Itt az új őrület: por állagú alkohol
Amerikában lassan kapható lesz a porított alkohol. Fogyasztását könnyebb lesz túladagolni.
Az alkoholporok új márkáját engedélyezték az Egyesült Államokban. Az italba keverhető vagy ételre szórható alkoholpor ősztől lesz kapható.
A termék használata azonban nem veszélytelen.
Miért jó az alkoholpor?
A Palcohol márkájú por hét változatát hagyta jóvá az alkohol és a dohány adójával és kereskedelmével foglakozó amerikai hatóság - TTB. A változatok között Cosmopolitan- és a Margarita-ízű por is szerepelt - tudósított a The Daily Telegraph online kiadása.
A gyártó a termékkel a folyékony alkohol folyamatosan emelkedő árára kíván megoldást nyújtani: koncerten, sporteseményen nem kell megvenni az adóval és borravalóval együtt méregdrága italt, hanem elég bevinni a port, elkeverni, és töredékáron ugyanolyan jót inni - olvasható a honlapjukon.
Ételre is szórható?
A port ételekre is lehet szórni, a gyártó a grillszendvicsre rumízűt, salátára Cosmopolitant, a reggeli főtt tojásra vodkaízűt ajánl, természetesen csak a kész ételre, mert főzés közben az alkohol elpárologna, ezzel pedig célját vesztené a merész fűszerezés.
A Palcohol azonban törölte honlapjáról a fenti két ajánlást, és azzal mentegetőzött, hogy nem a végleges szöveg került ki az oldalra. Arra kérte az esetleges korábbi látogatókat, dobják ki, amit az előző változatról kinyomattak. Terméküket csak alkohol eladására jogosult helyeken fogják árusítani, és remélik, felelős és törvényes módon fogyasztják majd a vásárlók - olvasható a weboldalon.
Nem újdonság
Daniel Christopherson szabadalmi jogász egy italokról szóló blogban arra hívta fel a figyelmet, hogy az alkoholpor nem új ötlet, hasonló termékeket árulnak már Németországban és Japánban, de az Egyesült Államokban is forgalmaznak ilyesmit.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Milyen veszélyei vannak?
A honlap által korábban ajánlott, majd visszavont víz nélküli felhasználási forma komoly veszélyeket rejt magában.
Hozzáadott víz hiányában ugyanis nem érezhető igazán mennyi alkoholt juttatsz a szervezetedbe, ám ettől függetlenül a gyomorba kerülve garantált a hatás. A termék tehát víz nélkül vagy kevesebb vízzel fogyasztva könnyebben túladagolható.
A Palkohol ezen kívül por állagának köszönhetően akár fel is szippantható. Ezt az alternatívát azonban maga a gyártó sem ajánlja: állítása szerint körülbelül félcsészényit kellene felszippantani belőle a kívánt hatás elérése érdekében.
Hogyan működik?
Az alkoholpor alapját ciklodextrineknek nevezett különleges cukorszármazékok képezik. Ezek a hat-nyolc szőlőcukor-molekula összekapcsolódásából létrejövő gyűrűk képesek idegen anyagok - például alkohol - befogadására, majd annak kiengedésére megfelelő körülmények között. Ezeket a molekulákat használják például gyógyszergyártás során is.
OLVASD EL EZT IS!
- sör
- alkohol
Kutatók állítják: a sörfogyasztás egészséges!
- tudomány
- alkohol