Mikortól számít alkoholistának az ember? Az első jeleknél sokan még nem gyanakszanak
Az alkoholizmusnak különböző stádiumai vannak, és a legutolsó az, melyben már kifejezetten alkoholfüggőségről van szó.

alkohol nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem számít nagy újdonságnak, ha tinédzserkorban különböző alkoholos italokat próbálgatnak a fiatalok, de természetesen jó esetben mindez csak 18 éves koruk után történik meg. Eleinte az ember nem is érti, hogyan lehet szeretni ezeket a keserű, kellemetlen ízű italokat, de végül csak hozzájuk lehet szokni. Nem is akármennyire.

Magyarországon dr. Zacher Gábor toxikológus szerint is megközelítőleg 800 ezer alkoholista él, ami az ország lakosságához képest arányaiban meghaladja az európai országok átlagértékét. Ez mindössze becslés, mivel sokan saját maguknak sem merik bevallani, hogy alkoholproblémákkal küzdenek, pedig idővel súlyosan befolyásolhatja a munkavégzést, és rányomhatja bélyegét a társasági kapcsolatokra és az egészségre is. Az alkoholizmusnak már a legelső jelét sem szabad félvállról venni.

Az alkalmi ivók

Főleg a kamaszokra jellemző, hogy néhány hétvégén, vagy amikor alkalmuk nyílik rá, nem 2-3, hanem legalább 5-6 vagy még több sört, bort legurítanak, mellé pedig mindenféle töményet is elkortyolgatnak. Az alkalmi ivászattal kapcsolatban sokan azzal nyugtatják magukat, hogy mivel nem mindennap zajlik, ezért valójában nem is okoznak maguknak ezzel nagy bajt. A Healthline szakemberei szerint ez messze áll az igazságtól.

GettyImages-531307965

Épp azzal, hogy tényleg csak ritkán, de akkor nagy mennyiségben történik az alkoholfogyasztás, extrán leterhelik a szervezetet. Olyannyira, hogy akár az illető el is ájulhat, rosszabb esetben kómába kerülhet, de végzetes következménye is lehet. Nem beszélve arról, hogyha már kialakul egyfajta rendszere az ivásnak, akkor enyhe sóvárgás is megjelenik az alkohol után.

A második lépcsőfok

Jó esetben sokan már az első lépcsőfok után mérsékelik az alkoholizálást, mások azonban tovább lépnek az alkoholizmushoz vezető rögös úton. Ilyenkor már nem csak alkalomadtán iszik az ember, hanem azon kapja magát, hogy minden hétvégéje erről szól. Ebben a stádiumban az emberek már elkezdenek különböző kifogásokat gyártani az alkoholfogyasztásra, legyen szó egy baráti beszélgetésről vagy magányról, stresszről, mindig megmagyarázza az illető, miért is van szüksége erre az alkoholos italra, meg a következőre.

GettyImages-1278007876

A nagy különbség a mérsékelt és a második stációban lévő alkoholfogyasztók között, hogy utóbbiaknál kialakul érzelmi kötődés az ital iránt. Tehát attól, hogy valaki megiszik egy pohár vörösbort az ebédje mellé, még nem lesz alkoholista. A veszély akkor kezdődik, amikor valaki szó szerint elkezd érzelmileg függni tőle.

A problémás ívó

Azokat hívják problémás ivónak, akik már időnként megtapasztalták az alkoholfogyasztás káros hatásait az életükre nézve. Tegyük fel, hogy korán reggel be kellett volna érkeznie a munkahelyére, de mivel előző este berúgott, nem tudott felkelni.

Ebben a stádiumban már egyre levertebb, szorongóbb az ember, és nehezebben is tud elaludni. Az is előfordulhat, hogy valójában nem esik már jól neki az ivás, mégsem tudja megállni, annyira szeretné elérni ismét a bódító hatását. Részegen is vezethetnek, vagy olyasmit követhetnek el, ami már jogi következményeket von maga után. A harmadik stádiumban már magánéleti problémák is előjöhetnek, egyre csökken a szociális élete az illetőnek a megváltozott viselkedése miatt, a régi barátai kezdenek elmaradozni mellőle.

A negyedik lépcsőfok

Az alkoholizmushoz vezető útnak még egy lépcsőfoka van. Ebben a stádiumban már olyan mértékű az alkoholhoz való kötődés, hogy a normál napi rutint is felborítja. Még mindig tudatában van a hatásaival, de már nem tudja kontrollálni a fogyasztását.

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mivel hozzászokott az alkoholhoz, egyre többet és többet kell innia ahhoz, hogy ugyanazt a kellemes bódultságot élje át, mint korábban. A szervezet viszont már egyre kevésbé tolerálja ezt a mennyiséget. Ilyenkor különböző, fizikailag is megnyilvánuló elvonási tünetek jelentkezhetnek a józan pillanatokban:

  • hányinger, ami nem kapcsolódik a másnaposság érzetéhez,
  • testremegés,
  • izzadás,
  • ingerlékenység,
  • heves szívdobogás,
  • alvászavar.

A kialakult függőség

Az utolsó stádium maga a függőség, az alkoholizmus. Ekkor már nem csak szórakozásból iszik az ember. Fizikai és pszichés szinten is megjelenik a sóvárgás. Gyakran olyannyira, hogy amíg nem jut hozzá valamilyen alkoholos italhoz, addig elviselhetetlenül rosszul érzi magát. Ekkor már egyáltalán nem zavarja, hogy nem tud munkába járni, sokat veszekednek vele családtagjai és barátai. Állandóan az alkoholra gondol, és még akkor is iszik, ha valójában anyagilag már rég nem tehetné meg.

GettyImages-648021016

Hosszú távon nem vezet semmi jóra az alkoholizálás. Akár végzetes májkárosodást, szívbetegséget, agykárosodást, cukorbetegséget és különböző mentális betegségeket okozhat. Aki úgy érzi, hogy nagyon rossz úton jár, annak érdemes felkeresnie egy szakorvost, aki kezelni tudja ezt a függőséget, és segít belőle kilábalni. A szervezet, a máj egy bizonyos szintig jól tud regenerálódni, ha hagyják neki, és az életminőség is kifejezetten javítható.

10 gyógynövény, ami serkenti a májműködést

A májműködést serkentő gyógynövényeket akkor is ismerni kell, ha huzamosabb ideig gyógyszert szedsz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük