A 6 leggyakoribb tévhit az allergiákkal kapcsolatban: nem csak gyerekkorban alakulhat ki
Az allergiával kapcsolatban jelenleg is terjednek különböző tévhitek, amikről allergológus szakorvos beszélt.

allergia felnőttként
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az allergiával kapcsolatban rengeteg a homályos folt, tévhitek terjednek az emberek között, és vannak olyan kérdéskörök, amik igen gyakran előfordulhatnak.

Vajon allergia felnőtt korban is kialakulhat? Mi történhet, ha nem kezeltetem? Léteznek allergénmentes háziállatok? Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, melyek a leggyakoribb tévhitek az allergiákkal kapcsolatban.

Csak megfáztam, ezek náthás tünetek

Az első és legfontosabb a tünetek felismerése. Ne legyintsünk, ha valaki évről évre mindig ugyanabban a hónapban, hónapokban lesz “náthás”. Az elhúzódó tüneteket ne fogjuk a gyenge immunrendszerre, különösen, ha az ismert náthás tünetek - orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés - a szokásos kezelés mellett sem múlnak, és egyéb, náthára nem jellemző panaszok - torok-, orr- és szemviszketés, könnyezés - is jelentkeznek. 

GettyImages-1265265543
Fotó: Hispanolistic / Getty Images Hungary

Allergia télen nem jelentkezhet

A téli hónapokban persze könnyen úgy tűnhet, hogy egyik betegség követi a másikat, még ki sem gyógyultunk az egyik náthából, máris itt a másik. Valójában az elhúzódó panaszokat a hidegebb hónapokban is kiválthatja légúti allergia. Ekkor a lakáson belüli allergének - háziporatka, penészgomba és háziállatok - okozhatnak tüneteket. 

A csupasz háziállat allergénmentes

Sajnos elterjedt tévhit, hogy a szőr nélküli házi kedvenceket allergiások is nyugodtan tarthatják. A valóságban azonban nemcsak az állat szőre, hanem a nyála és az ürüléke is allergizálhat. A tünetek súlyossága mindig az egyéni érzékenységtől függ, illetve az is megfigyelhető, hogy a macskák kétszer gyakrabban okoznak allergiát, mint a kutyák. Teljes mértékben hipoallergén háziállat nem létezik, így allergia esetén számítani kell a tünetek jelentkezésére még csupasz háziállat esetén is.

Ha eddig nem voltam allergiás, már nem is leszek

Nagyon gyakori, hogy a betegek meglepetten tapasztalják, ha váratlanul, az egyik évben szokatlan tüneteik jelentkeznek. Éveken keresztül gond nélkül nyaraltak például a Balaton-parton augusztusban - ami parlagfű szempontjából az egyik legfertőzöttebb területnek számít -, de most szűnni nem akaró szénanáthás tünetek határozzák meg a mindennapjaikat. Allergia nemcsak gyermek-, hanem felnőttkorban is jelentkezhet, számoljunk ezzel a lehetőséggel is, ha erre utaló tüneteink jelentkeznek.

A kezelést elég akkor kezdeni, ha tüneteim vannak

Allergia ellen létezik tüneti kezelés. Ez általában valamilyen antihisztamin-tartalmú tabletta szedését jelenti, szteroidtartalmú orrspray-vel, szükség szerint szemcseppel. Ezeket a készítményeket évről évre, mindvégig használni kell az allergiaszezonban azért, hogy a tünetek ne jelentkezzenek. Ma már vannak korszerű tüneti készítmények, melyeket valóban elég a tünetek megjelenésekor elkezdeni, gyorsan hatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az allergén immunterápia azonban az allergiakezelés másik típusa, amely oki terápia, tartós megoldást nyújt az allergiás tünetek ellen. Ezt sokkal előbb, az allergén növény virágzását megelőzően minimum két-három hónappal korábban el kell kezdeni. Ezt a kezelést viszont csak 3-5 éven át kell évente ismételni, mert a segítségével akár 10-12 év tünetmentes időszakot is elérhetünk. 

Ez csak allergia!

Mivel a légúti allergiák kezdetben többnyire enyhe tüneteket okoznak, ezért az érintettek hajlamosak azt gondolni, hogy „egy kis nátha miatt” nem kell aggódniuk. Ha azonban a légúti allergia nincs megfelelően kezelve, az nemcsak az életminőségre hat - ugyan ki választaná önként az éjszakai orrdugulást vagy a légkondicionált szobát a nyári melegben strand helyett? - de komoly szövődményeket is okozhat.

GettyImages-1169533483
Fotó: microgen / Getty Images Hungary

A tartós orrnyálkahártya-gyulladás gyakoribb légúti betegségekhez vezethet, idővel újabb allergiák jelentkezhetnek, és asztma is kialakulhat. Ne legyintsünk tehát az allergiára, ha panaszaink vannak, forduljunk orvoshoz időben, hogy személyre szabott kezelést kapjunk. 

Orrfolyást, tüsszögést okoz ez a 8 szobanövény

Bár a szobanövények a lakás díszei, sajnos meg is keseríthetik az ember életét, akár észrevétlenül is. Egyes fajták ugyanis kellemetlen allergiát okozhatnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük