Nyáron nemcsak a pollenek okozhatnak allergiát - Számos oka lehet a kellemetlen tüneteknek
A szakember szerint nemcsak a pollenek, hanem még számos más tényező is kiválthatja nyáron az allergiás tüneteket.

nyári-allergia2
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár sokak számára nemcsak a pihenésről és a várva várt nyaralásról szól, hanem a pollenekkel való küzdelemről is. Ilyenkor ugyanis számtalan allergiát okozó növény virágzik, amelyek kellemetlen tünetekkel járnak az arra érzékenyek számára.

Az évszak elején leginkább a különböző fűfélék válthatnak ki allergiás reakciót, augusztusban pedig a parlagfű és a fekete üröm keseríthetik meg a mindennapokat. Ráadásul a pollenek mellett a napfény, a meleg és a rovarcsípések is allergiás panaszokkal járhatnak.

Allergia esetén megoldás lehet az orrspray, de veszélyes is lehet

A nyáron megjelenő allergiás nátha jelei elsősorban a vizes orrfolyás, orrviszketés és -dugulás, illetve tüsszögés, amelyekhez égő és viszkető szemek, könnyezés, valamint torok- és fülviszketés is társulhat.

nyári-allergia1
Fotó: Martin Leigh / Getty Images Hungary

Nyáron a levegő tele van láthatatlan pollenekkel, amelyek megtapadnak a nyálkahártyán. A szervezet védekezőrendszere ilyenkor beindul, ez pedig sokszor elviselhetetlen panaszokat okoz az allergiásoknak. A tünetek erőssége egyénenként változó, azonban minden allergiásnak ajánlott a szezonra felkészülni.

A korábbi években bevált allergiaelleni gyógyszereket már a várható pollenszezon kezdete előtt 1-2 héttel érdemes elkezdeni, mert úgy a leghatékonyabbak. Kifejezett orrtünetek esetén gyakran az orrspray-k válnak be leginkább, azonban nem mindegy, melyiket választják a betegek. A gyógyszertárakban recept nélkül elérhető készítmények többsége csak átmenetileg használható, hosszabb távon hozzászokás lehetséges, és károsíthatják az orrnyálkahártyát. Az allergiás tünetek azonban sokszor hetekig-hónapokig tartanak, ilyen hosszú ideig csak az orvos által receptre felírt orrspray-k jöhetnek szóba.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Érdekes, hogy ezek a készítmények akár a szem égő, viszkető érzését, pirosságát, könnyezését is enyhíthetik. Fertőzést jelezhet, ha egyoldali tünetek, szemkörnyéki és/vagy arcduzzanat, sűrű, színes orrváladékozás, fejfájás, láz is fellép, ilyenkor mindenképpen fül-orr-gégész szakorvosi vizsgálatra van szükség. Asztmára utalhat, ha nehézlégzést, fulladást, sípoló légzést, esetleg fizikai terhelés után jelentkező köhögést vagy mellkasi feszülő érzést tapasztalunk, ilyenkor pulmonológus szakorvost is fel kell keresni - mondta dr. Kraxner Helga, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész, audiológus, allergológus szakorvosa.

Fontos kerülni az allergéneket

Allergia esetén érdemes átnézni egy pollentérképet és egy pollennaptárt is a nyári szabadság megtervezése előtt, így csökkentve az allergiás tünetek kialakulásának valószínűségét. Ám otthon tartózkodás vagy munkába járás esetén sem árt megfogadni néhány tanácsot. A pollenkoncentráció jellemzően a hajnali, reggeli órákban a legmagasabb, ezért ezekben a napszakokban nem ajánlott szellőztetni. Légkondicionált helyiségben enyhülhetnek az allergiás tünetek, a rendszeresen cserélt szűrő ugyanis meggátolja, hogy a virágpor a beltéri levegőbe jusson.

nyári-allergia3
Fotó: energyy / Getty Images Hungary

Tévhit, hogy a klíma rossz hatással lenne az allergiásokra, de nem szabad túlságosan lehűteni az épületet a kinti hőmérséklethez képest, mert könnyen megfázás lehet a vége. Emellett ajánlott a gyakoribb hajmosás, mivel a pollenek a hajról a párnára tapadhatnak, éjjel pedig fokozhatják a tüneteket. A ruhákat naponta tisztára kell cserélni, mosás után pedig inkább beltérben ajánlott szárítani, hiszen ez is hozzájárulhat a tünetek csökkentéséhez.

A keresztallergia is veszélyes lehet

- Nem mindegy az sem, hogy allergiásként milyen ételeket fogyasztunk. Bizonyos élelmiszerek - főként zöldségek és gyümölcsök - fogyasztása esetén keresztallergia léphet fel pollenek és ételek között. Például a dinnyefélék, a banán, a kivi, az uborka és a cukkini néhány allergénmolekulájának szerkezete kémiailag nagyon hasonlít a parlagfűére, így a szervezetünk ezeket hasonló allergénként érzékelheti, mint magát a parlagfüvet, és allergiás reakcióval reagál. Ez az arc, ajak, száj, nyelv duzzanatával, viszketéssel, esetleg hólyagok megjelenésével jár - figyelmeztet a szakember.

nyári-allergia4
Fotó: beats3 / Getty Images Hungary

Allergiás nátha esetén tartós megoldást jelenthet az allergénspecifikus immunterápia, amely során tisztított allergénkivonatot juttatnak az allergiás egyén szervezetébe szájon át vagy injekciós formában, napi vagy heti-havi rendszerességgel. Ezzel a módszerrel a szervezet fokozatosan hozzászokik az adott allergénhez, ami a tüneteket okozza, vagyis módosul az immunválasz. Az immunterápiás készítmények elérhetők a leggyakoribb nyári allergének mindegyikére, így fűkeverékre, parlagfűre és fekete ürömre egyaránt.

Gyermekeknél is alkalmazhatók, általában ötéves kor felett. Az allergénspecifikus immunterápia célja, hogy a tünetek súlyosbodását megakadályozza, például az eredetileg allergiás náthának induló betegség ne menjen át allergiás asztmába, illetve az allergének köre ne terjedjen ki évről évre egyre több allergénre. Sikeres immunterápia esetén hosszú távú tünetmentesség érhető el.

Vigyázni kell a napfénnyel és a rovarokkal is

Nyáron nemcsak az említett növényekre, hanem az egyéb, allergiát kiváltó tényezőkre is érdemes odafigyelni. A napfénytől például az UV-sugárzás káros hatásai mellett a napallergiás tünetek előfordulása miatt is fontos óvni a bőrt. Az arra érzékenyeknél ugyanis piros foltok, apró duzzanatok, csalánkiütés, illetve viszkető és fájó hólyagok jelenhetnek meg a nap által ért bőrfelületeken, elsősorban a kézháton, karokon, dekoltázson, lábháton és a lábszáron.

nyári-allergia5
Fotó: Brigitte Sporrer / Getty Images Hungary

A napsugárzást követően percekkel vagy néhány órán belül jelentkező tünetek kialakulása világosabb bőrtípus esetén gyakoribb, de mindenféle bőrtípusú embert érinthet, és a genetikai hajlam is szerepet játszik benne. Megfelelő óvintézkedésekkel - szellős, egész testet takaró ruházat és napszemüveg viselete, napfény kerülése, szoláriumhasználat mellőzése - enyhe esetben nem jelentkeznek a tünetek, a már meglévők pedig két-három nap elteltével megszűnnek. Ha mégsem, akkor a fényérzékenység alapos kivizsgálására és orvosi kezelésre van szükség.

nyári-allergia7
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

A pollenallergia mellett nyáron megszaporodnak a rovarcsípések is, ám ezeknek szerencsére csak kis része jár allergiás reakcióval. A csípés helyén jellemzően kipirosodik a bőr, és viszkető-fájó duzzanat keletkezik. Egy bögölycsípés akár lázat is okozhat, a csípés helye pedig begyulladhat, fájhat. A nagy, helyi reakció azonban még nem jelent allergiát. Allergia esetén testszerte jelentkeznek a tünetek, a csípéstől távol is csalánkiütés, duzzanat keletkezhet, ami akár életveszélyes állapotig fokozódhat, kórházi kezelést tehet szükségessé.

Ha ilyen már előfordult, akkor a betegnek mindig magánál kell hordani egy önbeadásra alkalmas injekciós készítményt, és szükség esetén alkalmazni. Normál reakció esetén a csípéseket bőrnyugtató krémekkel ajánlott kezelni, ám ha a tüneteink nem enyhülnek, indokolt lehet egy orvos felkeresése. Hazánkban a legsúlyosabb allergiás reakciót a méhek családjába tartozó rovarok okozhatják.

nyári-allergia6
Fotó: Gewoldi / Getty Images Hungary

- Ha tudjuk, hogy allergiásak vagyunk rá, tudassuk ezt környezetünkkel, és feltétlenül hordjuk magunknál az életmentő injekciót! - hangsúlyozta dr. Kraxner Helga. Immunterápia méh- és darázscsípés-allergia esetén is lehetséges, amit intenzív osztályos háttérrel rendelkező, súlyos, allergiás reakció ellátására felkészült centrumokban végeznek.

Orrfolyást, tüsszögést okoz ez a 8 szobanövény: sokan nem tudják, hogy allergizálnak

Szépek, de sok kellemetlenséget is okozhatnak allergia esetén.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük