Kutatók állítják: a sörfogyasztás egészséges!
Mennyi a napi limit?
Mértékkel fogyasztva a sör védi az egészségedet!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor valaki az alkoholos italok jótékony hatásait említi, az emberek többségének a bor jut eszébe. Ennek oka, hogy a közfelfogás szerint a vörösbor rendszeres fogyasztása esetén kisebb az esélye a szívbetegségek kialakulásának.

Szakemberek szerint viszont a mérsékelt sörfogyasztás is hasonló eredményhez vezethet.

Mi van a sörben?

Kutatók szerint a sör folsavat, vitaminokat - elsősorban B-vitaminokat -, vasat és kalciumot tartalmaz. Ezek az összetevők hozzájárulnak egészséged hosszú távú megőrzéséhez. A sör egészségre gyakorolt hatása ugyanakkor természetesen függ az adott ital típusától is, valamint attól, hogy milyen összetevőket használtak fel a főzésnél.

Charlie Bamforth, a Kaliforniai Egyetem élelmezéstudományi tanszékének vezető professzora szerint az újfajta sörök már sokkal egészségesebbek, nem tartalmaznak mesterséges tartósítószereket, és organikus anyagokból készülnek.

A professzor az egészséges sörök közé sorolja az antioxidánsokat tartalmazó gyümölcsökkel ízesített söröket is - a biztonság kedvéért azonban nem árt vásárláskor áttanulmányoznod az összetevők listáját.

Betegségek, amelyeket sörfogyasztással elkerülhetsz

Ahogy a bor, úgy a sör mérsékelt fogyasztása is növeli szervezet HDL koleszterin-szintjét, azaz az úgynevezett védőkoleszterin-szintet. Ezzel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Szívvédő sör

Dr. R. Curtis Ellison, a Bostoni Egyetem Orvostudományi Karának professzora a krónikus betegségek és a mérsékelt alkoholfogyasztás közötti kapcsolatot kutatta. Felméréséből kiderült, hogy 20%-kal kisebb esély volt a szív- és érrendszeri betegségben való elhalálozásra azoknál, akik az év 120-365 napján fogyasztottak - mérsékelt mennyiségben - szeszes italt, mint azoknál, akik csak ritkán éltek vele.

Véd a csontritkulástól is

Jó hír a sör kedvelőinek, hogy nemcsak a bor nyújthat védelmet a csontritkulás kialakulása ellen, hanem a folyékony kenyér is. A Tufts Egyetem étrend-értékelési és epidemiológiai kutatási programja során 2471 férfit és menopauzán átesett nőt vizsgáltak, akik közül a mértékletes sör-, illetve borfogyasztóknak nagyobb volt a csontsűrűsége, mint azoknak, akik egyáltalán nem ittak alkoholt.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A mérséklet sörfogyasztás jótékony hatást gyakorol a vérlemezkékre, segít a gyulladások megelőzésében, erősíti az egészséges ember immunrendszerét, valamint oldja az idegrendszeri feszültséget. Ha választanod kell sör és bor között, az ízlésednek megfelelő mellett tedd le a voksot, hiszen mindkettőnek megvan a maga pozitív egészségügyi hatása. Viszont csak az egészséged javítása érdekében nem érdemes rászoknod alkoholos italokra, mozogj inkább heti több alkalommal, illetve egyél több rostban gazdag zöldséget-gyümölcsöt!

Végy példát a spanyolokról, adj le pár kilót sörivással!

Spanyol kutatók 1249, 57 év fölötti nőt és férfit tesztelek, hogy kiderítsék, vajon a borhoz hasonlóan a sörnek is vannak-e egészségügyi szempontból kedvező hatásai.

A tapasztalatok szerint azoknál, akik rendszeresen és mértékletesen fogyasztottak sört, kisebb eséllyel alakult ki cukorbetegség, kevésbé jellemezte őket magas vérnyomás, és testük jóval kevesebb zsírtartalommal rendelkezett.

Tehát ki lehet jelenteni, hogy a mértékletes sörfogyasztás útját állja az elhízásnak, egy kis segítséggel pedig még fogyáshoz is vezethet. A spanyol kutatók szerint a sörfogyasztás, a testmozgás és az egészséges étrend kombinációjával biztos lehetsz benne, hogy le fognak menni rólad a kilók. Dr. Ramon Estruch, a kutatás vezetője szerint a sörhasat nem elsősorban a sör okozza, hanem a zsíros ételek, a testmozgás hiánya, de a mértéktelen ivászat is szerepet játszhat a kialakulásában.

Mennyi az annyi?

Andrea Giancoli szerint számos sörfogyasztó nincs tisztában azzal, mennyit ihat ahhoz, hogy az egészsége javuljon, ne pedig károsodjon. A jelenlegi kutatások szerint a pozitív hatás eléréséért legfeljebb két adag - 350-400 milliliter - sört szabad inni három-négy alkalommal egy héten.

Ennek a mennyiségnek a túllépése már nem szolgálja az egészségedet. Korábbi cikkünkből bővebben olvashatsz a heti alkohollimitről.

Mi történik, ha átléped a limitet?

Az alkohol a véráramba kerülve eljut a májba és a sejtekhez. A máj megpróbálja az alkoholmennyiséget lebontani, megtisztítva ezzel a szervezetet. Tested legfontosabb méregtelenítő szerve egy óra alatt körülbelül hét gramm alkoholt képes semlegesíteni, az efölötti mennyiség már károsítja a májat, a szívet, az agyat és már szerveket is.

A túlzott mennyiségben fogyasztott alkohol a májban gyulladást válthat ki, a hosszan tartó italozás eredményeképpen bekövetkezhet a máj zsíros elfajulása, majd a májzsugor.

Tehát jegyezd meg a következő jelszavakat, és a sör megmutatja neked, hogy milyen jótékony hatásai vannak: mértékletesség, rendszeresség, testmozgás, egészséges étrend!

Ezt is szeretjük