgombák belélegezve irritálhatják a légzőszerveket, fejfájást okozhatnak, szerepet játszhatnak az asztma kialakulásában, valamint kellemetlen bőr- és szemviszketést okozhatnak.

Mit tehetsz ellenük?

Megoldást jelenthet a helyzetre, ha beszerzel egy olyan porszívót, mely a hagyományos tisztítógépekhez képest hatékonyabb szűrőerővel rendelkezik. Vásárolj úgynevezett HEPA-szűrővel ellátott porszívót, mely megtisztítja azt a levegőt is, ami keresztüljut a porzsák anyagán, és visszakerül a levegőbe. Ennek segítségével eredményesebben védekezhetsz a penészgomba spórái és a poratkák ellen. A legjobb azonban, ha száműzöd a padlószőnyegeket a lakásból.

Fémek az allergia mögött

Ha egy bizonyos fémből készült ékszerre vagy allergiás, általában elég gyorsan kiderül a baj. Előfordulhat azonban, hogy a hajfestékben lévő kobalt vagy a cipődben lévő króm okozza a kellemetlen tüneteket - erre pedig nehéz rájönni.

A kutatók egyetértenek abban, hogy a fémallergia kialakulása összefüggésbe hozható az immunrendszer úgynevezett T-sejtjeivel, melyeknek a betegségmegelőzésben van döntő szerepük. Arra azonban egyelőre nem derült fény, hogy pontosan hogyan is járulnak hozzá az allergiás reakció kialakulásához.

Kobalt

Az ezüstszürke, csillogó anyag elsősorban a fémmel, kerámiával vagy festékkel dolgozókat fenyegeti. Mivel azonban az anyag megtalálható egyes hajfestékekben, izzadásgátlókban és - nikkellel ötvözve - ékszerekben is, érdemes odafigyelned a fejbőrön vagy a hónaljon jelentkező viszketésre, hólyagokra is.

Króm

A különböző fémekkel kapcsolatos érzékenység gyakran összefügg: ha például allergiás vagy a kobaltra, 40% esélyed van rá, hogy a króm is kellemetlen, viszkető tüneteket váltson ki belőled.

Ha a talpadon vagy a sarkadon fedezel fel hólyagokat, esetleg viszketést tapasztalsz ezen a területen, előfordulhat, hogy a króm áll a kellemetlen tünet hátterében. A közkedvelt fémet ugyanis nem csupán az ékszergyártásban alkalmazzák, hanem cserzőanyagként is használják a cipőgyártás során.

Nikkel

Szinte minden bizsuban megtalálható, így, ha kedveled a csillogó ékszereket, nehezen kerülheted el. Ráadásul a nikkelt az evőeszközök gyártásakor is előszeretettel használják, így az étkezések során szinte észrevétlenül töltöd fel a szervezeted vele. Ha allergiás vagy az anyagra, könnyen kaphatsz vöröslő bőrkiütéseket tőle. Amennyiben az allergiavizsgálat során bebizonyosodott a nikkelérzékenységed, keresd a nikkel-frei felirattal ellátott termékeket.

Kontaktlencse a háttérben

A folyamatos könnyezés nem feltétlenül a parlagfűszezonnak tudható be, okozhatja a kontaktlencse is. Szinte semmit nem jelent, hogy évek óta gond nélkül hordod, az allergizálódás ugyanis bármikor bekövetkezhet.

Ma már számtalan alapanyagból állítanak elő lencséket, melyek egyre jobban idomulnak a szemhez, így viselésük is kényelmesebb. Egészen addig, míg nem okoz allergiás reakciókat - erre pedig leggyakrabban az akrilátból készült kontaktlencsék képesek.

Ha sikerült azonosítani a problémát, valószínűleg lencsecserével megoldható az irritáció. Ugyanakkor maga a tárolófolyadék is okozhat gondot, így erre is érdemes odafigyelned. Ha bármilyen rendellenességet tapasztalsz, feltétlenül beszélj szemészorvosoddal, és jelentkezz be allergiavizsgálatra is.

OLVASD EL EZT IS!

no kosztum
  • emésztőrendszeri betegség
  • munkahelyi ártalmak

Folyamatos időhiány? - 3 betegség, ami 10 éven belül utolér

Ezt is szeretjük